witte bonen met prei en paddenstoelen

witte bonen met prei en paddenstoelen
vegetarisch
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, feestdagen, feestelijk, herfst, kerst, najaar, weekend, winter |
europees |
vegetarisch
Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes.

Begin de avond van tevoren en zet de gedroogde bonen in de week, of gebruik een snelkookpan als fijne shortcut!

Ook het wachten waard: onze feestelijke knol-au-vin.

Voorbereiding20 minutes
Kooktijd2 hours
weken8 hours
Totale tijd10 hours 20 minutes

Ingrediënten

  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 60 g boter
  • 2 grote preien, schoongemaakt, in dunne ringetjes
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 11⁄2 tl gedroogde oregano
  • 3 el bladpeterselie en tijm, fijngesneden + extra tijm 
om erover te strooien
  • 11⁄2 tl venkelzaad, geroosterd
  • 400 g witte champignons + 400 g kastanjechampignons, de grote gehalveerd
  • 2 stengels bleekselderij, kleingesneden
  • 125 ml rode wijn
  • 300 ml groentebouillon
  • 800 g passata, gezeefde tomaten
  • 250 g gedroogde witte bonen, een nacht geweekt, afgegoten
  • gegrild zuurdesembrood bestrood met Parmezaanse kaas, voor erbij

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.

  • Verhit de olie en boter in een grote braadpan op matig tot 
hoog vuur. Voeg de prei met de knoflook, oregano, peterselie, tijm en het venkelzaad toe. Bak de prei onder regelmatig omscheppen 6-8 min. zonder te laten kleuren. Voeg de paddenstoelen, bleekselderij en wijn toe. Schep 4-5 min. om tot de wijn volledig verdampt is en de champignons halfgaar zijn. Voeg de bouillon, passata en bonen toe en schep om. Breng de bonenschotel aan de kook, dek af met een velletje bakpapier en daarna met de deksel. Stoof de bonen in ± 2 uur helemaal gaar en tot de saus mooi gebonden is. 

  • Breng de bonenschotel op smaak met zout en peper, bestrooi hem met tijm en serveer met het zuurdesembrood.

Voedingswaarde

calorieën: 607kcal
eiwit: 27g
vet: 26g
koolhydraten: 52g
auteur: delicious.
RECEPT: DOMINIC SMITH | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!