psst… Kijk voor meer kerstrecepten op onze speciale kerstpagina!
aantal 10 |
dessert, nagerecht, zoet |
feestelijk, kerst |
|
Dit jaar maken we kersentaart met hazelnoot. De reden? Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft. Maak deze taart eventueel een dag eerder. Bewaar hem in de koelkast, maar laat een uur voor serveren op kamertemperatuur komen.
Kookgerei
- ronde bakvorm, met kartel rand van 23 cm Ø en 4 cm diep, ingevet
Ingrediënten
deeg
- 180 g boter, in blokjes
- 300 g bloem
- rasp van 1 biocitroen
- 100 g poedersuiker
- 4 eidooiers
- 150 g kersenjam
vulling
- 120 g boter, in blokjes
- 4 eiwitten
- 160 g poedersuiker, gezeefd
- + extra om erover te strooien
- 2 tl vanille-extract
- 60 g bloem, gezeefd
- rasp van 1 biocitroen
- 100 g geroosterde hazelnoten, fijngemalen
- 200 g kersen, verse of diepvries, ontpit, gehalveerd
- crème fraîche, voor erbij
Instructies
- Verhit voor het deeg de 180 g boter in een kleine steelpan op hoog vuur tot hij begint te schuimen. Schenk in een kleine, hittebestendige kom, laat afkoelen en stollen.
- Stort de gestolde boter op een snijplank en snijd in 1 cm-blokjes. Doe de bloem met de citroenrasp, poedersuiker en een snuf zout in een keukenmachine, voeg de boterblokjes toe en mix tot een fijn kruimelig mengsel.
- Voeg de eidooiers toe en mix ze er vlug door, zodat je een samenhangend deeg krijgt. Plet tot een schijf, omwikkel met plasticfolie en laat in de koelkast 1 uur rusten.
- Neem het deeg uit de koelkast en laat het iets warmer worden, zodat je het kunt bewerken. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 3-4 mm dik. Bekleed hiermee de taartvorm, snijd de rand netjes bij en zet 30 min. in de koelkast. Bestrijk de deegbodem met de kersenjam.
- Verwarm de oven voor op 160°C. Verhit voor de vulling de 120 g boter in een pannetje 3-4 min. onder af en toe schudden tot hij nootbruin kleurt. Schenk in een kleine, hittebestendige kom en laat wat afkoelen.
- Klop de eiwitten met een snuf zout tot zachte pieken. Spatel de poedersuiker, vanille, bloem, citroenrasp en gemalen hazelnoten erdoor. Spatel vlug de gebruinde boter erdoor. Verdeel de vulling over de deegbodem. Leg de halve kersen met de platte kant omlaag erop.
- Bak de taart 55-60 min. tot de vulling is gestold en kleur krijgt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bestrooi met poedersuiker. Serveer met crème fraîche.
Voedingswaarde
calorieën: 574kcal
eiwit: 9g
vet: 33g
koolhydraten: 59g
Recept: Dominic Smith, Fotografie: Brett Stevens, Styling: Kirsten Jenkins
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Toe aan nog veel meer kerstinspiratie? Haal het decembernummer van delicious. in huis!