muffins met pruimencrumble

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Met muffins kun je eindeloos variëren. Maak deze muffins met pruimencrumble bijvoorbeeld. Of kijk wat je in je keukenkast vindt – rozijnen, noten, kokos, specerijen, zelfs olijfolie – en experimenteer!  Ooit werden muffins gebakken als voedzaam ontbijt, nu zijn ze een stuk luchtiger en fantastisch voor bij thee of koffie of zelfs bij een glas dessertwijn. 

Probeer ook eens deze spicy wortelmuffins met hazelnoten en dadels!

muffins met pruimencrumble

gebak (12 stuks)

crumblelaag
30 g havermout
60 g bloem
25 g fijne kristalsuiker
snufje gemalen steranijs
50 g koude boter, in blokjes

muffinbeslag
300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
2 tl bakpoeder, gezeefd
220 g fijne kristalsuiker
30 g havermout
45 g pecannoten, grof gehakt
1 tl kaneel
snufje steranijspoeder
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl gemalen kardemom
250 ml zure room, op kamertemperatuur
2 eieren
165 ml olijfolie

4 pruimen, in dunne schijfjes
geklopte slagroom, voor erbij
ook nodig: muffinplaat met 12 holtes, ingevet en met papieren vormpjes (caisses) van 125 ml inhoud erin

Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en voeg een snufje zout toe. Wrijf met je vingertoppen de koude boterblokjes door de ingrediënten, zodat je een grof kruimelig mengsel krijgt. Zet tot gebruik in de diepvries.

Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng voor het beslag in een grote kom het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder, een snufje zout, de suiker, havermout, pecannoten en specerijen. Klop in een andere kom de zure room los met de eieren en olie. Spatel dit mengsel door het meelmengsel. Schep het beslag in de muffinvormpjes en verdeel de pruimenschijfjes erover. Verdeel het crumblemengsel erover. Bak de muffins 25-30 min. of tot een in het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt. Serveer met slagroom.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 30 min.

RECEPTEN PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE NIGEL LOUGH STYLING KIRSTEN JENKINS 

muffins-pruimencrumble-delicious

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze