gepofte-witlofsoep met crème crue, PX-sherry en gefrituurde salie

Soep van gepofte witlof met crème crue, PX-siroop en gefrituurde salie
vegetarisch
aantal 6 |
soep, voorgerecht |
feestelijk, kerst, weekend |
frans |
vegetarisch
Deze witlofsoep is lekker romig en ziet er feestelijk uit. De witlof wordt in de oven gepoft en krijgt hierdoor een hele volle, zachte smaak. En in combinatie met de PX-sherry wordt het geheel een bom van smaak. Een bijzonder voorgerecht en perfect voor de feestdagen!
voorbereiding50 minutes
kooktijd45 minutes
totale tijd1 hour 35 minutes

ingrediënten

  • 6 stronkjes witlof
  • 25 g boter
  • 2 zoete uien
  • 2 tenen knoflook
  • 75 ml olijfolie + extra
  • 4 takjes salie
  • 1 l kippenbouillon* of -fond liefst zelfgemaakt
  • 2 el oloroso sherry*
  • 175 ml PX-sherry*
  • crème crue* of crème fraîche

instructies

  • Verhit de oven voor op 180°C.
  • Snijd de kontjes van de witlof en snijd ze in kwarten. Doe de witlof in een ovenschaal, verdeel de boter in vlokjes erover. Pof de witlof 45 min. in het midden van de oven. Snijd intussen de uien in halve ringen en snijd de knoflook fijn.
  • Verwarm de olijfolie en stoof de uien en knoflook op laag vuur samen met de blaadjes van 2 takjes salie ± 30 min. Voeg de kippenbouillon, oloroso en zout en peper naar smaak toe en breng aan de kook. Haal de witlof uit de oven, snijd wat kleiner en voeg toe aan de soep. Breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes 10 min. koken.
  • Verhit op laag vuur de PX-sherry en laat zachtjes inkoken tot iets dikker. Pureer intussen de soep helemaal glad. Verhit een laagje olie en bak hierin de rest van de salieblaadjes knapperig. Laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi met wat zout.
  • Serveer de soep in kommetjes, schep er wat crème crue op. Bedruppel met de PX-siroop en bestrooi met de salieblaadjes.

Voedingswaarde:

calorieën: 252kcal

|

eiwit: 2g

|

vet: 22g

|

koolhydraten: 6g
auteur: delicious.
* De soep is vega en glutenvrij als je glutenvrije groentebouillonblokjes gebruikt.

* Oloroso sherry is een amberkleurige, zoeter smakende sherry van de palominodruif. PX-sherry wordt gemaakt van de ingedroogde druiven van de Pedro Ximenez druif en is nog zoeter en aromatischer dan oloroso. Smaakt naar rozijnen.

* Franse crème crue is rauwmelkse room. Romiger dan crème fraîche doordat deze room niet is aangezuurd. Te koop bij natuurwinkels, kaasspeciaalzaken en online.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Soep van gepofte witlof met crème crue, PX-siroop en gefrituurde salie
Recept: Merijn Tol | Fotografie: Ernie Enkelaar | Bereiding: Jessica Lek | Styling: Esther de Munnik