nr.1 foodmagazine

Dit zijn de tofste initiatieven in de foodwereld in tijden van corona

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De horeca draait door het corona virus op een laag pitje. Maar dat betekent niet dat we bij de pakken neerzitten. Sterker nog: de foodwereld borrelt en barst momenteel van de inspirerende initiatieven. Wij hebben de tofste initiatieven voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: deze restaurants zijn open voor afhaal- en bezorgservice.

Uit de Franse keuken van Mamie

Gezinsuitbreiding bij de lekkerste bakker van Leiden: Mamie Gourmande. In het aanpalende pand La cuisine de Mamie bereiden koks heerlijke Franse klassiekers als coq au vin en homard gratinée, maar ook kun je er terecht voor rillette, artisinale cider, limo, gezouten boter uit Normandië of een verantwoord kippetje van het spit. Nieuw is het weekmenu. Voor € 9,50 kun je van maandag t/m zaterdag een heerlijke maaltijd afhalen.  Bijv. op maandag geroosterde buikspek met wilde rijst of de vega-versie geroosterde pompoen met wilde rijst. En op vrijdag pastei met witvis en dragon of de vega-versie pastei met groentestoof. Eén telefoontje en je maaltijd wordt voor je gereserveerd. 071 542 8582. Gangetje 12, Leiden, lacuisinedemamie.nl

Het enige one-table resto van Nederland

Fijn hoor dat de restaurants weer open zijn, maar je zult maar een heel klein restaurant hebben, zoals Nayolie in Voorschoten. Eigenaar Kelvin Lin besloot niet bij de pakken te gaan neerzitten en opende het enige één-tafel-restaurant van Nederland. En wat voor een restaurant. Gastronomiegids Gault & Millau riep hem uit tot beste Aziatische restaurant van Nederland, dus dan weet je het wel: eten op hoog niveau. Het menu dat alom gelauwerde chef Lin serveert is op basis van omakase, een Japanse wijze van dineren waarbij je je volledig overgeeft aan de kennis en kunsten van de chef. Zin om je een avond lang helemaal in de watten te laten leggen? Mail naar info@nayolie.nl De kosten bedragen € 125 p.p. ex. drank. Lins chef’s table is coronaproof: iedereen zit anderhalve meter uit elkaar en kan worden gereserveerd voor een gezelschap van 2 tot maximaal 4 personen op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Behoor je niet tot de geluksvogels die een tafel weten te bemachtigen? Kelvin Lin heeft ook een take away viergangenmenu: Dinner by Kelvin Lin @home’, dat je bij zijn resto in Voorschoten kunt afhalen. Alles is per gang verpakt en instructies/instructievideo’s/live social-instructies worden meegeleverd. De kosten bedragen € 49,50 per couvert. Bestellen kan van maandag t/m donderdag door je volledige naam te appen naar 06-55 414 530 . Lin neemt dan contact met je op.

Flip2Feed

Stichting Buurtbuik – je weet wel: die leuke organisatie die gezonde maaltijden maakt van gered voedsel en die uitdeelt aan mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken – heeft weer iets geniaals bedacht. Flip2Feed heet hun nieuwe fundraisingproject dat zich als een olievlek moet uitspreiden. Het principe is even simpel als doeltreffend.
1. Flip je pannenkoek op social media en gebruik #Flip2Feed en @rudehealthnl en @buurtbuik.
2Doneer € 5 aan Stichting BuurtBuik via buurtbuik.nl/flip2feed
3. Nomineer vijf mensen om hetzelfde te doen. Eén donatie van jou (€5) stelt BuurtBuik in staat om vijf maaltijden weg te geven. Mooi man!

Tafel voor twee, alstublieft!

Vanaf 1 juni mag het weer: uiteten in restaurants. Via Table for two, is dat net even een tikkie leuker, want dan kun je dineren op een iconische locatie in Amsterdam. Zo kun je bijvoorbeeld in het Machinegebouw (Westergas) genieten van een vijfgangen diner gekookt door BBQ-master Jord Althuizen. Of van een zeven zonden-diner met entertainment van BIG Creative in de Vondelkerk. Vanzelfsprekend helemaal corona proof. Table for two wordt voor maximaal 30 gasten in Amsterdam op alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen in juni georganiseerd, dus zorg dat je erbij bent! Vanaf 1 juni kan iedereen boeken via www.thefoodlineup.nl

Noma opent de deuren als hamburgerrestaurant

Het wereldberoemde Noma, dat maar liefst 4 keer is uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, gooit het over een heel andere boeg: het restaurant opent donderdag 21 mei de deuren als tijdelijke wine & burgerbar. Chef René Redzepi maakte dat nieuws bekend via Instagram. Het concept? Een grab & go menu met zitplaatsen in de prachtige tuin van Noma, én je hoeft niet te reserveren (YES!). Chef Redzepi hoopt zo het restaurant voor iedereen toegankelijk te maken. Je bent welkom voor een glas wijn, de Noma Cheeseburger of de Noma Veggie burger. Beiden supersappig en vol umami smaken, geserveerd op een versgebakken potato bun.

 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Bestel een foodtruck voor de buurt

Niet alleen de restaurants hebben het zwaar in deze tijd, ook  foodtruckers hebben last van de coronacrisis en kunnen wel een ruggensteuntje gebruiken. Dat vond ook Jeroen Janssen, die in maart voor zijn buurt een foodtruck bestelde. Dat werd zo’n groot succes dat hij samen met twee compaans een website startte waar je een foodtruck kunt bestellen voor je eigen buurt. Hoe tof is dat? Van Chorizos & Co met authentiek Argentijns tot Joeri Tandoeri die vanuit een brandweerauto kip tandoori en curry’s serveert tot Rich Pork van voormalig executive chef van het Amstel Hotel met o.a. een broodje Baambrugs big. Het enige wat je hoeft te doen, is je buurt mobiliseren. buurtkeukens.nl

Corona proof! Dineren in een privékas

Eindelijk weer eens een keer uiteten. Wij zien ons al helemaal zitten in zo’n privékas met onze geliefde, een vriend of vriendin. En jij? Dit originele project is een idee van directeur  Willem Velthoven van het Amsterdamse restaurant Mediamatic. Velthoven ergerde zich aan collega’s in de horecasector die vinden dat het onmogelijk is gastvrij te zijn op 1,5 meter afstand en kwam met deze geweldige privékassen op de proppen. In het project Serres Séparées, waarvan nu een proef loopt, kunnen gasten dineren in een glazen privékas en ondertussen genieten van elkaar, heerlijk eten en het uitzicht over het water. Helemaal nieuw zijn de kasjes niet. Ze kregen een tweede leven. Voorheen waren er verschillende kunstprojecten in te zien.

Omdat de gasten niet aan tafel kunnen worden bediend vanwege het coronavirus, is het de bedoeling dat gasten zelf hun consumpties inschenken en hun eten van een speciaal hiervoor ontworpen dienblad halen. Reserveren kan hier!

Eentje voor jou en eentje voor de zorg

Bij restaurant 4850 kun je een kop koffie voor jezelf afhalen en er ook eentje doneren aan een medewerker van het OLVG. De caffè sospeso (letterlijk: uitgestelde koffie) houdt in dat je twee koppen koffie afrekent, waarvan je er een eentje zelf neemt. De ander kan later door iemand van het OLVG worden afgehaald. Een fijn steuntje in de rug voor de ziekenhuismedewerkers dachten wij!

Ramadan-editie van de support your locals box

De Ramadan is een tijd van bezinning en van vasten, maar het is ook de maand die in het teken staat van samenzijn en van familie. Dit jaar zal de Ramadan er heel anders uitzien. Daarom hebben Nadia Zerouali en Samuel Levie een Ramadan-editie van de Support Your Locals Amsterdam box opgezet vól met allerlei heerlijks dat perfect aansluit op de Ramadan. Denk aan dadels, bijzondere noten en zuidvruchten, verse groenten en Syrische vlechtkaas. Extra mooi aan dit initiatief is dat er per box een donatie van €1,50 naar The Hunger Project gaat. Bestel je box hier!

Vrijheidsmaaltijdsoep op 5 mei

Meer dan honderd organisaties zouden dit jaar in Amsterdam een Vrijheidsmaaltijd organiseren op 5 mei. Omdat dit niet door kan gaan, roepen Joris Bijdendijk en Samuel Levie de vrijheidsmaaltijdsoep in het leven: een cadeau aan de stad, in het jaar dat 75 jaar Vrijheid gevierd wordt. De vegan soep is gratis te bestellen voor Amsterdammers om zo samen – maar op afstand – op 5 mei te eten.

Kookles van Jaimie van Heije

Altijd al willen koken als een échte chefkok? Dan hebben wij goed nieuws: chef Jaimie van Heije geeft – nu hij daar alle tijd voor heeft – kookles op Instagram. Simpelweg alle stappen volgen en je tovert de lekkerste gerechten op tafel: van zijn beroemde bolognese tot klassieke tarte tatin en zélfs shoarma!

Cooking battle zonder verspilling

In de youtube-serie ‘Wat bakken we ervan’ gaat Marije van der Made samen met bekende foodies zoals Hugo Kennis en Jet van Nieuwkerk de battle aan om het lekkerste gerecht te maken met heerlijke producten die anders verspild zouden worden. Verwacht spanning en strijd in de keuken, maar vooral ook een flinke dosis inspiratie om vanavond nog je (koel)kast leeg te trekken en alle producten die tegen de datum aan zitten te verwerken in een spetterende maaltijd.

Criskoken: gerechten van topkoks voor een prikkie

Aan het begin van de corona-lockdown lanceerde culinair journalist Mara Grimm haar website crisiskoken.nl vol makkelijke en vooral betaalbare recepten van topkoks. Dat werd binnen no time zo’n succes dat er nu een kookboekje volgt. Met niet alleen hits van de site, zoals de gehaktballen van Jonnie Boer, maar ook een aantal nieuwe recepten als stoofvlees van Hans van Wolde. Het boekje wordt geschreven en gedrukt tijdens de corona-lockdown en is voor € 14,99 euro te koop via crisiskoken.nl. Van elk verkocht exemplaar gaat € 2,50 euro naar de voedselbank.

In de leer bij ***chef Massimo Bottura

Ook topchefs zitten niet stil. Neem nu driesterrenchef Massimo Buttura (Osteria Francescana) en die je kunt kennen van de Netflix-serie Chef’s Table en van zijn actie om Parmezaanse kazen te redden na de aardbeving van 2012 in Italië. Toen dochter Alexa haar vader zag koken aan het begin van de coronacrisis, dacht ze dát moet de hele wereld zien. Dus: maakte ze een Instagramaccount: @kitchen_quarantine. Elke avond om 20 uur filmt ze papa in hun keuken terwijl hij de lekkerste familiegerechten maakt en ondertussen gezellig praat en lacht met zijn gezin. Smullen!

Lea’s Boerderij Box

Als Lea ten Brummelhuis door de corona crisis verplicht thuis komt te zitten omdat de horeca op slot gaat, gaat ze niet bij de pakken neerzitten. Ze meldt zich als vrijwilliger  bij boerderij Dikhoeve in Ransdorp. Tijdens het melken van de schapen, krijgt ze een fantastische eurekamoment: een boerderijbox, gevuld met bijvoorbeed verse schapenkazen, karneboter cider en zuurdesembrood van Hotel De Goudfazant en meer. Zo gedacht, zo gedaan, en leuk: steeds meer mensen halen op de fiets hun box af. Bestellen kan via boerderijbox@gmail.com en afhalen bij Boerderij Dikhoeve Dorpsweg 115, Ransdorp.

Tekst: redactie delicious. Beeld: Saskia van Osnabrugge

Ramadanbox - delicious