dit is alles wat je moet weten over kaneel

dit is alles wat je moet weten over kaneel

Naast zwarte peper wordt kaneel (officiële naam: cinnamomum zeylanicum) waarschijnlijk het meest gebruikt in onze keuken. Hoog tijd dus dat we er meer over te weten komen. Want waar komt het vandaan, is het gezond en waar gebruik je het voor?

De oorsprong van deze specerij ligt op Sri Lanka, voormalige Ceylon. Tot de 18e eeuw hadden de Portugezen het monopolie in de kaneelproductie.

Vanaf die tijd verspreidden ook Hollanders en Engelsen het naar omliggende streken als India, Indonesië en de Seychellen.

Nog meer spice? 20 specerijen die iedere thuiskok nodig heeft

Groei, oogst en bewaren

Een kaneelboom kan wel 15 meter hoog worden, maar voor de oogst van de beste kwaliteit wordt de bast van de zaailingen en heel jonge boompjes gebruikt. In de regentijd worden ze gekapt, dan is de schors zacht en makkelijk te verwijderen.

Daarna wordt het binnenste dunne schors in stukken van zo’n 1 meter eraf gehaald en in de schaduw gedroogd. Bewaar de stukjes schors (de stokjes dus) donker, luchtdicht en droog. Poeder houdt zijn aroma ongeveer een jaar, stokjes zelfs 3 jaar.

Hoe smaakt kaneel?

Goede kwaliteit kaneel, zoals de kaneel van Sri Lanka, heeft een heerlijke, bloemige, zoet-kruidige, geur. De smaak is intens, licht zoet, delicaat en bloemig. Hoe lichter de kleur van de stokjes en het poeder, hoe beter de kwaliteit.

Cassia, het broertje van kaneel, is een goedkopere, grotere, grovere versie met een wat scherpere smaak en geur, minder aromatisch en minder zoet.

Combineer kaneel met…

Een beetje over je koffie of chocolademelk, een schepje door de appels in een appeltaart: hoe Hollands wil je het hebben?

In andere culturen wordt de specerij niet alleen in zoete gerechten gebruikt. In de b’stilla (Marokkaanse filopastei van duif of kip), tagines met lamvlees, Griekse moussaka, in rijstgerechten als pilaf en ook in Indiase chutney gaat kaneel. Het is ook onderdeel van veel specerijenmengsels als onze koek- en/of speculaaskruiden, Marokkaanse ras el hanout, Chinees vijfkruidenpoeder, Indiase massaman currypaste en ook aleppoblend.

In Mexico (de grootste kaneelimporteur) aromatiseren ze koffie en chocoladedrank met kaneel en op wintervakantie drink je glühwein of bisschopswijn met kaneel.

Is kaneel gezond?

Chinezen zweren al duizenden jaren bij de heilzame werking van kaneel. De euganol (essentiële olie) in de specerij heeft veel goede eigenschappen. Neem wat als het buiten koud is om jezelf te verwarmen.

Omdat het je bloedsuikerspiegel reguleert, is het een prachtcombi met suiker, zoals in appeltaart bijvoorbeeld. Het werkt antiviraal en antibacterieel en stimuleert de doorbloeding. En het versterkt je immuunsysteem. Zeker deze winter is kaneel in je gerechten dus een aanrader.

Hartige gerechten met kaneel

diamanthaas met kaneel-venkeljus & truffel-aligot
Diamanthaas is een stuk mals rood vlees, uit de schouder gesneden. Neem ossenhaas als je het niet kunt vinden. Klassieke aligot bevat altijd half zoveel kaas als aardappel. Het is dus een stevig bijgerecht. Voor een lichtere variant gebruik je gewoon minder kaas.
naar recept
Diamanthaas met kaneel-venkeljus en truffel-aligot
gestoofd lamsvlees met pruimen, saffraan en kaneel
Gestoofd lamsvlees met pruimen saffraan en kaneel is écht heerlijk! Alles gaat in een grote braadpan en stooft heel langzaam gaar, waarbij de smaken zich vermengen en er een hemels aroma vrijkomt.
In het Midden-Oosten blijven? Bak dan amandel-sesamkoekjes toe!
naar recept
gestoofd lamsvlees met  pruimen
filopastei met lamsgehakt, nootjes en kaneel
Deze filopastei is niet alleen een beauty, maar ook een smaakbom! Hij doet het perfect tijdens een elegante kerstbrunch met een Midden-Oosters tintje.
Wil je dit recept voorbereiden? Bereid de filodeegpastei 1 tot 2 dagen eerder, maar bak hem af op de dag zelf. Bewaar tot die tijd afgedekt in de koelkast.
Tip: Houd je van pittig? Roer wat aleppo-peper of harissa door het gehakt.
naar recept
tafelzuur met anijs & kaneel uit Shoukran
Een goede maaltijd heeft contrast in kleur, smaak, textuur en zelfs temperatuur. Met zo'n zelfgemaakte pot tafelzuur kun je bijna alle hokjes afvinken: knapperige textuur, zure smaak, en prachtige felle kleuren die niet misstaan op een grote schaal couscous.
In Shoukran deelt de Marokkaanse chef Abdel Alaoui de recepten die zijn moeder heeft doorgegeven en die hij eigen heeft gemaakt. Het zijn de recepten waar zijn gezin het allergelukkigst van wordt, en nu jij ook!
naar recept
Tafelzuur met anijs & kaneel

Kruidig zoet met specerijen

mandarijnmimosa met kaneel
De klassieke mimosa met jus d'orange en mousserende wijn is heerlijk, maar deze mimosa heeft een leuke twist door de mandarijn en kaneel. Net iets anders, maar misschien nog wel lekkerder.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Mandarijnenmimosa met kaneel
ingemaakte kastanjes met kaneelwhisky
Whisky -en kastanjeliefhebbers opgelet! Het is herfst en dat betekent: het kastanjeseizoen. delicious. deelt de lekkerste kanstanjerecepten met je. Dit keer: ingemaakte kastanjes met kaneelwhisky.
naar recept
kaneel-laagjestaart met frosted druiven
Wij vieren dit jaar ons jubileum en maakten een feesttafel vol showstoppers. Onze laagjestaart met kaneel laat ieder gezelschap stilvallen en verlangen naar meer. Zet de bordjes en vorkjes maar klaar, want hier blijft geen kruimel van over!
Begin minstens 1 dag voor het feest aan dit recept.
Helemaal de smaak van laagjes te pakken? Dan is deze chocoladepavlova met kruidige peren en butterscotchsaus ook echt wat voor jou.
naar recept
kaneel-laagjestaart
pavlova met kaneelroom en cranberrysaus
De meringuelagen kun je ook heel goed met je eigen favoriete smaken bedekken.
naar recept
pavlova met kaneelroom en cranberry-saus