île flottante: de Franse klassieker

île flottante: de Franse klassieker

Ile flottante: opgeklopte meringue die op een zachte crème anglaise drijft. Wij houden van deze Franse klassieker die de perfecte balans is tussen zoet en romig. Wat krokante amandelen erover voor een lekkere crunch en klaar ben je.

île flottante: de Franse klassieker

glutenvrij
aantal 6 | dessert, nagerecht | feestdagen, feestelijk, herfst, kerst, najaar, zomer | frans | glutenvrij
“Neem even plaats aan de bar met een glaasje rood, alstublieft. Er komt zo een tafel voor u vrij…" Dit wil je! Zo’n avondje bistro met klassiekers als gevulde eieren, terrine van wild of perfecte kaassoufflés met een goed glas wijn erbij. Als afsluiter de klassieke île flottante. De onmiskenbare smaak van de bistro, gewoon uit eigen keuken. Koud kunstje!
Kooktijd45 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 2 l volle melk
  • 330 g suiker
  • 40 g boter
  • 50 g geschaafde amandelen

Instructies

  • Splits de eieren en roer de dooiers door 150 g suiker in een kom. Verhit de helft van de melk in een pan, giet de dooiers erbij en roer goed door. Draai het vuur laag en blijf ± 10 minuten roeren met een houten lepel, niet met een garde, dan klop je er lucht in. De crème anglaise is klaar als al het schuim weg is en de crème de lepel bedekt. Laat afkoelen.
  • Roer 1 mespunt zout door de eiwitten, voeg 80 g suiker toe en klop alles stijf in een vetvrije kom.
  • Breng de resterende liter melk aan de kook, schep het eiwit als zes bergjes in de melk, kook ze 5 minuten per kant en leg ze op een bord.
  • Smelt de boter in en pan op laag vuur, voeg de resterende 100 g suiker toe en laat alles ± 10 minuten op laag vuur pruttelen tot een bruine karamel. Roer de amandelen erdoor en giet dan de karamel over de eiwitten. Giet de crème anglaise op de borden, leg er een stijfgeklopt eiwit op en serveer.

Voedingswaarde

calorieën: 590kcal
eiwit: 19g
vet: 26g
koolhydraten: 71g
auteur: delicious.
TIP: Je kunt de eiwitten voor het koken opfleuren met pralines en ook de crème anglaise op smaak en geur brengen met sinaasappelrasp, koffie of chocolade.
 
RECEPTEN: STÉPHANE REYNAUD | FOTOGRAFIE: MARIE-PIERRE MOREL. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: blauwe-kaassoufflé met geroosterde peren

Inspiratie voor de feestdagen nodig? Shop de kerstnummers van delicious.!