aantal 6 |
soep, voorgerecht |
feestelijk, kerst, weekend |
frans |
vegetarisch
Deze witlofsoep is lekker romig en ziet er feestelijk uit. De witlof wordt in de oven gepoft en krijgt hierdoor een hele volle, zachte smaak. En in combinatie met de PX-sherry wordt het geheel een bom van smaak. Een bijzonder voorgerecht en perfect voor de feestdagen!
Voorbereiding50 minutesminutes
Kooktijd45 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour35 minutesminutes
Ingrediënten
6stronkjes witlof
25gboter
2zoete uien
2tenenknoflook
75mlolijfolie + extra
4takjes salie
1lkippenbouillon* of -fondliefst zelfgemaakt
2eloloroso sherry*
175mlPX-sherry*
crème crue* of crème fraîche
Instructies
Verhit de oven voor op 180°C.
Snijd de kontjes van de witlof en snijd ze in kwarten. Doe de witlof in een ovenschaal, verdeel de boter in vlokjes erover. Pof de witlof 45 min. in het midden van de oven. Snijd intussen de uien in halve ringen en snijd de knoflook fijn.
Verwarm de olijfolie en stoof de uien en knoflook op laag vuur samen met de blaadjes van 2 takjes salie ± 30 min. Voeg de kippenbouillon, oloroso en zout en peper naar smaak toe en breng aan de kook. Haal de witlof uit de oven, snijd wat kleiner en voeg toe aan de soep. Breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes 10 min. koken.
Verhit op laag vuur de PX-sherry en laat zachtjes inkoken tot iets dikker. Pureer intussen de soep helemaal glad. Verhit een laagje olie en bak hierin de rest van de salieblaadjes knapperig. Laat op keukenpapier uitlekken en bestrooi met wat zout.
Serveer de soep in kommetjes, schep er wat crème crue op. Bedruppel met de PX-siroop en bestrooi met de salieblaadjes.
Voedingswaarde
calorieën: 252kcal
eiwit: 2g
vet: 22g
koolhydraten: 6g
auteur: delicious.
* De soep is vega en glutenvrij als je glutenvrije groentebouillonblokjes gebruikt.* Oloroso sherry is een amberkleurige, zoeter smakende sherry van de palominodruif. PX-sherry wordt gemaakt van de ingedroogde druiven van de Pedro Ximenez druif en is nog zoeter en aromatischer dan oloroso. Smaakt naar rozijnen.* Franse crème crue is rauwmelkse room. Romiger dan crème fraîche doordat deze room niet is aangezuurd. Te koop bij natuurwinkels, kaasspeciaalzaken en online.