courgettecakejes met basilicumsorbet & aardbeien

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een toprecept: courgettecakejes met frosting, basilicumsorbet en steranijsaardbeien. Zo zet je een héél bijzondere toet op tafel. 

Deze kokoscrêpes met ahornricotta en aardbeien zijn ook zéker de moeite waard

courgettecakejes met basilicumsorbet & aardbeien

nagerecht (4 personen, 12 stuks)

courgettecakejes
250 g zelfrijzend bakmeel
150 g suiker
1 zakje vanillesuiker
60 g boter, op kamertemperatuur
1 ei
200 ml karnemelk
130 g courgette, in miniblokjes

ook nodig: 12 muffinvormpjes*, ingevet, ijsmachine**, staafmixer

basilicumfrosting
55 g boter, op kamertemperatuur
80 g roomkaas
rasp van ½ (bio)citroen + 1 el sap
90 g poedersuiker
30 g basilicum

basilicumsorbetijs
125 g suiker
250 ml droge witte wijn
30 g basilicum
1 tl citroensap

steranijsaardbeien
250 ml wit druivensap
70 g suiker
1 steranijs
1 vanillestokje, opengesneden, merg eruit geschraapt
500 g aardbeien, gehalveerd

Doe voor de frosting alle ingrediënten in een keukenmachine en laat een minuut draaien. Zet tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Doe voor de cakejes het meel, suiker, vanillesuiker, boter, een snuf  zout en ei in een kom en kneed even goed door. Voeg de karnemelk in delen al roerend toe tot een dik soepel beslag ontstaat. Schep als laatste de blokjes courgette er voorzichtig door. Vul de vormpjes en bak de cakejes 20 min. in het midden van de oven. Laat ze helemaal afkoelen en bestrijk ze dik met de frosting.

Breng intussen voor het basilicumsorbetijs 125 ml water met de suiker in een steelpan aan de kook, blijf goed over de bodem roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Laat volledig afkoelen, evt. in de koelkast. Voeg de wijn, basilicum en het citroensap toe aan de suikersiroop en pureer het met de staafmixer. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat 30 min. draaien of zolang de gebruiksaanwijzing
van het apparaat aangeeft. Zet het ijs in een afgesloten doos nog 1 uur in de diepvries.

Verwarm voor de gemarineerde aardbeien het druivensap met de suiker, steranijs en vanillestokje en -merg totdat de suiker is opgelost. Laat de marinade volledig afkoelen en laat de halve aardbeien hierin minimaal 1 uur marineren. Serveer de cakejes met een bol basilicumsorbetijs en wat gemarineerde aardbeien.

* Siliconen muffinvormpjes zijn stevig, je hoeft ze dus niet in een muffinvorm te zetten. Of gebruik een muffinvorm met 12 holtes en papieren muffinvormpjes (caisses).

** Je kunt sorbetijs ook zonder ijsmachine maken, als je een viersterrenvriesvak hebt. Doe het mengsel in een ondiepe bak en zet die minimaal 4 uur in de vriezer. Klop het ijs elk half uur met de mixer door.

Bereiden ± 50 min. / oven ± 20 min. / afkoelen ± 2-3 uur / bevriezen ± 30 min. + 1 uur (zonder ijsmachine ± 4 uur).

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS
BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI 

courgettecakjes met basiliciumsorbet en aardbeien | delicious