Jamie Oliver: aziatische zalmsalade

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een handje van dit, een handje van dat en een flinke zalmfilet… Simpele (oosterse) ingrediënten tovert Jamie in no time om tot een verrukkelijke, lauwwarme salade. Eén en al smaak!

Jamie heeft ook heerlijke zoetigheid gemaakt: choco-gnudi!

lauwwarme aziatische zalmsalade

hoofdgerecht (2 personen)

glutenvrij / lactosevrij

2 tenen knoflook
½ rode chilipeper
2 cm verse gemberwortel
½ bosje koriander (15 g)
¼ komkommer
2 limoenen
1 el sesamolie
300 g krielaardappeltjes
160 g sperziebonen
evt. 1 theezakje groene thee
225 g zalmfilet met vel, ontschubd, van duurzame kweek of vangst
1 el sesamzaad
arachide-olie
2 bosuitjes

Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Verwijder eventueel het zaad van de chilipeper en snijd in ringetjes. Schil de gember en rasp fijn. Pluk de korianderblaadjes en snijd de steeltjes fijn.

Schraap in de lengte groeven in de komkommerschil met een vork. Halveer de komkommer en schraap het zaad eruit. Snijd de helften in halve maantjes, doe in een kom en pers 1 limoen erboven uit. Sprenkel de sesamolie erover en schep om.

Halveer grote aardappels zo nodig en kook ze in een pan met licht gezouten water in 12-15 min. gaar.

Haal de bonen af en snijd ze in stukjes. Kook ze de laatste 4 min. mee met de aardappels. Giet af en laat uitdampen.

Knip intussen het theezakje (als je dat gebruikt) open, strooi de thee op een bord en voeg een flinke snuf zout en zwarte peper toe. Wentel de zalmfilet door de losse thee, zodat deze rondom goed is bedekt.

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur, strooi het sesamzaad erin en rooster het goudbruin. Doe het in een kom.

Zet de pan weer op het vuur, schenk er 1 el arachide-olie in en leg de zalmfilet met het vel omlaag in de pan. Bak de zalm ± 6 min. tot het vel goudbruin en knapperig is. Keer de zalm en bak nog ± 5 min. of tot deze vanbinnen net gaar is; de exacte baktijd hangt af van de dikte van de vis, dus dat is een kwestie van aanvoelen. Schep de zalm op een bord, met het vel omhoog, en laat enigszins afkoelen.

Zet de koekenpan weer op matig vuur. Voeg 1 el arachide-olie toe en bak hierin de knoflook, chilipeper, gember en koriandersteeltjes een paar minuten tot ze licht kleuren.

Voeg de krieltjes en bonen toe en plet de krieltjes licht met een pureestamper. Schep de salade om, voeg naar smaak zout en peper toe en laat doorwarmen. Neem van het vuur.

Snijd de bosuitjes bij en snijd ze in ringen.

Schep ze samen met het korianderblad door de krieltjes en schep de salade op een schaal. Verdeel hierover de vis in vlokken en bestrooi met het geroosterde sesamzaad. Serveer met limoenpartjes en de zure komkommer.

bereiden ± 1 uur

RECEPT © JAMIE OLIVER FOTOGRAFIE © JAMIE OLIVER ENTERPRISES LIMITED, SAM STOWELL

Zalmsalade jamie oliver | delicious