Zo maak je zelf de lekkerste gnocchi

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
gebakken gnocchi
lactosevrij, vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht, hoofdgerecht | | italiaans | lactosevrij, vegetarisch
Gnocchi zijn zachte deegkussentjes die veel worden gebruikt in de Italiaanse keuken. Ze worden gemaakt van aardappel met bloem, maar de bite heeft iets weg van pasta. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar zelf gnocchi maken is natuurlijk veel lekkerder. In dit artikel lees je het recept voor de lekkerste gnocchi en geven daarbij ook nog een paar tips.
Benieuwd naar gerechten met gnocchi? Lees hier de lekkerste recepten.
voorbereiding20 minuten
kooktijd15 minuten
oven1 uur 30 minuten
totale tijd2 uur 5 minuten

ingrediënten

  • 1 kg vrij kruimige aardappels bijv. désirée of agria, schoongeboend
  • 1 eidooier
  • ± 125 g bloem + extra om uit te rollen

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Prik de aardappels rondom in met een vork, leg ze op de bakplaat en pof ze in 1 1⁄4- 1 1⁄2 uur in de oven, of tot ze gaar zijn. Laat ze iets afkoelen en pel ze. Druk de aardappels door de pureeknijper of wrijf ze door de zeef en voeg zout en peper toe.
  • Schep de puree op je werkvlak, maak een kuiltje in het midden en doe hierin de eidooier. Strooi geleidelijk de bloem erover terwijl je dit met je handen of met een deegschraper erdoor mengt, zodat je zacht, maar net niet meer plakkerig deeg krijgt. Je hebt misschien niet alle bloem nodig. Proef of meer zout nodig is.
  • Verdeel het deeg in 2 porties. Werk in delen. Rol op een licht met bloem bestoven werkvlak eerst 1 portie deeg uit tot twee lange rollen en snijd ze in 2 cm-stukjes. Rol elk stukje over de achterkant van een vork om ribbels te vormen. Laat de gnocchi onafgedekt 15 min. rusten.
  • Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook en kook hierin de gnocchi in delen 2-3 min. tot ze boven komen drijven. Kook ze niet te lang, dan worden ze zacht en zompig. Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan en dompel ze eventjes in ijskoud water. Giet ze direct af en serveer met saus of topping naar keuze.
Voedingswaarde:
calorieën: 344kcal
|
eiwit: 10g
|
vet: 2g
|
koolhydraten: 70g

Tips voor de allerbeste gnocchi:

  • Kies voor gnocchi aardappels die bij het garen redelijk stevig blijven. Dus geen supervaste maar ook geen aardappel die uit elkaar valt. Ga voor désirée of gloria.
  • Kneed gnocchideeg niet te lang, stop als alles goed is gemengd. Te lang kneden geeft taaie gnocchi.
  • Laat je gevormde gnocchi een kwartier onafgedekt rusten voor je ze kookt. Zo blijven ze tijdens het koken beter in vorm.
Nog meer tips voor het maken van gnocchi? In dit artikel vind je een filmpje over het maken van gnocchi.
 
Recept: Dosia Brewer
Styling: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!