Zelf gnocchi maken van piepers en bloem is zó… gepiept! Handig: de overgebleven gnocchi vries je in zodat je altijd een voorraadje hebt. Zo maak je met een eenvoudige saus supersnel een lekker Italiaans maal.
Gnocchi (spreek je uit als njokkie) zijn traditionele, Italiaanse deegkussentjes die lekker veel saus kunnen vasthouden. Als je alleen maar de stevige kant-en-klare versie kent, zal deze fluffy kruising tussen aardappelpuree en pasta een verrassing zijn.
Gnocchi komen oorspronkelijk uit Noord-Italië
Dat gebied is door het koelere klimaat beter om aardappels te telen dan tarwe voor pasta. Gnocchi eet je in een traditioneel Italiaans restaurant als primo en staat dus op de kaart meestal bij de pasta en gevulde soep.
De meest simpele gnocchi maak je met 3 ingrediënten: aardappel, bloem en ei. In veel recepten wordt ook nog ricotta gebruikt. Dat zorgt voor een nog lichter en luchtiger resultaat.
6 toptips zodat je gnocchi altijd lukt
Kies de juiste aardappel
Ga je zelf aan de slag, dan wil je aardappels die bij het garen redelijk stevig blijven. Dus geen supervaste maar ook geen aardappel die uit elkaar valt. Ga voor désirée of gloria.
Lekker fluffy
Kook je aardappel in de schil of, beter nog, pof hem in de oven. Zo wordt de aardappel droog en fluffy en hoef je minder bloem toe te voegen.
Less is more
Hoe minder bloem je erbij doet, hoe beter. Dan blijven je deegkussentjes lekker luchtig. Te veel bloem maakt ze zwaar en plakkerig.
Kort kneden
Kneed gnocchideeg niet te lang, stop als alles goed is gemengd. Te lang kneden geeft taaiere gnocchi.
Goed opgedroogd
Laat je gevormde gnocchi een kwartier onafgedekt rusten voor je ze kookt. Zo blijven ze tijdens het koken beter in vorm.
Licht en luchtig
Zorg voor luchtige puree zonder klontjes. Dat kan het best in een speciale pureeknijper of door de aardappels door een zeef te wrijven.
Zelf gnocchi maken: hét recept
ingrediënten
- 1 kg vrij kruimige aardappels bijv. désirée, gloria of agria, schoongeboend
- 1 eidooier
- ± 125 g bloem + extra om uit te rollen
instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Prik de aardappels rondom in met een vork, leg ze op de bakplaat en pof ze in 1 1⁄4- 1 1⁄2 uur in de oven, of tot ze gaar zijn. Laat ze iets afkoelen en pel ze. Druk de aardappels door de pureeknijper of wrijf ze door de zeef en voeg zout en peper toe.
- Schep de puree op je werkvlak, maak een kuiltje in het midden en doe hierin de eidooier. Strooi geleidelijk de bloem erover terwijl je dit met je handen of met een deegschraper erdoor mengt, zodat je zacht, maar net niet meer plakkerig deeg krijgt. Je hebt misschien niet alle bloem nodig. Proef of meer zout nodig is.
- Verdeel het deeg in 2 porties. Werk in delen. Rol op een licht met bloem bestoven werkvlak eerst 1 portie deeg uit tot twee lange rollen en snijd ze in 2 cm-stukjes. Rol elk stukje over de achterkant van een vork om ribbels te vormen. Laat de gnocchi onafgedekt 15 min. rusten.
- Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook en kook hierin de gnocchi in delen 2-3 min. tot ze boven komen drijven. Kook ze niet te lang, dan worden ze zacht en zompig. Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan en dompel ze eventjes in ijskoud water. Giet ze direct af en serveer met saus of topping naar keuze.
Inspiratie alom: 6x de lekkerste gnocchirecepten