Het is dé oplossing voor iedereen die tijdens kerst gaspitten, ovens en andere werkruimte tekort komt: barbecueën! In ons frisse landje is het tijdens de feestdagen niet gebruikelijk om buiten te gaan koken. Zonde, want het kan juist heel goed. Op de barbecue bereid je namelijk veel meer dan alleen het standaard zomerrepertoire.
Of je nou aan de slag gaat met grote braadstukken, stoofpotten, kalkoenen of desserts: met een paar aanpassingen bereid je ze net zo waanzinnig op de barbecue. We maakten een lijst met delicious. favorieten voor je, die tijdens de feestdagen heel goed op de barbecue bereid kunnen worden.
Check dit artikel over verschillende manieren van verhitten én alle handige tools voordat je van start gaat. En is het op het moment suprême toch wat fris buiten? Warm je handen dan aan deze heerlijke drankjes.
Van de keuken naar de barbecue
Handig om te weten: met indirect verhitten op de barbecue boots je het effect van een oven na – dit geldt voor zowel hartige als zoete bereidingen. Vlees aanbraden en groenten sauteren doe je net zo makkelijk in een pan op de barbecue als op het fornuis. Voor ieder recept waar een grillpan aan te pas komt gebruik je het rooster van de barbecue, en stoofgerechten laat je lekker afgedekt stoven in een gesloten barbecue. Zo kun je (bijna) ieder recept omvormen naar een barbecuebereiding!
cowboy-wildstoof met peer, jeneverbes & gepofte zoete aardappel
Buiten koken is niet alleen sfeerverhogend, het is ook nog hartstikke praktisch. Want als je ooit handen, ovens of grillen te kort komt dan is dat wel met kerst. Daarom: buiten grillen kan zomaar dé oplossing zijn. Na het eten schuif je met z’n allen om het vuur, dekentje om, warm drankje in de hand. Iets gezelligers bestaat er haast niet! Deze cowboy-wildstoof van Yvette van Boven is speciaal gemaakt om open vuur te bereiden. Handig: je kunt de aardappels en stoof 1 dag van tevoren maken. Warm ze op de dag zelf weer op op het vuur of op het fornuis. BEREIDINGSWIJZE Op open vuur: in een gietijzeren pan hangend aan een driepoot. Fornuis: laat op heel laag vuur in een zware stoofpan op het fornuis stoven. Voor de aardappels kun je ook de oven gebruiken. Verwarm voor op 200°C.
Verse kreeft heeft niet veel nodig. Bedek de kreeft na het grillen met zelfgemaakte basilicum-citroenboter et voila: een gerecht om je vingers bij af te likken!Wil je toch iets meer doen met de kreeft? Ga dan voor cannelloni van knolselderij & truffel, gekonfijte kabeljauw en kreeft.
runderribstuk met gegrilde slakropjes en citrusboter
Toppunt van luxe, dit runderribstuk uit de oven met frisse sla en ´n flinke lik mosterd. Dit gerecht valt in de categorie: ‘gezellig eten’. Zet een grote schaal op tafel, laat iedereen zelf opscheppen en genieten maar!Meer grote gebraden? Bekijk hier onze lijst met fijne braadstukken.
gegrilde portobello met tijmsalie-eitjes en avocado
Warme trui, check. Shawl, check. Droog weer, check. Vrienden, check! Gloeiende Biqju-bbq, check. Barbecueën hartje winter is hot! En belangrijker: geweldig leuk en lekker! Start met deze warme portobello met tijmsalie-eitjes en avocado van de bbq!
We zijn dol op verbluffend eenvoudige recepten, al helemaal met pompoen. Halveren, roosteren, vulling erop en afbakken in de oven! En dat kan dan ook nog de dag van tevoren.*De overgebleven pompoenpitten? Die gebruik je als crunchy topping op deze spaghetti met artisjok en gorgonzola. Lekker no waste, precies zoals we het graag zien.
Als je echt een typisch herfstmaal op tafel wilt zetten, dan is een rollade perfect. Het ziet er prachtig uit, is feestelijk en is in verschillende variaties te bereiden. Ook deze bijzondere rollade met pancetta, wildgehakt en salie is een aanrader. Serveer met gekruide aardappeltjes en groenten en je hebt een geweldig feestgerecht. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort
Tarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.
gebraden hazenrug met pancetta, saliejus en knolselderij
Tijdens kerst geniet je van de heerlijke, karakteristieke wildsmaak van hert, konijn, wildzwijn en haas in een makkelijk te maken bourgondische wildmenu.
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten. Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
Liefhebbers van stamppot opgelet: dit is een stamppot 2.0! Gecombineerd met hazenpeper is het een waanzinnig lekker stoofgerecht, perfect voor een winterse avond en ideaal tijdens kerst. Het recept is voor 4 personen, maar laat zich makkelijk verdubbelen voor een grotere groep. En wil je het van tevoren maken? Dat kan al helemaal.
gepekelde kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs
Op Thanksgiving Day serveer je in Amerika volgens de traditie kalkoen. Wij vieren in Nederland geen thanksgiving maar houden er wel van om gezellig te dineren aan lange tafels met prachtige braadstukken en heerlijke bijgerechten. Daarom delen we een onweerstaanbaar recept voor gepekelde kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs. Begin 3 dagen van tevoren met dit recept.