In de zomer is er een mega aanbod aan smaakvolle zoete tomaten. Ze gaan in de salade, we slaan ladingen in voor onze home made tomatensaus én ketchup, doen ze in de vissoep en grillen ze op de bbq. Of even lekker makkelijk in een simpele tomatentaart met geitenkaas.
Lunch- of hoofdgerecht (4-2 personen)
100 g bloem
zeezout, vers gemalen peper
50 g koude boter, in blokjes
1 eidooier
75 g verse geitenkaas
6 grote rijpe tomaten
1 el verse tijmblaadjes
1-2 el olijfolie extra vierge
extra nodig: keukenmachine, lage taartvorm van 18-20 cm
Verwarm de oven op 200°C. Meng de bloem met een snuf zout, de boter, 1½-2 el water en de eidooier in de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de, ingevette, taartvorm met het deeg.
Bestrijk de deegbodem met de geitenkaas. Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en leg de tomaten dakpansgewijs in een cirkel in de taartbodem. Strooi er de tijm en zout en peper naar smaak over en druppel er de olijfolie over.
Zet de taartvorm iets onder het midden in de oven en bak de taart in 30-35 min. goudbruin en gaar. Een groene salade met venkel past er goed bij.
Bereiden ± 10 min. / oven 30-35 min.
p.p. ± 600 kcal/ 45 g koolhydraten/ 41 g vet