dé checklist voor de lenteschoonmaak van je keuken

Nu de lente weer is aangebroken en de zon zo lekker door je keukenraam schijnt, staat er een spotlight op je keuken. En ai, dan blijkt-ie in veel gevallen toch behoorlijk smerig. Tijd voor een lenteschoonmaak van je keuken.

Wat wil je! Na maanden van stoofpotjes, soep pureren en binnen eten ontstaat er als vanzelf een vies laagje op de meest onmogelijke plekken. Geen idee waar je moet beginnen met schoonmaken? Onderstaande lijst helpt je op weg.

Op weg. Dat wil zeggen dat je niet in één keer deze hele checklist ‘lenteschoonmaak keuken’ moet afvinken. Geniet liever tussendoor even van de zon, als-ie zich laat zien.

A – Afvalbak

Daar beneden, op de bodem van je afvalbak zitten vast wat resten. Of wat dacht je in die vervelende schanieren?

B – Bakvormen en -platen

Tip: met een glaskrabber haal je ingebakken plekken vrij makkelijk weg.

Traybake met krieltjes, biet, knapperige kapucijners en tzatziki
Studio Philippi

D – Die onmogelijke hoekjes en gaten

We noemen: de plinten, stof dat zich verzamelt op een tegelrandje of de vetophoping op de knoppen van je oven.

E – Elektrische snoeren

Haal er even een doekje langs en sta verstelt van hoe vies deze snoeren worden.

F – Flessen

Staan er vaak flessen olie op je aanrecht? Dit is het moment om je even af te nemen zodat je de komende weken geen olie-kringen meer achterlaat.

G – Gootsteen

Geef ‘m een goede schrobsessie.

H – Huishoudelijke apparaten

Geef je koffieautomaat en waterkoker een ontkalksesssie en ontdoe je broodrooster van kruimels. Welke apparaten staan er nog meer op je aanrecht? En vergeet ook het tosti-ijzer achterin de kast niet.

K – Koelkast

Wanneer heb je de koelkast voor het laatst schoongemaakt? Tijd om hem leeg te halen en hem grondig te reinigen.

niet in de koelkast
UNSPLASH

L – Lades en keukenkastjes

Haal alles leeg en neem alle plankjes af.

M – Magnetron

Mocht je ‘m hebben: dit is het moment om ‘m te ontdoen van al die spetters.

N – Niet zichtbare plekken

Onder je apparaten en bovenop keukenkastjes: je komt er liever niet, maar ja: ook daar hoopt zich een vettig stoflaagje op.

O – Oven

Tijd voor bakingsoda en citroen.

P – Potten en pannen

Natuurlijk was jij je potten en pannen af nadat je ze hebt gebruikt. Toch is een grondige inspectie geen verkeerd plan. Hoe schoon zijn de handvatten van je koekenpannen bijvoorbeeld?

Q – Quooker of andere kokend water kraan

Ontkalk het zeefje aan het uiteinde van de kraan en check of de antikalkfilter aan vervanging toe is. Meestal wordt aangeraden om deze eens in de vijf jaar te vervangen. Woon je in een regio met een hoge waterhardheid? Dan is het misschien slim om dit al eerder te doen. Lees je even goed in welke filter je nodig hebt voor jouw kraan.

R – Rommellade & Ramen

Moet je tijdens het koken even wachten tot – we noemen even wat – het water kookt? Dit is het ideale moment om je rommellade op te ruimen. Wat kan weg en wat moet blijven?

En: vergeet niet de ramen te lappen, zodat je schoongemaakte keuken écht kan shinen.

S – Snijplanken

Houten snijplanken knappen op van een grondige schrobsessie en een oliebehandeling.

perfecte rabarbercrumble
YVETTE VAN BOVEN & OOF VERSCHUREN

T – Textiel

Denk naast je tafelkleed ook eens aan je keukenshort, pannenlappen en placemats.

V – Vloeren

Een inkoppertje natuurlijk!

W – vaatWasser

Maak alle rubbers schoon, de sproeiarmen en filters.

X – Experation dates, ofwel: houdbaarheidsdatums checken

Controleer de tht-data op de producten in je voorraadkast. En ja, kruiden en specerijen gaan niet zo snel over de datum. Wel kunnen ze hun smaak verliezen.

Z – De Z van Zo is het wel genoeg met de lenteschoonmaak van je keuken

Tijd voor een drankje in de zon!

lenteschoonmaak keuken
Unsplash