BBB

delicious. wijst je de weg in barbecueland met een bbq-dossier met handige tips! Welke tools & gadgets heb je nodig? Wat is het verschil tussen direct en indirect grillen? En ga je voor een klassieke barbecue met houtskool of  lekker makkelijk voor gas of elektrisch…

de bbq-tools

Welke tools zijn onmisbaar en van welke gadgets gaat elke geaarde bbq-liefhebber watertanden?

 

de bbq: gas, houtskool of elektrisch?

Je kunt een barbecue vergelijken met de transmissie van een auto: wil je een handgeschakelde of automaat? Een barbecue waarop je (houtskool)briketten of stookt, is een handgeschakelde auto. Je kunt er ‘sportiever’ mee stoken: je moet de briketten aansteken, letten op de zuurstoftoevoer, etc. Het geeft de kok het gevoel terug te gaan naar de oertijd. De gasbarbecue is een automaat. Handig voor de snelle, impulsieve buitenkoker. Je zet de gaskraan open, klikt de ontsteking aan, verwarmt 10 minuten voor en koken maar. Op gas gaart alles snel. Doordat de warmte goed 
regelbaar is, is het een makkelijk apparaat. En geen gedoe met briketten of as. Een elektrische barbecue is heel geschikt voor op het balkon of de camping waar geen open vuur is toegestaan. Er is geen rookontwikkeling en  het is veilig, omdat je niet met een directe vlam werkt. Als je een elektrische bbq neemt die je tot hoge hitte kunt verwarmen, krijg je toch die lekkere bbq-smaak.

 

directe- of indirecte hitte, met of zonder deksel?

Geroosterde groenten stap 2 okt 2008methode 1: direct grillen:
‘Bij direct grillen leg je het vlees boven de warmtebron en schroei je het snel dicht. Zorg ervoor dat de grill goed heet is. Steek de briketten een half uur van tevoren aan ( evt. in de starter) of laat de gasbarbecue tenminste 10 minuten voorverwarmen. Bestrijk het vlees vooraf met kruidenolie of olijfolie, dan droogt het minder snel uit. Bestrijk ook het rooster in de lengte van de grill met de kruidenolie (anders spat de olie op de briketten of de gasvlammen). De olie dient om vastplakken van de gerechten te voorkomen. Je merkt vaak dat het vlees vast gaat zitten aan de grill. Probeer het dan niet los te plukken, want dan trek je het vlees kapot. Gewoon even wachten, dan komt het weer los. Het zijn de eiwitten die bij de hoge temperatuur gaan stollen en vastplakken. Let op: laat het vlees kleur krijgen, gril het  aan beide zijden en herhaal dit één keer.

Gebruik een tang om het vlees  of groenten op het rooster te leggen en om tussentijds te keren. Als je met een vork in het vlees prikt, lopen de vleessappen eruit en droogt het vlees uit. Bij het roosteren op de bbq kan het vleesnat dat in de gloeiende houtskool druipt, vlam vatten waardoor het vlees verbrandt, doe er dus nooit te veel olie op.’

methode 2: indirect grillen
Dit is de meest eenvoudige vorm van barbecuen, maar je hebt er een barbecue met deksel voor nodig. De warmte komt hierbij ook van de zijkant. Je plaatst het gerecht in het midden van de barbecue en grilt met gesloten deksel. Het vlees mag voor deze bereiding wel worden gekruid en gezouten.  Groot voordeel: er zijn geen vlammen die het vlees verbranden en het is minder arbeidsintensief.

 

10 x bbq tips

* Maak het rooster goed schoon met een staalborstel of grof schuurpapier om de bittere zwarte resten te verwijderen. Gebruik een halve ui om het hete rooster gedurende de barbecue schoon te houden en van een smaakboost te voorzien.

* Wees geduldig en wacht tot de houtskool of briketten grijs van hitte zijn.

* Zorg dat er altijd een plantenspuit in de buurt is, zodat je meteen mogelijke ‘vetvlammen’ kan bedwingen.

* Maak twee hittezones door een verschil in de hoeveelheid houtskool. Zo kan je de ingrediënten verleggen als ze te hard gaan.

* De rook geeft veel aroma. Experimenteer eens met verschillende houtsnippers op het vuur zoals eik, beuk, druivenrank, olijfpittengraan of Jack Daniels houtschilfers.

* Ook vocht geeft smaak en/of malsheid: een schaal bier, wijn of gewoon water onder de deksel doet wonderen voor vlees.

* Beperk barbecuen niet alleen tot vis en vlees. Ook (harde) groenten en fruit geef je veel smaak door, na even te blancheren, op het rooster te leggen (bijv. groene asperges, spiesen met krieltjes of fruitpakketjes).

* Kwetsbare vis zonder huid bescherm je goed met aluminium folie of een laag (tuin)kruiden.

* Maak vooraf de koude bijgerechten zoals (pasta)salade en sauzen, zodat je je aandacht op het vuur kunt houden.

* Maak zelf sauzen, salsa’s en marinades, smakelijker en vaak gezonder dan uit de pot.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.