dé Fort Negen sandwich met geroosterde courgette

dé Fort Negen sandwich met geroosterde courgette

Misschien wel het lekkerste broodje dat we afgelopen zomer proefden: de sandwich geroosterde courgette van Fort Negen. Je snapt dat we ons in de handen wrijven nu we het recept uit hun nieuwe bakboek met jullie mogen delen.

Een lunch waar je écht naar uit kan kijken? Deze geroosterde courgette sandwich is precies wat je zoekt. Ideaal om mee te nemen naar kantoor, maar net zo verleidelijk om meteen thuis op te eten. Met romige aioli, smeuïge courgettes en knapperige pavé is dit broodje een echte goedmaker op een anders grijze dag.

We praten je even bij: Fort Negen, de Amsterdamse bakkerij die in razend tempo zo populair werd dat er dagelijks een rij stond voor hun zuurdesembroden, pittige kaascroissants en softijs geserveerd ín een croissant, opende vorig jaar naast hun oorspronkelijke bakkerij een tweede zaak die volledig draait om sandwiches. In hun debuutkookboek delen ze (hiep hiep hoera!) niet alleen recepten uit de bakkerij, maar ook uit de sandwichbar – en dáár komt dit recept vandaan.

Maar met 200 recepten, wil je eigenlijk het complete boek aanschaffen. Volg dit linkje en hij ligt misschien overmorgen al op je deurmat.

Fort Negen sandwich met geroosterde courgette

aantal 1 | brood | doordeweeks, lunch | internationaal |

Voorbereiding:10

Totale tijd:10

Ingrediënten

  • 1 pavé, gekocht of zie het recept hieronder van ca. 200 g en 16 cm lang
  • 50 g aioli, zie hieronder
  • 90 g geroosterde courgette, zie hieronder
  • 40 g courgettesalade, zie hieronder
  • 20 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • zout en peper

Instructies

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Rooster de pavé 4 minuten in de oven. Besprenkel met wat water voor een dunne, krokante korst. Haal de pavé uit de oven en snijd open.
  2. Bestrijk de snijkanten van de pavé met aioli.
  3. Beleg met de geroosterde courgette en bestrooi met zout.
  4. Leg er de courgettesalade op, garneer met Parmezaanse kaas en bestrooi met peper.

Voedingswaarde

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Pavé

aantal 2 | brood | lunch | frans |

Voor 4 broden van ca. 450 g.

Voorbereiding:25

Kooktijd:30

Wachttijd12

Totale tijd:12 55

Ingrediënten

  • 2 kg boerenbrooddeeg, zie hieronder

Instructies

  1. Maak het boerenbrooddeeg volgens de werkwijze op pagina 136 tot de bulkrijs. Dek het af en laat 1 nacht in de koelkast rusten op 6 °C.
  2. Verwarm de oven voor tot 240 °C en verwarm de bakplaat voor in de oven.
  3. Verdeel het deeg na het rijzen en vouwen in de lengte in 4 delen. Til de stukken deeg voorzichtig op en rek ze licht uit tot ze circa 40 bij 30 cm en 2 cm dik zijn.
  4. Leg het deeg direct op de voorverwarmde bakplaat met bakpapier en bak de broden 22 minuten. Voeg tijdens het bakken stoom toe aan de oven door een ovenschaal onder in de oven te zetten als de oven aan het voorverwarmen is. Schenk er, als je de broden in de oven hebt gezet, kokend water in en sluit snel de deur om de stoom in de oven te houden. Laat de stoom de laatste 5 minuten van de baktijd ontsnappen door de deur even open te zetten.
  5. Je kunt de pavés ook bakken op een pizzasteen. Verwarm de pizzasteen voor in de oven. Leg de pavé op een met bloem bestoven inschieter en schuif ze snel op de hete pizzasteen. Het vergt wat oefening om dit vloeiend en snel te doen.
  6. Laat ze 30 minuten afkoelen op een rooster.

Voedingswaarde

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Basisrecept boerenbrood met tarwemeel

aantal | brood | lunch | internationaal |

Voor 2 kg deeg.

Voorbereiding:30

Kooktijd:40

Wachttijd18

Totale tijd:19 10

Ingrediënten

  • 900 g tarwebloem
  • 100 g tarwemeel
  • 680 g water
  • 20 g zout
  • 150 9 starter
  • 100 g bijwaswater, optioneel

Instructies

  1. Meng de bloem, het meel en water in een grote kom of de kom van een standmixer met deeghaak. Meng 4 tot 6 minuten op lage snelheid tot alles goed gemengd is. Dek de kom af en laat 30 minuten rusten (autolyse).
  2. Voeg het zout en de starter toe. Kneed 4 minuten op lage stand en 6 minuten op iets hogere stand, tot het deeg van de wanden van de kom loskomt. Voeg eventueel, al knedend, het bijwaswater toe tot het water is opgenomen en het extra water aan kan.
  3. Leg het deeg in een licht ingevette kom en dek af met een theedoek. Laat 3 uur rijzen op een warme plek (27 °C), of zet de deegkom au bain-marie in een kom met 30 °C water. Vouw het deeg elke 45 minuten (zie pag. 112). Je vouwt dus 3 keer tijdens het rijzen en ververst het au bain-marie water voor nieuw water van 30 °C bij elke vouw.
  4. Verdeel het deeg in 2 porties. Vorm het deeg (zie pag. 114) en leg ze met de naad naar boven in 2 met rogge- of rijstebloem bestoven rijsmandjes. Laat het deeg op kamertemperatuur nog 1½ tot 2 uur rijzen, tot het deeg luchtig aanvoelt en licht terugveert als je er met je vinger in duwt. Zet de rijsmandjes onafgedekt in de koelkast en laat 1 nacht rusten op 6 °C.
  5. Verwarm de oven voor tot 240 °C. Stort beide degen direct uit de koeling op een met bakpapier beklede bakplaat, snijd ze in. Verlaag de oventemperatuur naar 210 °C en bak 20 minuten. Verhoog de oventemperatuur naar 230 °C en bak nog 20 tot 25 minuten tot goudbruin en gaar. Je kunt ook in een gietijzeren pan of op een pizzasteen bakken (zie pag. 119).
  6. Laat de broden minimaal 1 uur afkoelen op een rooster voordat je ze aansnijdt.

Voedingswaarde

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Aioli

aantal | lunch | lunch | frans |

Voor 165 g.

Voorbereiding:15

Totale tijd:15

Ingrediënten

  • 4 g knoflook
  • 10 g mosterd
  • 20 g eidooier
  • 1,7 g zout
  • 130 g zonnebloemolie

Instructies

  1. Meng alle ingrediënten, behalve de zonnebloemolie, in een keukenmachine en maal tot een gladde puree. Voeg, terwijl de machine draait, de zonnebloemolie langzaam toe, tot er een dikke saus ontstaat.
  2. Is de aioli gesplitst? Haal de gesplitste aioli dan uit de keukenmachine en maak de kom goed schoon. Meng nog 20 gram eidooier in de keukenmachine en schenk langzaam het gesplitste mengsel bij de eidooier, alsof het de olie is.

Voedingswaarde

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Geroosterde courgette

aantal | lunch | | internationaal |

Voor ca. 200 g

Voorbereiding:40

Totale tijd:40

Ingrediënten

  • 3 courgettes
  • 15 g olijfolie
  • zout en peper

Instructies

  1. Verwarm de oven voor tot 220 °C.
  2. Snijd de courgettes in de lengte doormidden. Snijd de snijkant van de courgettes kruislings in. Snijd niet te diep, anders vallen de courgettes uit elkaar.
  3. Leg de courgettes op een bakplaat met bakpapier met de snijkant omhoog, besprenkel met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster 25 minuten in de oven, tot de randjes van de courgettes bruin zijn.

Voedingswaarde

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Courgettesalade

aantal | lunch | lunch | internationaal |

Voor ca. 150 g

Voorbereiding:10

Totale tijd:10

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 20 g zonnebloempitten, geroosterd
  • 5 g groene chilipeper, in dunne ringen
  • 30 g gemengde groene kruidenblaadjes, zoals basilicum, peterselie en/of munt
  • 5 g citroensap
  • 15 g olijfolie
  • zout en peper

Instructies

  1. Halveer de courgette in de breedte en snijd met een mandoline in lange linten. Meng de linten met de overige ingrediënten en breng op smaak met zout en peper.

Voedingswaarde

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: gespot: brioche con gelato krijgt een softijs-makeover