nr.1 foodmagazine

speculaasswirls met pruimen en walnoten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze prachtige swirls maak je van basisdeeg waar je ook ander speculaasgebak van kunt maken zoals koeken of kruidnoten. Vul ze met een pasta van pruimen en walnoten.

Zo maak je kruidnoten met chocolade van dit speculaasdeeg…

speculaasgebak met pruimen en walnoten

gebak (30 stuks)

1x recept basisdeeg, chilipeperdeeg,
amandel-limoendeeg of chocoladedeeg

vulling
120 g ontpitte gedroogde pruimen
80 g walnoten
½ tl kruidnagelpoeder

Maak het deeg zoals in het basisrecept hieronder beschreven staat. Laat het deeg rusten.

Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Maal voor de vulling in een kleine keukenmachine of het bakje van de staafmixer de pruimen met de walnoten en het kruidnagelpoeder tot een grove pasta.

Rol het deeg op een stuk plasticfolie uit tot een lap van 40×30 cm. Bestrijk het deeg gelijkmatig met de pasta
en rol het met hulp van plasticfolie vanaf de korte kant op. Laat weer 10 min. in de koelkast opstijven en snijd er dan met een scherp mes dunne plakjes van ½ cm dikte van de rol.

Leg de plakjes op het bakblik en bak in het midden van de oven in 25-30 min. goudbruin en gaar.

Bereiden ± 30 min. / rusten minimaal 30 min. tot 1 nacht + 10 min. / oven ± 30 min.

basisdeeg

gebak (24 stuks)

Met dit deeg kun je alle variaties maken, experimenteer ermee en voeg je eigen lievelingsspecerij toe. Ook qua vormpjes kun je eindeloos variëren, er zijn zoveel leuke te koop! Als je de koekjes dunner of dikker maakt, pas dan de oventijd aan!

110 g zachte boter
150 g lichtbruine basterdsuiker*
50 ml melk of karnemelk
250 g bloem, gezeefd + extra voor bestuiven*
4 tl bakpoeder (10 g), gezeefd
4 tl kaneelpoeder (10 g)
2 tl nootmuskaatpoeder (5 g)
2 tl kruidnagelpoeder (5 g)
2 tl gemberpoeder (5 g)
½ tl gemalen witte peper (3 g)
ook nodig: speculaasplankjes of andere (uitsteek)vormpjes

Doe boter, suiker en ¼ tl zout in een kom en klop romig met de mixer. Voeg melk, bloem, bakpoeder en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in plasticfolie minstens 30 min. maar liever een hele nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak zich ontwikkelt.

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

speculaasgebak