nr.1 foodmagazine

delicious. recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
vegetarisch

bloemkool kaastaart

aantal 6 | hoofdgerecht, lunchgerecht | doordeweeks | |
Deze kaastaart met bloemkool krijgt meer smeu door cheddar. Cheddar komt oorspronkelijk uit het Engelse dorpje Cheddar. De pittige smaak ontstaat door een soms twee jaar durend rijpproces. 
voorbereiding25 minuten
kooktijd40 minuten
Koelen1 uur 30 minuten
totale tijd2 uur 35 minuten

ingrediënten

  • 150 g bloem
  • 100 g boter koud, in blokjes
  • 2 eieren + 1 extra eierdooier
  • 1 kleine bloemkool in roosjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 1 plak bacon van 100 g, in blokjes
  • 300 ml slagroom
  • snufje nootmuskaat vers geraspt
  • 175 g cheddar geraspt, van goede kwaliteit
  • ook nodig: hulpvulling
  • quichevorm ribbelrand, 23 cm Ø, ingevet

instructies

  • Doe de bloem met een snuf zout in een keukenmachine. Voeg de boter toe en mix tot een fijn kruimelig mengsel. Mix er de extra eierdooier en 2-3 el ijskoud water door, zodat je samenhangend deeg krijgt. Vorm hiervan een platte schijf en omwikkel met plasticfolie. Laat 30 min. opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot 3 mm dik, bekleed hiermee de bakvorm en snijd de rand mooi bij. Zet 30 min. in de koelkast. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en strooi hierop de hulpvulling. Bak de deegbodem 8 min. en verwijder dan het papier en de hulpvulling. Bak nog 2 min. tot hij droog is en licht kleurt.
  • Kook intussen de bloemkoolroosjes in een pan met licht gezouten water in 4-5 min. beetgaar. Giet af en laat wat afkoelen.
  • Verhit de olie in de koekenpan op laag vuur. Bak de ui en spekjes 5 min. tot de ui zacht wordt en de spekjes knapperig. Schep op een bord. Roer in een kom de eieren los met de room, nootmuskaat en wat zout en peper.
  • Strooi de ui en spekjes over de taartbodem, verdeel hierover de bloemkool en de helft van de kaas. Schenk het eimengsel erover en strooi de rest van de kaas erover. Bak de kaastaart nog 30 min. of tot het eimengsel mooi kleurt.
  • Laat 30 min. afkoelen en serveer.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Haal bij een kaasspeciaalzaak de allerbeste cheddar die je kunt vinden. En zoek mooie biologische bacon.
Bereiden ± 25 min. / koelen ± 1 uur / oven ± 40 min. / afkoelen ± 30 min.
Recepten: Valli little. Fotografie: Petrina Tinslay. Styling: David Morgan. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!