zeebaars met sinaasappel-koriandersalsa

zeebaars met sinaasappel-koriandersalsa
glutenvrij
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht, simpel en snel |
feestdagen, feestelijk, kerst |
|
glutenvrij
Een easy, maar superlekker kerstrecept van Janneke: zeebaars met sinaasappel-koriandersalsa en geblakerde spruitjes.

In plaats van zeebaars kun je trouwens ook prima zalm-, kabeljauw- of schelvisfilet gebruiken als alternatief.

Wil je dit gerecht voorbereiden? Dat kan. Maak de aardappelmousseline en de salsa één dag eerder. Bewaar beide afgedekt in de koelkast.

Kooktijd1 hour

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels
  • 50 g walnoten
  • 1 biosinaasappel
  • ¼ tl gemalen koriander
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl chilivlokken
  • 200 ml slagroom
  • 75 g boter
  • 1 bosje verse kruiden (bijv. bieslook, peterselie, kervel)
  • 2 el olijfolie
  • 350 g spruitjes, schoongemaakt
  • 500 g zeebaarsfilets, 4 filets
  • ½ bosje koriander

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in water met zout gaar in ± 20 min. Hak de walnoten fijn. Rooster de noten in een droge koekenpan en schud ze op een bord.
  • Rasp de oranje schil van de sinaasappel. Meng de walnoten met de sinaasappelrasp, de gemalen koriander, knoflook, chilivlokken en zout naar smaak.
  • Verwarm de slagroom met 50 g boter. Snijd de kruiden fijn. Giet de aardappels af. Knijp ze door de pureeknijper tot een fijne puree. Of stamp ze fijn en wrijf door de zeef.
  • Spatel de warme slagroom luchtig door de puree. Schep de kruiden erdoor en breng de mousseline op smaak met zout en peper. Verhit een koekenpan tot hij begint te walmen. Voeg de olijfolie en meteen ook de spruitjes toe. Bak de spruitjes 4-5 min., tot ze geblakerd zijn. Schep regelmatig om. Draai het vuur van de spruitjes lager.
  • Leg een deksel op de pan en smoor de spruitjes in 10-15 min. beetgaar. Verwarm de kruidenmousseline op laag vuur. Roer regelmatig. Smelt intussen in een ruime koekenpan (of neem 2 koekenpannen) de laatste 25 g boter. Bestrooi de zeebaarsfilets met zout en peper. Bak de vis op de huid 5 min. Keer en bak ook aan de andere kant nog 2 min., tot het visvlees gaar maar wel sappig is.
  • Snijd de koriander grof. Schep de kruidenmousseline op de borden. Leg de zeebaars erbij en bestrooi met de sinaasappel-koriandersalsa. Schep de spruitjes ernaast en garneer met koriander.

Voedingswaarde

calorieën: 807kcal
eiwit: 30g
vet: 57g
koolhydraten: 39g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING: STUDIO PHILIPPI.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!