Of het nu gaat om drukke dagen, onverwachte gasten of gewoon om vooruit te plannen, het invriezen van soep is altijd een goed idee. Hier zijn een paar eenvoudige tips om ervoor te zorgen dat je soep net zo lekker blijft als wanneer je het vers hebt gemaakt.
Meteen zin in soep, maar toch liever vers? 35x soeprecepten in 30 minuten
Met deze tips kun je soep slim invriezen
1. Kies de juiste soep
Niet alle soepen zijn geschikt om in te vriezen. Soepen met een roombasis, zoals romige champignonsoep of bisque, kunnen textuurveranderingen ondergaan na het ontdooien. De room kan gaan schiften, waardoor de soep er minder smakelijk uitziet. Als je van plan bent om soep in te vriezen, is het misschien beter om te kiezen voor soepen te kiezen die op basis van bouillon zijn gemaakt, zoals kippensoep, groentesoep of tomatensoep.
2. Voeg later nog verse ingrediënten toe
De basis van je soep kun je vaak heel goed invriezen. Maar verse kruiden, een kruidenolie of een knapperige crouton laten zijn minder geschikt voor de vriezer. Voeg ze daarom na het ontdooien en opwarmen toe aan de soep. Zo maak je je soep helemaal af en proef je zelfs nog minder dat je soep ‘vers’ uit de vriezer komt.
3. Laat de soep afkoelen
Voordat je de soep invriest, is het belangrijk om deze volledig te laten afkoelen. Warme soep in de vriezer kan leiden tot condensatie, wat zorgen voor ijskristallen en een gekke textuur.
4. Gebruik geschikte bakjes (of zakjes!)
Kies voor diepvriesbestendige bakjes om je soep in te bewaren. Zorg ervoor dat je de bakjes echt goed af kunt sluiten om te voorkomen dat er lucht en vocht in je soep komt. Dat kan namelijk de kwaliteit van de soep beïnvloeden en dat zou toch zonde zijn.
5. Portioneer slim
Overweeg om de soep in kleine porties te verdelen voordat je het invriest. Op deze manier kun je namelijk meerdere keren genieten van je soep en hoef je niet alsnog in één keer een enorme pan soep op te eten.
6. Gebruik etiketten
Schrijf duidelijk op de verpakking wat voor soep er precies in het bakje zit. Zeker als je graag veel invriest, kan het soms onduidelijk zijn wat je precies hebt liggen en voor je het weet heb je dan een pastasaus ontdooid in plaats van een soep. Vergeet ook niet op te schrijven hoeveel porties je ingevroren bakje precies bevat en wanneer je de soep hebt gemaakt.
Deze soep kun je goed invriezen:
Tijd om te ontdooien? Lees dan ook even dit: ontdooien en verhitten als een expert