delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

pittige stamppot van zoete aardappelen, bleekselderij en kokos

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, winter | hollands |
Voor een beetje pit op de dinsdag grijpen we naar rigoureuze middelen: de oer-Hollandse stamppot in een pittig jasje. Niet de ouderwetse aardappel, maar een zoete aardappel. Geen boerenkool, maar bleekselderij. En mét kokos, sambal, knoflook, komijn…
voorbereiding24 minuten
kooktijd35 minuten
totale tijd59 minuten

ingrediënten

  • 1200 g zoete aardappelen geschild, in gelijke blokken
  • 3 el olie
  • 2 tl sambal + extra
  • 400 g bleekselderij in boogjes, met groen
  • 3 uien grof gesneden
  • 2 tenen knoflook in plakjes
  • 75 g pinda’s
  • 40 g kokos gemalen
  • 1 tl komijnzaadjes of 1½ tl komijnpoeder
  • 400 g speklappen dwars op de spekrichting in repen van 1½-2 cm breed gesneden

instructies

  • Zet de zoete aardappelen met 3 cm water, wat zout, ½ el olie en 1 theelepel sambal op en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook met deksel op de pan in 25-30 min. gaar. Snipper het groen van de bleekselderij en houd apart. Voeg de bleekselderij na 15 min. toe aan de zoete aardappelen en kook mee gaar.
  • Verwarm 1 el olie en bak de uien en knoflook zachtjes goudbruin in 25 min., schep regelmatig om.
  • Verhit ½ el olie in een koekenpan en rooster de pinda’s, gemalen kokos en komijn al omscheppend goudbruin, neem uit de pan en houd apart.
  • Kruid de speklapreepjes met zout en peper. Verwarm de rest van de olie in een andere koekenpan en bak de speklapreepjes hierin langzaam rondom goudbruin in 15 min. Pas op dat ze niet te donker worden. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Giet de stamppot af en stamp grof door elkaar. Voeg de uien en helft van het pindamengsel toe en roer er losjes door. Breng evt. op smaak met zout en nog wat sambal.
  • Bestrooi de stamppot met de rest van het kokosmengsel en selderijblad en serveer met de speklapreepjes.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Zoete aardappel: zoete aardappel of bataat komt oorspronkelijk uit het tropische Caribische gebied, maar doet het ook goed in de subtropen. Hij is familie van de nachtschade (onze bekende aardappel). Verwar hem niet met de yam, want die is echt anders. Zoet aardappelen zijn tegenwoordig bij de meeste supermarkten te koop.
Productie en recepten: Trudelies Schouten. Styling: Jan Willem van Riel. Fotografie: Rob van der Vet. Bereiding: Bart Stuart
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
pittige stamppot zoete aardappel -delicious