taco met gefrituurde spiering

taco met gefrituurde spiering

‘Spiering is een piepklein visje dat in grote scholen rondzwemt. Zijn bijnaam is komkommervisje, omdat verse spiering naar komkommer ruikt. De visjes zijn zo klein dat je ze met huid en haar kunt opeten. De meegebakken graatjes geven een lekkere crunch. In Nederland eten we weinig spiering, terwijl het in Frankrijk (petit friture!) en
meer Zuid-Europese landen als een delicatesse wordt gezien. Niets zo lekker als deze gemarineerde visjes in een kruidige vistaco met romige avocado, pittige jalapeño en frisse tomaat.’

Gefrituurde spiering is ook erg lekker met saffraanmayonaise. Klik hier voor het recept.

taco’s met crispy spiering
voor- of lunchgerecht | 4 personen

sap en rasp van 3 (bio)limoenen
mespuntje chilipoeder
2 tl gemalen komijn
1 bosje koriander, fijngesneden
1 el olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
300 g spiering*
2 avocado’s
2 tomaten
1 el jalapeño-plakjes (potje)*
100 g bloem
olie om te frituren
4 kleine maïstortillas of gorditas
zure room, voor serveren
Meng driekwart van het sap en rasp van de limoenen, chilipoeder, 1 tl komijn, de helft van de koriander, de olijfolie, de helft van de rode ui en ½ tl zout met de spiering en laat afgedekt in de koelkast ± 1 uur marineren. Laat de rest van de rode ui tot gebruik marineren in de rest van het limoensap. Houd wat koriander apart om te garneren.

Snijd de avocado’s en de tomaten in blokjes. Meng met de jalapeño, de rest van de komijn, koriander en zout tot een salsa.

Neem de spiering uit de marinade en dep droog. Haal ze door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verwarm de olie in een diepe pan of frituurpan tot 180°C en frituur de spiering in delen in 3-4 min. knapperig. Neem uit de pan, laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi met zout.

Neem de rode ui uit de marinade en dep droog. Meng de helft van de marinade door de avocadosalsa. Verwarm de tortilla’s en verdeel de avocadosalsa, spiering en ui erover. Garneer met de rest van de koriander en wat zure room.

* Bestel spiering tijdig bij je vishandel. Potjes met jalapeño-plakjes koop je in de supermarkt.

Bereiden ± 40 min. / ± 1 uur marineren.

RECEPTEN DOSIA BREWER, YOLANDA VAN DER JAGT, WERRY VAN LEEUWEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN BEWERKING DOSIA BREWER, MINTA NICOLAï

cover delicious 3

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd