aantal 8 |
hoofd, hoofdgerecht |
familietijd, feestelijk, najaar, weekend, winter |
amerikaans, fusion, internationaal, italiaans |
Altijd lekker, een flink bord macaroni met kaas. Maar het kan ook anders. Wat dacht je van een echt goede mac ’n cheese, maar dan nog iets luxer zoals een lasagne? Schaamteloos afgekeken van de Amerikanen – en dan gewoon een beetje beter gemaakt. Zo doen we dat. En jij dus ook. Zin in een mac ’n cheese met meer groenten? Maak deze heerlijke versie van Janneke met broccoli en amandel!
Ingrediënten
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 venkelknol, fijngesneden
- 1 ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 4 laurierblaadjes
- 1⁄2 bosje tijm, blaadjes geplukt
- 120 g tomatenpuree
- 2 tl gerookte-paprikapoeder
- 500 g varkensgehakt*
- 500 g kalfsgehakt*
- 125 ml rode wijn
- 400 g tomatenblokjes uit blik
- 400 g kerstomaatjes uit blik
- 250 ml runderbouillon
- 70 g boter
- 5 el bloem
- 750 ml melk
- 200 g grof geraspte mozzarella
- 150 g grof geraspte cheddar
- 500 g rigatonipasta, beetgaar gekookt, koud afgespoeld en uitgelekt
- basilicumblaadjes om te bestrooien
- ook nodig: grote ovenschaal van ± 20×32 cm en zeker 7 cm diep, ingevet
Instructies
- Verhit de olie in een steelpan op matig vuur. Bak hierin de venkel en ui met 1⁄2 tl zeezoutvlokken onder regelmatig roeren 5-6 min. Voeg de knoflook toe en schep 2 min. om. Voeg de laurierblaadjes, tijm, tomatenpuree, het paprikapoeder en gehakt toe. Draai het vuur hoger en bak het gehakt in ± 10 min. rul terwijl je het losmaakt met een lepel of vork. Schenk de wijn erbij en laat in ± 5 min. op hoog vuur inkoken tot de helft. Voeg alle tomaten, bouillon en wat zout en peper toe. Laat de gehaktsaus 11⁄2 uur op laag vuur stoven.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Smelt de boter in een andere grote steelpan, waar ook de pasta straks in past, op laag vuur. Strooi de bloem erover en roer 1 min. Roer de melk erdoor met scheutjes van 60 ml tegelijk, zodat je een gladde gebonden saus krijgt, en laat in ± 5 min. inkoken tot een dikke, romige bechamelsaus. Schep beide soorten kaas, de pasta en wat zout en peper erdoor.
- Spreid de helft van het pastamengsel uit over de bodem van de ovenschaal. Verdeel de gehaktsaus erover en verdeel hier de rest van het pastamengsel over. Zet in de oven en laat in ± 40 min. door en door heet worden en gratineren. Strooi de basilicumblaadjes erover.
Voedingswaarde
calorieën: 817kcal
eiwit: 50g
vet: 39g
koolhydraten: 64g
* Varkensgehakt is niet overal makkelijk verkrijgbaar. Neem evt. het worstvlees uit saucijzen of neem in totaal 1 kg half-om-halfgehakt.
RECEPT: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 12x lasagne recepten: vegetarische lasagne, snel of juist uitgebreid