salade van radijs, tuinbonen en groene tahinsaus

salade van radijs, tuinbonen en groene tahinsaus
vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | | vegan
Tekscoördinator Laura legt uit waarom zij zo van Yotam’s recepten houdt.'The happiest food in the world', zo wordt het eten van Yotam Ottolenghi getypeerd en ja ook mij maakt het blij!
Neem nu zijn salade met radijs, tuinbonen en groene tahinsaus… dat is zo'n lekkere frisse lunch door de citroen, verse koriander, bladpeterselie en het komijnzaad. Ik gebruik royaal komijnzaad, niet gemalen maar gewoon heel en ik verheug me nu al op een versie met verse tuinboontjes!'
Maak ook eens: Ottolenghi’s gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Kooktijd40 minutes
Totale tijd40 minutes

Ingrediënten

  • 500 g gedopte verse of diepvriestuinbonen
  • 350 g kleine radijzen
  • ½ rode ui in flinterdunne ringen
  • 2 el fijngesneden koriander
  • 30 g ingemaakte citroen alleen de schil, fijngesneden
  • sap van 2 citroenen
  • 2 el fijngesneden bladpeterselie
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 200 ml groene tahinsaus zie hieronder
  • 4 pitabroodjes
  • zout en versgemalen zwarte peper

Groene tahinsaus

  • 150 ml tahin het liefst uit de Middenoosterse winkel
  • 150 ml water of minder, zie hierboven
  • 80 ml citroensap
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 30 g bladpeterselie

Instructies

  • Klop in een kom de tahin met water, citroensap, knoflook en ½ tl zout door elkaar. Het mengsel moet romig en glad zijn. Doe er als de saus te dik is, nog wat water bij. Snijd de peterselie fijn. Roer de peterselie door de saus, proef en voeg zo nodig nog een beetje zout toe.
  • Maal als je de saus in een keukenmachine maakt, alle ingrediënten behalve de peterselie glad. Voeg zo nodig nog wat water toe. Doe de peterselie erbij en laat de machine nog 2 seconden draaien. Proef en breng op smaak met zout.
  • De salade Laat de tuinbonen in een pan met kokend water afhankelijk van het formaat van de bonen 1-2 minuten koken. Giet ze af in een vergiet en spoel ze af in ruim koud water. Druk de bonen met de vingertoppen uit het lichtgroene vliesje.
  • Snijd de radijzen elk in 6 parten en meng ze met de tuinbonen, ui, koriander, ingemaakte citroen, citroensap, peterselie, olijfolie en komijn. Breng op smaak met zout en peper.
  • Stapel de salade als een berg aan de ene kant van elk bord, giet de tahinsaus in een kommetje en zet het naast de salade. Leg er een pitabroodje bij.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
RECEPTEN: YOTAM OTTOLENGHI | STYLING: CYN FERDINANDUS | FOTOGRAFIE: JEROEN VAN DER SPEK | BEREIDING: BART STUART.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!