courgettesoep met chili-yoghurt en sesam

courgettesoep met chili-yoghurt en sesam

Meer lekkere recepten voor doordeweeks? Bestel de delicious.special Elke Dag: 45 recepten om ook buiten het weekend om zo lekker mogelijk te koken. Je shopt hem hier!

vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht, soep, voorgerecht | doordeweeks | | vegetarisch
Deze courgettesoep van Janneke is echt lekkere soep én ziet er prachtig uit. Vooral de chili-yoghurt is er bijzonder bij.
Wil je zelf de chili-olie maken? Dat is heel eenvoudig. Zet neutrale olie met 1 el chiliflakes of 2 gebroken gedroogde chilipepers 30 min. op zo laag mogelijk vuur. Laat de pepers in de olie afkoelen en zeef de olie daarna. Blijft donker en koel bewaard maanden goed.
Kooktijd30 minutes

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 1 groentebouillontablet
  • 2 takjes dragon
  • 1 tl sesamzaad
  • 2 el chili-olie (zie tip hierboven)
  • 100 g Griekse yoghurt
  • platbrood, voor erbij

Voorraad

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el olijfolie

Instructies

  • Snijd de prei in ringen en de ui en knoflook fijn. Verhit in een (soep)pan 2 el olijfolie. Fruit de prei met de ui en knoflook 3 min. zonder te kleuren.
  • Snijd intussen de groene courgette helemaal en de gele courgette voor de helft in blokjes. Doe de courgette in de pan en bak 2 min. zachtjes mee. Schenk 1 l warm water bij de groenten. Verkruimel het bouillontablet boven de pan en voeg de takjes dragon toe. Kook de soep 10 min. zachtjes.
  • Verhit de grillpan. Snijd de rest van de gele courgette in dunne plakjes. Bestrijk ze met de rest van de olijfolie. Gril de plakjes courgette in 1-2 min. bruin. Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad goudbruin en schud op een bord. Roer de chili-olie als een ‘swirl’ door de yoghurt.
  • Haal de takjes dragon eruit en pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in 4 kommen. Verdeel de chili-yoghurt en gegrilde courgette over de soep en bestrooi met het sesamzaad. Serveer de soep met het brood.

Voedingswaarde

calorieën: 374kcal
eiwit: 9g
vet: 23g
koolhydraten: 30g
auteur: delicious.
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: de 10 populairste soep en stoofrecepten van 2022