Sicilië! Een eiland waar je wordt uitgenodigd om enerzijds te genieten van de zeldzame schoonheid van de dreigende Etna (en de heerlijke vulkanische wijnen uit de regio!) en anderzijds de helderblauwe zee. Voor iedereen met heimwee naar het eiland: maak deze Siciliaanse recepten, gewoon in eigen keuken.
Siciliaanse recepten zijn rijkelijk beïnvloed door het vasteland van Italië, Griekenland, Noord-Afrika (couscous!) en het Midden-Oosten. Dit zie je terug in gerechten met veel fruit en groenten, granen zoals couscous en rijst, zeevruchten en verse zwaardvis.
En uiteraard de typische producten van eigen bodem: citroenen en sinaasappels, diepgroene pistachenoten en amandelen en altijd die zoete combinatie van pijnboompitten en rozijnen.
Hét Siciliaanse recept voor Arancini
Van een restje risotto draai je de volgende dag balletjes, gevuld met een zachte of juist pittige kaas, die na een paar minuten frituren heerlijk krokant worden. De perfecte snack wanneer je op een warme dag het eiland hebt verkend.
krokante polentaballetjes met gorgonzola
Onweerstaanbaar Italiaans comfortfood en ook helemaal weekend-proof: krokante polentaballetjes met gorgonzola. Lekker als borrelhapje bij een glas wijn of bier of – om in Italiaanse sferen te blijven – spumante!Of probeer deze Siciliaanse arancini.
Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!Hier vind je het basisrecept voor risotto.
Onweerstaanbare rolletjes gevuld met verse ricotta, waarbij de buitenkant knispert in je mond zodra je een hap neemt. Een Siciliaans recept waar je niet op uitgekeken raakt, wij niet in ieder geval!
cannoli met witte chocolade en campari
In de romige vulling van deze cannoli gaat een scheut campari en sinaasappelrasp en sap. Je kunt ook zuidvruchten of noten toevoegen. Cannoli-rolletjes zijn ook kant-en-klaar te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels of online, dan hoef je ze alleen nog maar te vullen.
Stop, drop and roll! Natuurlijk kun je een Italiaans maal afsluiten met een espresso. Maar als je ook voor zo’n waanzinnig lekker espressotoetje kunt kiezen, hoef je vast niet lang na te denken. Het leven is te kort voor brave kopjes koffie, tijd om te bakken!
Na het kijken van de aflevering van Chef’s Table in Noto, wil je toch direct een vlucht boeken naar Caffè Sicilia? Plof neer op het terras en bestel een coupe citroengranita met brioche. De Siciliaanse, ijskoude versie van Franse jam.
panna cotta met aardbeiengranita
Een scheut maraschino geeft de zijdezachte panna cotta nét dat lekkere bittertje.
De zomer barst los! Dus stoppen we ons favoriete zomerfruit en geurige kruiden in een onweerstaanbaar verfrissend drankje: watermeloen-wodkagranita.Ook lekker: couscoussalade met watermeloen, feta en lamsreepjes.
Wat doet je meer aan de zomer denken dan de smaak van een framboos? Al is het nog niet op-en-top zomerweer, deze frambozenmousse met -granita doet je wel verlangen naar het zonnetje. Dit recept kwam van frambozenkwekerij Raspberry Maxx. Echte delicious.friends die je ’s zaterdags op de biologische markt op de Nieuwmarkt in Amsterdam vindt. Of bij hun eigen kwekerij in Meijel, Limburg.
Op de Italiaanse eilanden barst het van de zoetekauwen: ze maken er al generaties lang de allerlekkerste sorbetto, granita en gelato. Wat je misschien nog niet wist is dat veel van de ijssmaken zijn beïnvloed door de Arabieren, zoals jasmijn, kaneel, saffraan en amandel. Reis je naar Sicilië, dan is er eigenlijk maar één smaak die er toe doet: citroen!
Is het je opgevallen dat veel Siciliaanse recepten gebruik maken van kappertjes? Dat is geen toeval want deze besjes groeien overal in Zuid-Italië, en de lekkerste vind je misschien wel op Sicilië. Vers geplukt en gepekeld voegen ze een intense, zilte knipoog toe aan gerechten met vis en pasta.
caponata
Smeltend zachte aubergine in een zoetzure saus met rozijnen, kappertjes en pijnboompitten. Een Italiaanse klassieker! Veeg de saus op met brood of serveer met een bol burrata of gebakken vis.19x Italiaans voorgerecht – heerlijke antipasti
haricots vert met salieboter, gefrituurde kappertjes en pistache
Groenten als bijgerecht kunnen niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Dit recept van haricots vert met salieboter, kappertjes en pistache is een perfect bijgerecht naast het vlees- of visgerecht.
Deze spaghetti marinara is een echte klassieker. Voeg al jouw favoriete zeefruit toe en geniet! Dit gerecht is alles wat je nodig hebt: een rijkgevulde pasta met jouw favorieten uit zee.
De Siciliaanse mix van aubergines, ui, olijven en kappertjes in een zoetzure saus is sensationeel en past fantastisch goed bij op de huid gebakken vis.
Sicilianen zijn gek op uitgesproken, sterke smaken. De vrije delicate smaak van couscous is daarop de uitzondering. Het gerecht is een overblijfsel van de periode waarin de Arabieren 200 jaar over het eiland heersten.
couscous met vis en pesto alla trapanese
Als de mussen van ’t dak vallen maak jij deze Siciliaanse couscous met vis en ‘pesto alla trapanese.’ Trapanese is pesto op basis van tomaat en amandel. De naam komt van de Siciliaanse stad Trapani. Deze couscous wil je maken!
Deze amaretti morbidi – de bekende bitterkoekjes uit Italië – bak je snel en gemakkelijk: ideaal om een restje noten in te verwerken. In plaats van pistachenoten kun je ze ook maken met amandelen of hazelnoten.
Pistachenoten worden in de Italiaanse keuken veel gebruikt. Maak ook onze semifreddo met pistache.
Italië…limoncello! Want welk drankje hoort er meer bij Italië dan dit zoete & zachte (als ‘ie echt goed is tenminste) drankje op een zonovergoten terras? Maar wist je dat je nog veel meer kunt doen met limoncello? Wat dacht je van deze pistachenotentaart met limoncellocrème!
pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan. Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee. In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
De lekkerste Italiaanse tomatensaus maak je gewoon zelf. Van rijpe tomaten, goede olijfolie en verse kruiden. Hier op smaak gebracht met wat citroen, wat weer perfect past bij de gebakken vis. Erbij knapperige salade met peultjes en jonge spinazieblaadjes.
Het Siciliaanse recept voor panelle versus panisse
We hebben geen recept voor panelle, de populaire snack uit Palermo, maar wél van de Franse variant: panisse. Ze worden eigenlijk hetzelfde gemaakt, met kikkererwtenmeel, water, olijfolie en zout – hoewel deze chef er graag een rijkelijke hoeveelheid boter aan toevoegt: