Welke koekjes gebruik je voor tiramisu, vraag je je wellicht af? Officieel gebruik je savoiardi, de Italiaanse variant op de lange vinger. Maar, experimenteren is wat ons betreft nooit verkeerd. Daarom maken wij dit tiramisu recept met amaretti.
En da’s nou de Italiaanse versie van het bitterkoekje. Heerlijk in deze amaretti tiramisu met hazelnootlikeur. Amaretti heb je in verschillende varianten, de een wat brosser, de ander juist wat zachter. Voor dit recept gebruiken we de wat hardere variant. Die shop je bij de Italiaanse delicatessenwinkel.
Wat betekent tiramisu?
Letterlijk betekent tiramisu of ’tira mi su’ in het Nederlands ’trek mij omhoog’ of iets als ‘pep me op’. Met Vaderdag in het vooruitzicht, is dit dan ook het perfecte toetje om je vader op te beuren.
Tiramisu recept met amaretti koekjes
Kookgerei
- (ovale) schaal van 1 liter inh.
ingrediënten
- 250 ml sterke espresso
- 160 g fijne kristalsuiker
- 50 ml hazelnootlikeur
- 500 g mascarpone
- 190 ml slagroom
- ½ vanillestokje, in de lengte open-gesneden, merg eruit geschraapt
- 2 eiwitten van grote eieren, L
- ± 300 g amarettikoekjes*
- 50 g pure chocolade, 70% cacao, geraspt
instructies
- Verwarm de koffie met 90 g van de suiker in een middelgrote steelpan op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook, voeg de hazelnootlikeur toe en laat afkoelen.
- Doe de mascarpone met de slagroom en het vanillemerg in een kom. Roer de mascarpone vlug los met een spatel, zodat je een dik en romig mengsel krijgt; roer niet te lang.
- Klop de eiwitten tot zachte pieken. Klop de resterende 70 g suiker in 3 porties erdoor. Klop door tot een dik en glanzend schuim. Spatel de eiwitten in 3 porties door het mascarpone-mengsel zodat je een glad mengsel krijgt.
- Wentel eenderde van de koekjes een voor een ± 5 sec. door het koffiemengsel en leg ze naast elkaar op de bodem van de schaal. Schep hierop de helft van het mascarponemengsel uit en strijk glad. Leg hierop weer een laagje in koffie gewentelde koekjes. Verdeel de rest van het mascarpone-mengsel erover en dek af met de rest van de geweekte koekjes.
- Laat de tiramisu ± 4 uur opstijven in de koelkast. Strooi vlak voor serveren nog wat geraspte chocolade erover.
Fotografie: Mark Roper, Styling: Kirsten Jenkins
Toch nét ff iets anders dan dit tiramisu recept? Bekijk onze lijst met 10 lekkere, feestelijkste recepten
Meer inspiratie? Bestel het laatste nummer van delicious.!