soorten thee, welke zijn er eigenlijk allemaal?

Zeg je china en traditie, dan zeg je thee. Maar wat voor verschillende soorten thee zijn er nou eigenlijk?

Verschillende soorten thee

Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis en ondergaat minimale fermentering tijdens de productie.

Zwarte thee die ook van deze theeplant wordt gemaakt, ondergaat een zwaardere oxidatie dan de witte, groene en oolong-thee. Zwarte thee smaakt over het algemeen sterker en bevat meer theïne dan lichter geoxideerde thee.

Witte thee is een theesoort die wordt getrokken van de eerste jonge knoppen van de theeplant. Deze knoppen worden geplukt binnen de eerste 48 uur dat ze zijn gevormd en daarna in zonlicht gedroogd. Witte thee is relatief kostbaar en heeft een subtiele, bloemige smaak.

Oolong-thee is een traditionele, Chinese theesoort tussen groene en zwarte thee inl de minst geoxideerde oolongs smaken meer als groene thee, met een fris-fleurige citrussmaak. De meest geoxideerde oolong neigt naar zwarte thee en heeft de smaak van steenvruchten, zoals geroosterde abrikozen en perziken. Oolong-theeblaadjes herken je aan de gedroogde, (losse) opgerolde, donkergroene bolletjes.

Jasmijnthee is groene thee waar jasmijnbloemen hun geur aan hebben gegeven en heeft een sterk bloemige smaak.

Pu’erh thee wordt zowel als groene en als zwarte thee uit de oudste theeplanten gewonnen. Pu’erh thee doorloopt een speciaal rijpingsproces, waardoor een donkerrode kleur en een krachtige, aardachtige smaak ontstaat. Door inwerking van externe bacterien en gisten fermenteren de theeblaadjes. Deze hee wordt gestoomd, in plakken, tegeltjes of kogeltjes samengeperst, dan gedroogd en opgeslagen om te rijpen. De rijping duurt minstens 5 jaar, vandaar dat pu’erh thee kostbaar is.

Huson thee is een vroeg geoogste thee. De bladeren worden lang en dun gerold en hebben een grassige zacht-zoete smaak.

delicious.thee
161005_del11_prod_thee_bergamot-v161005_del11_prod_thee_jasmijn-vZwarte thee earl grey wordt handgeplukt in Sri Lanka. De blaadjes worden verflenst, gerold, gefermenteerd en gedroogd in de oven en zo krijgen ze een mooie zwarte tint.

Groene thee wordt geplukt in China en direct na de pluk verflenst, gestoomd of gewokt om z’n mooie groene kleur te behouden. Dan worden de blaadjes in de zon gedroogd. Groene thee geurt heel fris, zelfs wat grassig.

Bestel delicious.thee hier

thee soorten