parmentier met eend

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Geen snel gerecht, maar de eendenstoof en puree voor deze parmentier kun je voorbereiden op een rustig moment en apart bewaren in de koelkast. De parmentier heeft een heerlijke volle smaak en natuurlijk zo’n mooi vorkpatroon in de pureelaag.

Probeer ook eens deze eendenkroket met grapefruit-pepermayonaise!

parmentier met eend

hoofdgerecht (4 personen)

75 g boter
1 kg eendenbouten (poelier)
2 uien, fijngesneden
3 takjes rozemarijn
140 g tomatenpuree (1 groot blik)
200 ml rode wijn
400 ml vlees- of wildfond
1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
1 kleine knolselderij, in blokjes
200 ml melk
ook nodig: ovenschaal (inh. ± 1½ l)

Smelt in een ruime braadpan 50 g boter. Bak de eendenbouten rondom bruin aan en neem
ze uit de pan.

Fruit de ui met 2 takjes rozemarijn 2 min. in het eendenbakvet. Schep de tomatenpuree erdoor. Leg de eendenbouten terug in de pan. Schenk de wijn en fond erbij, roer glad en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de eendenbouten afgedekt in 2 uur gaar.

Kook intussen de aardappels en knolselderij in een klein laagje water met zout gaar.

Verwarm de melk met het laatste takje rozemarijn en de rest van de boter.

Giet de aardappels en knolselderij af. Vis de rozemarijn uit de melk. Stamp de aardappels en knolselderij met de rozemarijnmelk tot smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Neem de eendenbouten uit de pan. Verwijder het vel. Haal het vlees van de botten en verdeel het in stukjes. Schep het vlees door het stoofvocht: bewaar evt. een kop stoofvocht om er later apart bij te serveren. Verdeel het vlees met de saus over de bodem van de ovenschaal. Schep de aardappel-knolselderijstamppot erop en strijk glad. Maak met een vork een ribbelpatroon in de puree. Dat ziet er mooi uit en zorgt voor een krokante korst.

Bak de parmentier in de oven goudbruin en krokant in 30 min. Verwarm intussen de rest van het stoofvocht als je dat apart gehouden hebt en serveer apart erbij.

Bereiden ± 45 min. / stoven ± 2 uur / oven ± 30 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

parmentier met eend-delicious

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze