glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
|
glutenvrij, lactosevrij
De koning van de steaks. Door het vlees in zijn geheel te bakken, heb je meer controle, en krijgt hij een lekker korstje, terwijl het vanbinnen mooi rood en sappig blijft.
Kookgerei
- ook nodig: vijzel
Ingrediënten
- 120 ml olijfolie
- 2 uien, in dunne ringen
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 el tomatenpuree
- 1/2 tl gerookte-paprikapoeder
- 1 tl baharat
- 2 tl bruine basterdsuiker
- 1/2 tl aleppopeper of chilivlokken
- 2 el krenten
- 2 tl rodewijnazijn
- 500 g courgette (1 grote), in lange plakken
- 600 g T-bonesteak (2 steaks), op kamertemperatuur
- 1 teentje knoflook
- 5 el dille + extra om erover te strooien sap van 1/2 citroen
- hummus, voor erbij
Instructies
- Verhit 4 el (60 ml) olijfolie in een grote koekenpan op matig tot laag vuur. Bak hierin de uien met de knoflook en een snufje zeezoutvlokken 20 min. onder af en toe omscheppen tot ze heel zacht zijn en licht kleuren. Voeg de tomaten- puree, het paprikapoeder, de baharat, suiker, aleppopeper, krenten en azijn toe. Zet het vuur iets hoger en laat de uien onder af en toe omscheppen in 2-3 min. karamelliseren.
- Schep de reepjes courgette in een kom om met 2 tl olie. Verhit een grillpan op hoog vuur of maak de barbecue aan. Gril de courgettes 1-2 min. per kant tot ze gaar zijn en grillstreepjes krijgen. Leg ze op een schaal.
- Bestrooi de steaks aan beide kanten met zout en peper en bestrijk ze met 20 ml (ruim 1 el) olie. Gril ze 2-3 min. per kant voor medium-rare of tot ze naar wens zijn. Schep op een bord en laat 10 min. rusten met losjes afgedekt aluminium.
- Wrijf intussen de knoflook met een snufje zeezoutvlokken fijn in de vijzel. Meng de dille erdoor en wrijf een beetje fijn. Roer het citroensap en de resterende 35 ml olie erdoor. Schep de courgettes om met het dillemengsel.
- Snijd de steaks in dikke plakjes en schep de gekaramelliseerde uien erover. Bestrooi met wat dille. Serveer direct met de knoflook-dille-courgettes en hummus.
Voedingswaarde
calorieën: 679kcal
eiwit: 36g
vet: 47g
koolhydraten: 17g
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Liever een ander stukje vlees? Ga voor deze ribeye steak met chimichurri