Dit zijn de tofste adressen in Georgië op een rijtje

Bij Georgië denken we niet alleen aan bergwandelingen naar adembenemende kloosters, forten en koele meren, maar vooral ook aan de oorspronkelijke keuken, de eigenzinnige wijnbouw en gastvrije locals.

Georgië is een avontuurlijk en toch veilig land, ongerept en met een eindeloze, pure en ruige natuur. Het ligt ingeklemd tussen Rusland, Turkije en de Zwarte Zee en je vliegt rechtstreeks vanuit Nederland naar Tblisi of Kutaisi. Het land, 2x zo groot als Nederland, heeft maar 5 miljoen inwoners, een sovjetverleden, een eigen taal en cultuur en zeer kleinschalig toerisme. Georgië lijkt een vergeten bestemming en dat maakt ’t land juist weer aantrekkelijk. Tussen de grote steden kun je reizen met de trein en de kleinere en afgelegener plaatsen kun je comfortabel bereiken met een fourwheeldrive. Begin in het levendige Tbilisi met z’n vele markten en restaurants en ga na een paar dagen zelf op ontdekkingsreis. Naar de Kaukasus bijvoorbeeld of naar Kakheti, de wijnregio van Georgië. Of plan een paar relaxte stranddagen aan de Zwarte Zee. Georgië is heel divers!

Ontdek de Georgische keuken

In de hoofdstad Tblisi geniet je van het geweldige eten. Wat je beslist niet mag missen is de Georgische supra. Supra (dat tafelkleed betekent in het Georgisch) stamt uit de Arabisch-Turkse cultuur en staat voor een feestmaal met veel gangen, liefst voor veel gasten. De tamada leidt het diner, entertaint en proost op de juiste momenten. Wat je dan zeker gaat proeven is homemade khinkali – verrukkelijke deegkussentjes met vlees, kaas of champignons. Je bijt ze open, slurpt eerst de hete bouillon eruit en eet dan de rest van de dumpling met vulling. Klassiekers als pkhali, antipasti van walnootpasta met aubergine, bonen, spinazie of paprika en de must-try kachapuri adjaruli, bootvormige zuurdesembroodjes gevuld met ei, kaas en boter, staan ook vaak op zo’n feestmenu. Heb je geen geduld voor zo’n uitgebreid diner, ga dan voor de lobiani, heerlijk streetfood van deeg gevuld met rode bonenpasta.

Georgië - delicious

Proef alle specialiteiten

De Georgische keuken is een mix van smaken uit Oost-Europa en de oostelijke Méditerranée. Dat komt ook door de ligging tussen Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. Deze keuken barst zowat uit elkaar van de bijzondere smaken. De markten liggen vol groenten en smaakmakers als ingemaakte zure pruimpjes, de pittige kruidige saus adjika en veel verse groene kruiden als koriander en dragon die gecombineerd worden gebruikt. Op bijna elke menukaart staan de befaamde kachapuri adjaruli. Samen met de vernieuwende en stokoude wijncultuur met oranje wijn gerijpt in eeuwenoude kruiken is Georgië een culinair paradijs dat wacht om ontdekt te worden.

Brood & kaas

Maak zeker een stop in Badiauri, beroemd om z’n guda-kaas. Heeft niets met kaas uit Gouda te maken, guda is een harde bergkaas van schapen- en koeienmelk. Als je guda met brood van de plaatselijke Georgische bakkers combineert, eet je fantastisch!

Wijn uit de Chubini-kelders

Niet alleen het panorama vanaf de uitlopers van de Kaukasus is geweldig, in Shilda mag je de Chubiniwijnkelders niet overslaan. Proef de wijn die ondergronds wordt bewaard in qvevri, grote aardewerken amforen. Deze traditie bestaat al 8000 jaar! De eigenaren vertellen je alles over de Georgische wijngeschiedenis, lokale druiven en wijnbouw.

Georgië_Wijn - delicious

Museum & Wijnmakerij

Dwaal in Tsinandali door het 19e eeuwse huis van Alexander Chavchavadze – edelman, dichter en oprichter van de eerste Georgische wijnfabriek –  en waan je helemaal terug in de tijd. Niet ver van Tsinandali is ook de wijngaard van Shumi, zeer de moeite waard vanwege de bijzondere collectie wijn én de proeverij van Shumi-wijn met lokale hapjes als flatbread met bonen of kip in knoflooksaus.

Georgië_Chakhapuli - delicious

Wijnlunch bij Kolkhis Ezo Wijn

In Chardakhi, nog geen 20 kilometer van Mtskheta, vind je een klein wijnhuis met biologische wijn waar ook chacha wordt gemaakt, Georgische wodka. Ze maken hier wijn volgens een eeuwenoude methode waarbij de wijn wordt gerijpt in 300 jaar oude kruiken. Behalve wijn proeven, kun je hier ook uitgebreid lunchen met gerechten uit de regio.

Maak een theetoer in Tsitelmta

Wat denk je van een complete toer in en rond een traditionele, 150 jaar oude boerderij in Tsitelmta, compleet met hazelnootgaard en klein bamboebos? Het leukste komt nog: je kunt hier een toer maken langs de theestruiken en alles over de theetraditie leren. Daarna proef je lokaal gekweekte theesoorten onder 100 jaar oude bomen naast de rivier. Mét heerlijke zoetigheid erbij.

Wil je een bijzondere en culinaire reis maken in Georgië en heb je geen tijd om alles zelf te regelen? Kijk dan eens bij Better Places, want bij deze duurzame reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Verwerk bijvoorbeeld bovengenoemde culinaire adresjes in je reisplan. Zo maak je de reis helemaal op maat en dus uniek.

In samenwerking met Better Places

Georgië-lokale-producten-delicious