Het is het summum van alles wat zacht en zalig is: puree! Comfort food waar we de grens niet voor over hoeven, want de basis halen we gewoon van eigen bodem.
Misschien maak je jouw puree bij tijd en wijle uit een zakje, waar heus niks mis mee is. Maar het is ook wel heel lekker om het maken van een goede puree nou eindelijk onder de knie te krijgen. Wij geven je hier al onze tips en tricks voor de beste aardappelpuree.
Één ding is zeker: puree hoeft niet saai te zijn. Een klassieke aardappelpuree kan nooit kwaad, maar wat dacht je van zoete aardappel, aardpeer of pastinaak? Vergeet ook het juiste gereedschap niet!
Een recept voor malse varkensribkarbonades vind je hier
Maar we zijn nog niet klaar met lekkere pureecombinaties. Op de redactie circuleert namelijk een lijst met favorieten, die ook absoluut het proberen waard zijn.
zoete aardappels, walnoten & gebakken salie
Maak de klassieke aardappelpuree met 500 g aardappels en 60 ml melk. Schep ± 500 g gekookte en gestampte zoete aardappels erdoor. Laat de extra boter weg en bestrooi met 30 g gehakte geroosterde walnoten en blaadjes van 2 takjes in boter gebakken verse salie.
erwten & munt
Maak de klassieke aardappelpuree en schep er ± 150 g gepureerde erwtjes en de fijngesneden blaadjes van 2 takjes verse munt door. Garneer met extra muntblaadjes en verbrokkelde (geiten)feta. Breng op smaak met peper.
pompoen & pesto
Maak de klassieke aardappelpuree, maar dan met 500 g aardappels en 60 ml melk. Schep er ± 500 g gestoomde, gepureerde pompoen door. Laat de extra boter weg en garneer met 2 el verse basilicumpesto.
mosterdzaad & spinazie
Maak de klassieke aardappelpuree. Schep er ± 1 el grove mosterd en een handvol jonge spinazieblaadjes door.
rodekool & spruitjes
Maak de klassieke aardappelpuree. Bak 1 handjevol rodekool en 6 doormidden gesneden spruitjes een paar minuten in 1 el boter. Roer ze door de aardappelpuree.
knolselderij & spek
Maak de klassieke aardappelpuree maar gebruik 500 g aardappels en kook 600 g geschilde en in blokjes gesneden knolselderij mee. Laat de extra boter weg. Bak 100 g reepjes ontbijtspek in 1 el boter en verdeel over de puree. Schenk het vet uit de pan erover en bestrooi met rucolacress of andere cressen.
bloemkool & blauwe kaas
Maak de klassieke aardappelpuree. Bestrooi met ± 200 g geroosterde bloemkoolroosjes en verkruimel ± 50 g blauwe kaas erover.
gruyère & zwarte peper
Maak de klassieke aardappelpuree en roer er 125 g gruyère door. Breng op smaak met versgemalen peper.
Indiase specerijen
Maak de klassieke aardappelpuree. Bak in een koekenpan ½ tl komijnzaad, 1 mespunt gemalen kurkuma en 10 verse curryblaadjes in 1 el druivenpitolie tot ze geuren. Verdeel de specerijen over de puree en garneer met kleine papadums en één fijngesneden sjalotje.