Ook liefhebbers van supermarktcake weten het heus wel: de beste cake bak je toch echt zelf. Alleen dán kun je hem serveren terwijl hij nog een beetje warm is. En de korst? Die is natuurlijk precies krokant genoeg! Handige tip: zorg ervoor dat je materialen schoon en dus vetvrij zijn.
Pssst. Het is een wilde gok, maar deze special is waarschijnlijk hélemaal jouw ding!
Verhoudingen cake
De verhoudingen voor cake zijn 1:1:1:1. Dat wil zeggen dat je voor een grote cakevorm van 1½ liter 300 g boter, 300 g suiker, 300 g ei en 300 g bloem nodig hebt. Patentbloem is het meest geschikt voor het bakken van cake en gebak, dat is een fijne soort bloem.
Eventueel kun je een klein deel van het ei door yoghurt, zure room of karnemelk vervangen. Dat geeft een iets vochtiger, voller gebak. De eieren heb je nodig voor de binding.
Bak de allerbeste cake
Wil je echt de allerbeste cakebakker van het land worden? Dan is de delicious.academy basiscursus ‘cake bakken’ je op het lijf geschreven! In deze basiscursus leer je alles over het bakken van de perfecte cake. Van de basis van een goede cake tot het toevoegen van vullingen én het maken van een glutenvrije cake.
Dat doe je na het behalen van het certificaat (bijna) met je ogen dicht! Ga naar de cursus.
Variaties op cake
Een gevarieerd eetpatroon is natuurlijk van groot belang. Maar ruimte maken voor eten dat goed is voor de ziel… Dat ook! Daarom hebben we een paar lekkere variaties op onze boerencake voor je.
Deze perenplaatcake met ricotta en hazelnoten heeft een iets andere vorm dan een boerencake: op de redactie (én bij jullie) is hij ontzettend geliefd. Van deze frambozencake met zure room en rozenwater fleurt ieder thee-moment gegarandeerd op en deze milk washed rumcake is perfect voor spontane trek tijdens de late uurtjes.
Ga je ergens op bezoek? Dan steel je gegarandeerd de show met onze citroen-maanzaadcake met roomkaasglazuur maar ook met deze boerenyoghurtcake met bosvruchten verover je makkelijk harten – al helemaal door de verrassing onderop!
Er is natuurlijk more where that came from. Kijk hier maar eens: cake! Onze 23 allerbeste cake recepten voor ieder moment.
Klassieke cake
Ingrediënten
- 300 g patentbloem gezeefd
- 300 g boter + boter om in te vetten
- 1 el citroen bio, gerasp, schil
- 150 g kristalsuiker
- 150 g basterdsuiker wit
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 eieren middelgroot
- 50 g yoghurt dik
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Zeef de bloem boven een kom. Sla de boter zacht in een ruime kom. Roer het citroenrasp door de kristalsuiker en meng deze samen met de basterdsuiker en vanillesuiker door de boter. Blijf kloppen tot er een zachte romige lichtgele crème ontstaat.
- Verwarm de eieren au bain-marie al kloppend tot 37°C. Neem hiervoor heet water uit de kraan in een pan en zet hierop de kom. Dit geeft genoeg warmte.
- Voeg de eieren bij beetjes al kloppend toe aan het boter-suikermengsel. Voeg de volgende scheut ei pas toe zodra de vorige geheel is opgenomen. Om schiften te voorkomen kun je halverwege al een beetje bloem erdoor mengen. Spatel tot slot voorzichtig de rest van de bloem en een snuf zout door het cakebeslag. Schep de yoghurt luchtig door het cakebeslag.
- Vet het cakeblik met een kwastje goed in met wat zachte boter. Vul het cakeblik tot 2 cm onder de rand met het beslag. Bak de cake in het midden van de oven in 60 min. gaar.
- Stort de cake voorzichtig op een rooster en laat afkoelen.