barbecueën voor beginners – en iedereen die een opfriscursus kan gebruiken

barbecueën voor beginners –  en iedereen die een opfriscursus kan gebruiken
UNSPLASH

Heb je buiten al een vleugje gloeiende kolen geroken? Zodra die ongeëvenaarde geur langs je neus danst, springt de schakelaar naar ‘zomer’ meteen om – ook al is het pas lente. Heb je daardoor direct zin gekregen om buiten te koken (of wordt dit je eerste keer)? Ontdek dan alles wat je moet weten met onze tips: barbecueën voor beginners! 

Alvast een heel goed idee voor op je barbecue-menu: waanzinnig krokante aardappels.

Barbecueën in je korte broek

Doorgewinterde barbecueërs zal het koud laten welke temperatuur de meter buiten aangeeft. Die hebben geen enkel excuus nodig om een fikkie te stoken en laten de ijspegels aan de dakgoot lachend smelten met hun hete vlammen. 

Maar voor de rest van ons geldt: hoe langer de dagen, hoe leuker we het vinden om buiten te koken. Dat is helemaal geen schande, maar het is inmiddels óók weer even geleden dat het echt lekker lang licht was buiten. 

Met barbecues is het een beetje hetzelfde als met korte broeken: ze zijn al een tijdje stof aan het happen óf je moet ze überhaupt nog aanschaffen. Geen zorgen, loop deze punten langs en voor je het weet kook je ieder gerecht buiten. In korte broek, met de zon op je gezicht. 

En een lekker drankje binnen handbereik natuurlijk, deze zomerse cocktail wil je proberen: smoked pink paloma.

Dit heb je nodig om te kunnen barbecueën

De barbecue 

First things first: zorg dat je een degelijke barbecue hebt. In principe kun je boven iedere hittebron een grillrooster plaatsen, maar sommige barbecues zijn net wat toegankelijker dan andere. Heb je nog nooit buiten gekookt? Maak het jezelf dan makkelijk en kies voor een eenvoudig model zonder al te veel poespas. 

Idealiter leer je jezelf (opnieuw) buiten koken op een houtskoolbarbecue of houtgestookte barbecue. Zo’n barbecue geeft de lekkerste rook- en grillsmaak: precies hetgeen waar je naar zoekt wanneer je van barbecue houdt! Maar hout is alweer next level dus houdt het als beginner vooral bij houtskool of briketten.

Elektrische barbecues en gasbarbecues zijn vele malen minder rustiek qua kookbeleving en smaak, maar praktisch gezien zijn het nog steeds barbecues. Gasbarbecues zijn een handige optie voor beginners, omdat ze snel en gemakkelijk op te warmen zijn en een goede temperatuurregeling bieden. Ideaal voor grillen op weekdagen of wanneer je minder tijd hebt! 

Ook elektrische barbecues zijn simpel in gebruik, vooral omdat ze geen houtskool, gas of vuur nodig hebben. Ze zijn eigenlijk hetzelfde als een gasfornuis, maar dan in de open lucht. Dat maakt ze geschikt voor barbecueën op balkons, in binnentuinen of andere locaties waar open vuur beperkt is of je geen geuroverlast wilt veroorzaken. Je hebt alleen wel een stopcontact nodig, dus grillen in het wild zit er niet in met een elektrisch exemplaar.

Lekker als voorafje: met deze koude soepen blijf jij gegarandeerd koel deze zomer.

De brandstof 

Kun en wil je op hout of houtskool koken? Nice! Er zijn een paar barbecues die net wat handiger zijn dan anderen. Deze modellen vul je met houtskool, maar kunnen ook gevuld worden met briketten. 

Een ketelbarbecue met een handzaam formaat is dan een goede optie. Verwacht je vanaf nu meerdere seizoenen of jaren achter elkaar te barbecueën? Investeer dan een beetje extra en ga voor een keramische barbecue. Dit noemt men ook wel een kamado, naar de originele Japanse barbecues van eeuwen geleden. Ze zijn gemaakt van keramiek, hebben dikke wanden en houden hun hitte daardoor goed vast.

Wil je meer weten over de verschillende soorten barbecues? Duik dan in dit artikel, daar laten we veel bekende en onbekende modellen langs komen zodat je zelf een goede keuze kunt maken – van kamado tot tafelgrill: zo kies je de beste barbecue.

Lees daarna meer over de soorten brandstof waar je buiten op kunt koken. Met deze info weet je precies wat je nodig hebt: barbecueën met briketten of houtskool? Dit is de beste brandstof voor je BBQ.

Barbecue aansteken

Er zijn verschillende manieren om een barbecue aan te steken, afhankelijk van het type barbecue dat je hebt. Voor gasbarbecues hoef je slechts de gasfles te openen en de ontstekingsknop te gebruiken om vuur te krijgen –  net als in de keuken! Volg altijd de veiligheidsinstructies van de fabrikant en zorg dat je de barbecue op een veilige en goed geventileerde plaats aansteekt.

Voor houtskoolbarbecues kun je gebruik maken van aanmaakblokjes (het liefst met zo min mogelijk chemicaliën), lucifers of een aansteker en eventueel een houtskoolstarter/ schoorsteenstarter, waar ook briketten in kunnen. 

Zo’n starter is een geliefd hulpmiddel om houtskool of briketten snel en gelijkmatig te ontsteken, zodat je sneller kunt beginnen met barbecueën. Hij bestaat meestal uit een cilindervormige container met een handvat en ventilatieopeningen aan de onderkant en de zijkanten. 

Lijkt misschien een beetje op fietsen met zijwieltjes, maar het heeft veel voordelen. Het vuur ontsteekt snel en gelijkmatig, je hebt geen chemicaliën nodig, de rookontwikkeling blijft beperkt, de barbecue warmt gelijkmatig op en het is overwegend veilig in gebruik. Ideaal voor beginnende barbecueërs dus!

Heel lekker om mee te oefenen: 5x onze favoriete spareribs.

Barbecueën voor beginners: van aansteken tot opruimen in 10 stappen

Algemeen stappenplan voor het aansteken van een barbecue met houtskool of briketten:

  1. De juiste locatie – kies een geschikte locatie voor je barbecue. Zorg ervoor dat je de barbecue plaatst op een vlakke, stabiele en hittebestendige ondergrond, zoals een betegeld terras of een stenen patio. Houd voldoende afstand tot brandbare materialen, zoals gebouwen, bomen, struiken en tuinmeubilair.
  2. Bereid je barbecue voor – open de ventilatieopeningen in de bodem van je barbecue en zorg ervoor dat de asopvangbak of -lade leeg is. Plaats het grillrooster op zijn plaats en zorg ervoor dat het stevig vast zit.
  3. Kies tussen houtskool en briketten als brandstof – houtskool is natuurlijker, brandt sneller en heter, terwijl briketten langer en gelijkmatiger branden. Ga voor de brandstof die het beste past bij jouw barbecuebehoeften. 
  4. Plaats je brandstof in de barbecue – gebruik een geschikte hoeveelheid houtskool of briketten en plaats deze gelijkmatig op het grillrooster in de barbecue. Stop hem niet te vol: de lucht moet kunnen circuleren. Maak een stapel of verdeel ze gelijkmatig over de bodem van de barbecue, afhankelijk van eventuele hittezones, de gewenste hoeveelheid hitte en kooktijd.
  5. Aansteken van de brandstof – gebruik een schoorsteenstarter indien gewenst om de houtskool of briketten aan te steken. Plaats de starter in de barbecue op een hittebestendige ondergrond en vul deze met aanmaakblokjes of verkreukeld krantenpapier onderin. Steek het aanmaakmateriaal aan en laat de brandstof in de starter ongeveer 10-15 minuten branden, tot de bovenste laag bedekt is met een laagje grijze as.
  6. Als de inhoud van de starter goed brandt, verspreid je deze gelijkmatig over de rest van de houtskool of briketten in de barbecue. Gebruik een vuurbestendige tang of een (houten) lepel om de brandende brandstof voorzichtig te verdelen, zodat de hitte zich kan verspreiden.
  7. Heb geduld en laat de brandstof volledig ontsteken – van koken op een barbecue die nog niet op temperatuur is, is niemand ooit gelukkig geworden. Zodra de brandstof bedekt is met een laagje grijze as, is de brandstof heet en klaar om op te barbecueën. Dit duurt meestal nog minimaal 10-15 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid brandstof en de omgevingsomstandigheden.
  8. Begin te barbecueën! Zodra de brandstof volledig is ontstoken, kun je beginnen. Plaats het voedsel op het grillrooster en gebruik de ventilatieopeningen om de temperatuur te regelen. Draai het voedsel regelmatig om gelijkmatig te garen. Sluit de deksel van de barbecue om de warmte vast te houden en de rooksmaak te versterken, indien gewenst.
  9. Better safe than verschroeid – ja, een tikkeltje suf, maar toch het vermelden waard. Gebruik hittebestendige handschoenen en gereedschap om het voedsel en de hete brandstof te hanteren. Blus eventuele vlammen met een brandblusser of een blusdeken. Zorg dat de brandstof volledig is gedoofd voordat je aan de dessert-cocktails of de shotjes limoncello gaat (en dus de barbecue onbeheerd achterlaat).
  10. Opruimen – laat de as altijd volledig afkoelen voordat je deze opruimt. Gebruik een aslade of een aspan om alles veilig te verwijderen. Reinig het grillrooster en andere onderdelen van de barbecue indien nodig, maar kijk uit met grillborstels die gemaakt zijn met fijne, metalen draadjes: deze kunnen ongemerkt aan de grill blijven kleven en ingeslikt worden – iets wat je te allen tijden wilt voorkomen. 

Durf je het met deze tips aan? Winning! Lees hier verder in de categorie barbecueën voor beginners: zo stel je een lekker BBQ-menu samen dat níet alleen uit vlees bestaat.

delicious. BBQ special

…Of bestel onze verrukkelijke special vol lekkers. Van on the go-bbq tot snelle doordeweekse recepten en van groente op de grill tot culi-feestjes + alles voor erbij. Bestel jouw exemplaar hier!