amandelkoek met venkelzaad en stoofpeertjes

amandelkoek met venkelzaad en stoofpeertjes - delicious

Op zoek naar meer lekkers voor bij de koffie? In onze ZOET special geven we je alle inspiratie die je nodig hebt om vandaag nog iets in de oven te schuiven.

aantal 6 | nagerecht, zoet | familietijd, feestelijk | italiaans |
Een ongelooflijk makkelijk en enorm Italiaanse cake. Nu met stoofperen en siroop, maar met appelcompote en een bol ijs kan ook. Of met zacht geklopte slagroom en rood fruit, in het seizoen zal rabarber er ook heerlijk bij zijn. Echt een goed recept voor een feesttoetje het hele jaar rond!
voorbereiding10 minutes
kooktijd45 minutes
stoofpeertjes1 hour 30 minutes
totale tijd2 hours

ingrediënten

  • 125 g bloem + iets extra om te bestuiven
  • 100 g amandelmeel
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • ± 225 ml volle melk
  • 1 el venkelzaad
  • geklopte slagroom stoofpeertjes of andere fruitcompote
  • springvorm of pievorm met losse bodem van 20 cm Ø, ingevet

gekaramelliseerde stoofperen in witte port & venkelsiroop

  • 10 kleine stoofperen, liefst gieser wildeman, geschild, met steeltjes eraan
  • citroen, schoongeboend en in schijven
  • 3-4 blaadjes laurier
  • een flinke duim gember, in dunne schijfjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 el venkelzaad
  • 75 g suiker
  • 1 fles witte port
  • 150 g honing

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestuif de vorm met een beetje bloem en klop het overschot aan bloem eruit.
  • Meng de bloem, amandelmeel, suiker, bakpoeder en een snuf zout in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en giet de melk erbij, roer met een spatel om tot een glad beslag. Schep het venkelzaad erdoor en giet het beslag in de vorm.
  • Bak de koek in 40-45 min. gaar of tot dat de cake licht terugveert als je er zacht op drukt.
  • Laat op een rooster afkoelen, snijd in punten en geef er geklopte lichtgezoete slagroom en stoofpeertjes of fruitcompote bij.

gekaramelliseerde stoofperen in witte port & venkelsiroop

  • Zet de stoofpeertjes rechtop naast elkaar op de bodem in een wijde pan. Verdeel de rest van de ingrediënten, behalve de honing, erover en breng zachtjes aan de kook. Draai het vuur lager en laat de peertjes 25 min. zachtjes stoven met de deksel op de pan.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schep de peertjes in een diepe, passende ovenschaal. Kook het overgebleven vocht in de pan nog iets in. Roer de honing erdoor en zeef de saus boven de peertjes. Zet de schaal in de oven en laat de peren daar verder garen. Open de oven zo nu en dan kort om wat saus over de peren te gieten of om de peren voorzichtig om te draaien met 2 lepels. De peren zijn gaar wanneer je er met een scherp mesje makkelijk doorheen kunt prikken. Er mag geen weerstand zijn. Dit is na ± 45 min.
  • Laat de peren iets afkoelen en schep ze in een glazen schaal. Overgiet ze met de saus uit de ovenschaal en geef de venkelkoek erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 730kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 11g
|
koolhydraten: 133g
auteur: delicious.
Recept: Yvette van Boven. Fotografie: Oof Verschuren. Bewerking: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

amandelkoek met venkelzaad en stoofpeertjes - delicious