is magere kaas gezonder en wat wil 30+ zeggen?

Raadpleeg je het Voedingscentrum, dan vertelt de Schijf van Vijf je dat je het beste voor 30+ kaas en magere of halfvolle zuivel kunt kiezen. Vind jij die varianten weinig smaakvol? Zo (on)gezond zijn de volvette varianten.

Voor de meeste aanbevelingen van het Voedingscentrum wat te zeggen. Zeker voor de gemiddelde, gezonde Nederlander. Dat volvette kaas of 48+ kaas niet in de Schrijf is opgenomen, vinden sommigen lastig te begrijpen.

Verzadigd vet slecht?

De Gezondheidsraad kwam namelijk in 2015 tot de conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat er een verband is tussen volle zuivel en coronaire hartziekten en diabetes. En dat is niet het enige onderzoek. De laatste jaren verandert de wetenschappelijke consensus over verzadigd vet. Verzadigd vet in zuivel lijkt nauwelijks effect te hebben op aandoeningen die leefstijlgerelateerd zijn. Eén theorie is dat de royale hoeveelheid calcium ervoor zorgt dat er geen ongezonden effecten zijn.

Toch doet het Voedingscentrum volle zuivel in de ban. Terwijl de vettere varianten vaak zorgen voor een meer verzadigd gevoel en minder hoge bloedsuikerpieken geeft dan magere varianten.

30+, 40+, 50+ kaas: wat wil het zeggen?

Een rekenvoorbeeld: koop je 100 gram kaas, dan bestaat 40 gram van die kaas uit water. Er blijft dus 60 gram kaas over. Staat er 50+ op de kaas, dan bestaat dat stuk van 60 gram voor 50 procent uit vet. Ofwel: 30 gram vet. Bij 30+ kaas is dat dus slechts 18 gram vet.

Of lees bij Gezondheidsnet: kan melk slecht voor je gezondheid zijn?

Of lees: zo (on)gezond is groente en fruit uit blik

kaas Emmi - delicious