14x gezonde winterse recepten met minder dan 600 calorieën

14x gezonde winterse recepten met minder dan 600 calorieën

Staat gezonder eten ook op jouw lijstje met goede voornemens dit jaar? Geen probleem. Want er zijn een heleboel gerechten die je goed kunt eten zonder je druk te maken om de voedingswaarden. Van salades tot soepen en zelfs pasta’s. Dit zijn allemaal gerechten met minder dan 600 calorieën.

Zelfs als je gezonder wil gaan eten, is het wel belangrijk dat je gevarieerd blijft eten. En dat is gelukkig ook helemaal niet moeilijk.

Wat kun je beter wel eten en wat niet?

Zorg in ieder geval dat je op een aantal dingen let. Vermijd gerechten met overmatige toevoegingen van suikers, verzadigde vetten en bewerkte ingrediënten, omdat deze vaak veel calorieën bevatten, maar weinig voedingsstoffen. De belangrijkste les dus: vooral lekker vers eten en zelf koken!

Kies voor verse groenten, magere eiwitten zoals kip of vis, volkoren granen en gezonde vetten uit noten of olijfolie. Maak salades met veel groenten, mager vlees en bijvoorbeeld een vinaigrette in plaats van een saus op basis van mayonaise.

Ook gezonder in het weekend: Gezonde borrelplank? 10 x hapjes die niet mogen ontbreken

Gerechten met minder dan 600 calorieën

volkorenpastasalade met rosbief
Zo nu en dan houden we van écht powerfood. Daarom kiezen we ingrediënten die ons lijf net dat beetje extra kunnen geven, bijvoorbeeld walnootolie. Dat bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren en ook omega-3 olie, de olie die ook in vette vis zit en die we bijna allemaal te weinig eten. Gezonde vetten dus! Onze volkorenpastasalade bevat naast de walnootolie ook sproutmix: een mix van jonge, net ontkiemde zaadjes die boordevol vitaminen, mineralen en voedingsstoffen zitten.
naar recept
volkorenpastasalade asperges | delicious
orecchiette met koolzaad van Yvette
Yvette: ‘Dit recept kan ook met brandnetel, jong kleefkruid, daslook, zevenblad, zuring. Het is een van de weinige recepten in mijn boek met vis, maar om ansjovis kan ik moeilijk heen. Strikte vegetariërs nemen wat extra zout of 1 tl miso.’ Dit recept komt uit Yvette’s nieuwe kookboek Van Boven in het wild.
naar recept
pasta met koolzaadtoppen
risoni met pancetta, paprika, shiitake en rucola
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.
naar recept
Risoni met pancetta - delicious
aardappelslaatje met andijvie & fetadressing
Als lunch maakt Yvette van Boven vaak wat Oof schepslaatjes noemt: goedgevulde sla met groenten, peulvruchten of wat dan ook. Lauwwarm, met aardappel en kikkererwten kan zo'n schepslaatje ook 's avonds.
naar recept
feta salade Lauwwarm-schepslaatje-met-andijvie-nieuwe-aardappel-gefrituurde-knoflook-en-fetadressing
Thaise doperwten-kokossoep
Deze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.
Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
naar recept
Thaise doperwten-kokossoep - delicious
vega goulashsoep met miso & kikkererwten
Door de hartige miso mis je het rundvlees niet in deze klassieke Hongaarse paprikasoep. Janneke: 'Ben je net als ik een bonenfan, vervang dan 1 blik kikkererwten door witte (cannelini)bonen.'
naar recept
snelle soep a goulashsoep met miso & kikkererwten
spaghetti met geroosterde spruitjes & ansjoviscrumb
Geen fan van spruitjes?Snijd dan bijv. 500 g bimi in stukjes. Rooster ze 8-10 min.
naar recept
spaghetti met geroosterde spruitjes & ansjoviscrumb
spruitjesstoof in tomatensaus & vis in chermoula
Spruitjes zijn natuurlijk echt niet alleen Nederlands. Dat proef je in deze Marokkaans geïnspireerde stoof met veel specerijen.
naar recept
spruitjesstoof
zoete-aardappelfrittata met tonijn en salie
Met een beetje geluk heb je al deze ingrediënten al in huis en kun je direct de pan op het fornuis zetten. Een verrukkelijke frittata met een knipoog naar z'n Spaanse vriend de tortilla.
Liever vega? Vervang de tonijn door kikkererwten of feta.
Bekijk ook: 5x de lekkerste recepten met tonijn uit blik
naar recept
zoete-aardappelfrittata met tonijn en salie
Gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa
Simpel, snel en bomvol smaak: dat is deze easy gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa. Weinig ingrediënten en toch is dit gerecht van Janneke Philippi absolúút niet saai. 
naar recept
gegrildekipfilet-deliciousmagazine
noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals andijvie.
Zin in een snel vegetarisch recept voor doordeweeks? Dit recept voor noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s is dan ideaal.
naar recept
vega noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s
minestrone met boerenkool
Elk najaar komt dat moment dat je definitief de tuindeuren dichttrekt en je grootste pan tevoorschijn haalt voor comfortsoep. Wat is er nou lekkerder (en vullender) dan een dampende kom herfstige minestrone?
naar recept
herfstminestrone
ovenschotel met groente en flatbread
Zin in een gezond gerecht boordevol groente? Dan zit je met dit fusion gerecht helemaal goed! De groente zorgen voor de nodige vitamine, waarbij het flatbread een extra bodem legt.
naar recept
ovenschotel met groente en flatbread - delicious

Ook letten op je eiwitten? Eiwitrijke recepten voor extra energie