nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sambal terasi

aantal | bijgerecht | | indonesisch |
Dit is een vrije interpretatie van de officiële sambal terasi. De traditionele sambal terasi is heel simpel en wordt slechts gemaakt van fijngewreven pepers, zout en terasi. Deze versie is aangekleed met extra aromaten.

Probeer ook:
saté kambing dubu-dubu.

ingrediënten

  • 15 rode lombokpepers pitjes verwijderd
  • 5 Thaise rode sjalotjes gepeld en gesnipperd
  • 4 knoflooktenen
  • snuf zout
  • stukje terasi ter grootte van een amandel
  • 1 kaffirlimoentje gehalveerd (of ½ limoen)
  • 6 limoenblaadjes diepvries, toko
  • 8 el zonnebloemolie
  • 1 el Javaanse suiker
  • 2 cm gember geschild

instructies

  • Hak de lombokpepers grof. Wrijf ze samen met de sjalotten, de knoflook, het zout en de terasi tot een grove pap met het kaffirlimoentje. Of gebruik een staafmixer (voeg het kaffirlimoentje dan later toe, tijdens het bakken)
  • Verhit de olie op middelhoog vuur en roerbak hierin het mengsel op laag vuur zo’n 5 minuten. Voeg de Javaanse suiker toe en rasp met een scherpe rasp het stuk gember boven de pan. Roerbak de sambal nog zo’n 5 minuten.
  • Bij mij is de sambal meestal in een dag op, maar mocht je over hebben: steriliseer een glazen potje met kokend water, laat drogen aan de lucht of dep droog met een schone theedoek en schep hier de sambal in.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recept: Vanja van der Leeden. Fotografie: Remko Kraaijeveld
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Cover_DLC202007_website
Op vakantie in eigen keuken!

Deze zomer gaan veel van ons niet op reis, maar vieren we een staycation: vakantie thuis of in eigen land. En dan wil je natuurlijk wel koken & eten als op vakantie. Daarom staat dit juli-nummer van foodmagazine delicious. vol met 56 homemade vakantie-recepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.

Vijf extra receptideeën