parijse soezen

Deze parijse soezen vul je met frambozenjam en wittechocolademousse. Zelfgebakken en gedipt in homemade chocoladeglazuur.

Deze soezen staan ook in het delicious.bakboek! Daarin vind je 132 bakrecepten waaronder mooi en onweerstaanbaar cake & plaatgebak, knapperige koekjes & snoep, feestelijke taart & gebakjes, zoete broodjes & brood, geurige wereldtoetjes en 18 basisrecepten, van lemoncurd tot vanilleroomijs. Je bestelt hier easy een exemplaar.

parijse soezen

4 stuks | gebak

2 el frambozenjam, licht verwarmd
evt. geklopte slagroom, om te versieren

soezendeeg
150 g melk
120 g boter
6 g suiker
180 g bloem, 2 x gezeefd
300 g eieren (6 stuks, maat M)
ook nodig: bakpapier, spuitzak + spuitmond met gladde, ronde opening van 1 cm ∅, evt. leeg conservenblik inh. ± 450 ml, van buiten bekleed met papier, evt. keukenthermometer

wittechocolademousse
175  ml slagroom
1 blaadje gelatine
75 g witte chocolade, in stukjes
1 (bio)citroen, schil geraspt

chocoladeglazuur
125 ml slagroom
30 g honing
75 g pure chocolade, in stukjes
30 g boter, op kamertemperatuur

Verwarm de oven voor op 220ºC.

Verwarm voor de soezen 300 ml water met de melk, boter, 1 tl zout en de suiker in een grote steelpan totdat de boter smelt en breng aan de kook. Voeg in één keer alle bloem toe en roer en verwarm tot het als een bal van de panbodem loslaat. Neem van het vuur en voeg een voor een de eieren toe. Roer steeds het ei mooi glad weg voordat je het volgende ei toevoegt. Zorg dat je een glanzend deeg met pieken krijgt. Het kan zijn dat je niet al het ei nodig hebt. Je kunt ook een mixer gebruiken met deeghaak.

Schep met behulp met van 2 natgemaakte eetlepels 4 grotere en 4 kleinere bergjes met tussenruimte van 6-8 cm op de bakplaat. Bak de soezen 20-25 min. in het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur na 10 min. naar 180°C. De soezen moeten licht aanvoelen en goudbruin van kleur zijn. Laat ze goed afkoelen. Knip in de onderkant van de soezen een kruisje. Door dat gaatje kun je ze straks met behulp van een spuitzak of theelepel vullen.

Klop voor de wittechocolademousse 125 ml slagroom lobbig. Week de gelatine 10 min. in koud water. Breng in een steelpan de rest van de slagroom (50 ml) aan de kook en neem van het vuur. Knijp de geweekte gelatine uit en roer door de hete room, zodat de gelatine oplost.

Voeg de chocoladestukjes toe en laat ze al roerend smelten. Laat het mengsel afkoelen tot 30ºC, handwarm, en spatel er dan de lobbige koude slagroom en citroenrasp door. Laat in de koelkast 2 uur opstijven. Vul de afgekoelde grote soezen met een beetje frambozenjam en de wittechocolademousse. Verwarm voor het chocoladeglazuur de slagroom met de honing in een steelpan tot onder het kookpunt. Neem van het vuur, voeg de chocolade toe, laat onder af en toe roeren smelten en laat afkoelen tot 40ºC. Voeg de boter toe en klop goed totdat je een mooi dik maar vloeibaar mengsel hebt. Haal alle soezen door het chocoladeglazuur en stapel de kleintjes (ongevuld) op de grote. Versier evt. nog met slagroom.

*De temperatuur meet je exact met een kookthermometer, te koop bij kookwinkels.

Bereiden ± 1 uur / oven ± 25 min. / afkoelen ± 2 uur.

Dit recept komt uit delicious. hét bakboek dat je easy hier bestelt

parijse-soezen-delicious