Razendlekkere recepten met verse rabarber

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rabarber is een van de eerste planten die na de winter z’n kop boven de grond laat zien! Zodra de lange roze rabarberstengels in de groentewinkel liggen, doen wij ze graag in zoete taart of crumble, maar je kunt met rabarber nog véél meer.

Alle ins & outs over rabarber lees je hier.

1. Rabarberroomijs

Roer stukjes afgekoelde geroosterde rabarber met suiker door kant en klaar lekker vanille-ijs voor rabarberroomijs. Zet weer even terug in de vriezer om op te stijven.

2. Frisse quick pickle

Breng 125 g wittewijnazijn aan de kook met 100 g kristalsuiker. Giet het over 200 g rabarber in stukjes. Laat in het vocht afkoelen en je hebt een heerlijke pickle. Lekker op burgers, bij flatbreads en door de salade.

3. Rabarberlikeur

Maak frisse rabarberlikeur door 500 g rabarber in stukjes met 200 g suiker en 1 l wodka te laten trekken in een goed schoongemaakte, afgesloten weckpot. Voeg eventueel nog vanille, een paar aardbeien of wat nootmuskaat toe voor extra smaak of houd het gewoon puur rabarber! Zeef na ± 3 maanden en bewaar in een goed gesloten fles.

4. Rabarber-limonadesiroop

Maak rabarbersiroop door 250 g rabarber in stukjes met 100 g suiker en 250 ml water aan de kook te brengen. Laat 15 min. zachtjes koken. Breng eventueel op smaak met wat vanille, kaneel of kardemom. Zeef en bewaar koel in een goed schoongemaakte fles.

5. Rabarber-gincocktail

Shake een stevige cocktail door 3 dunne plakjes gember met 5-6 plakjes rabarber even te stampen in de vijzel. Voeg 45 ml gin, wat citroensap en 1-2 tl honing – of je eigen rabarbersiroop! – toe en shake in de cocktailshaker samen met een paar ijsklontjes.

6. Rabarberstengels over?

Vries kleine stukjes – rauw, even geblancheerd of geroosterd – in en haal ze weer uit de vriezer als je zin krijgt in een lentegerecht. De structuur is door het invriezen wel wat zachter, maar die stukjes doen het prima in taart, crumble of compote.

rabarber-custardtaart met vanille en steranijs
Net zo plotseling als het er is, is rabarber ook weer verdwenen. De friszure rozerode rabarberstengels zijn dus een beetje mystiek en kort te koop, zo van april tot juni. Dus er is geen beter excuus om ze direct te gebruiken! Maak deze rabarber-custardtaart met vanille en steranijs en word op slag verliefd.
naar recept
rabarber-custard taart