Afhaalliefhebbers kennen foe yong hai als het Chinese ei-gerecht, geserveerd in een wit plastic bakje, bedolven onder een brandweerrode saus. Rijst erbij en je hebt de ideale comfort-afhaalmaaltijd. Maar homemade is natuurlijk lekkerder!
Uit de Kantonese keuken
Foe yong hai zou zijn oorsprong vinden in de Qing-dynastie (1636-1912). Het verhaal gaat dat de Chinese geleerde Zhu Shanxiang een soortgelijk ei-gerecht at in Yunnan, dat hem deed denken aan de hibiscusbloem.
In het Mandarijn wordt hibiscus “Fu Rong” genoemd, en in het Kantonees “Foe Yong”. Zhu Shanxiang noemde het gerecht daarom “Fu Rong Dan”, oftewel “hibiscusei”.
Wat is foe yong hai?
In essentie is het een omelet met saus. De omelet wordt gemaakt van ongeveer vijf geklopte eieren met verschillende soorten groenten, zoals champignons, wortel, bamboescheuten en prei. Ingrediënten zoals vlees of zeevruchten kunnen ook worden toegevoegd.
Oorspronkelijk zou het gerecht, volgens de naam “hai” in Foe Yong Hai, krab moeten bevatten. Voordat het gerecht naar Nederland kwam, werd krab inderdaad aan veel foe yong-recepten toegevoegd.
Immigrantengerecht
In de jaren ’60 en ’70 kwamen veel Chinese immigranten naar Nederland op zoek naar betere economische kansen. De restaurants die ze openden, de ‘afhaalchinezen’, serveerden traditionele Chinese gerechten aangepast aan de Nederlandse smaak. Zo ontstond een eigen fusion-keuken.
De vernedelandste versie onderscheidt zich door het gebruik van makkelijk verkrijgbare ingrediënten zoals kippenbouillon en een zoetzure tomatensaus. Terwijl het traditionele gerecht vaak zeevruchten bevatte, wordt in Nederland vaak gekozen voor een vegetarische- of kip variant. Ook de zoetzure saus werd toegevoegd zodat het gerecht in de smaak viel bij Nederlanders.
Foe yong hai recept
Kookgerei
- ook nodig: een wok of grote koekenpan
Ingrediënten
foe yong hai-saus
- 200 ml kippenbouillon, of groentebouillon voor een vegetarische versie
- 4 el tomatenketchup
- 2 el sojasaus
- 2 el suiker
- 1 el azijn
- 1 el maïzena
groentenomelet
- 6 eieren
- 1 wortel, in dunne reepjes
- 100 g taugé
- 4 bosuitjes, in ringetjes
- 100 g champignons, in plakjes
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 el sojasaus
- 2 el plantaardige olie
Instructies
- Meng in een klein steelpannetje de kippenbouillon, tomatenketchup, sojasaus, suiker en azijn.
- Breng dit mengsel aan de kook. Meng de maïzena met 1 eetlepel water in een apart kommetje en voeg dit toe aan de kokende saus. Blijf roeren tot de saus dikker wordt. Zet het vuur uit en houd de saus warm.
- Bereid de groenten voor de omelet: verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de wortel, champignons en knoflook toe en bak deze 3-4 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de taugé en bosuitjes toe en bak nog 1-2 minuten mee. Breng op smaak met sojasaus, peper en zout. Haal de groenten uit de pan en zet opzij.
- Klop de eieren los in een grote kom. Voeg de gebakken groenten toe aan de eieren en meng goed door. Verhit de overgebleven eetlepel olie in de koekenpan op middelhoog vuur. Giet het eimengsel met de groenten in de pan en bak de omelet tot de onderkant stevig en goudbruin is, ongeveer 5 minuten. Keer de omelet voorzichtig om (of verdeel het mengsel in kleinere omeletten voor makkelijker omkeren) en bak de andere kant nog 2-3 minuten tot ook deze zijde goudbruin is en de omelet helemaal gaar is.
- Snijd de omelet in porties en verdeel over de borden. Giet de warme saus over de omelet en serveer direct.
Voedingswaarde
Dit recept printenOok iets voor jou? 59x zonnige kipgerechten