handig overzicht: deze temperatuur moet vlees van binnen zijn

Klik snel… Al onze kerstinspiratie voor je op 1 pagina!

Met kerst komt er meer dan eens een groot gebraad op tafel. Of je nu gaat voor rund, varken, wild of kip: de juiste garing is van enorm belang. We geven je een handig overzicht voor de beste temperatuur voor verschillende soorten vlees. Kerstkoken was nog nooit zo makkelijk! 

Temperatuur vlees

De juiste kerntemperatuur voor verschillende stukken vlees en vis verschillen behoorlijk. En natuurlijk speelt je eigen voorkeur ook een rol. Een kernthermometer is dus altijd handig om in huis te hebben, ook voor het bakken van rollade. Die thermometer laat precies zien wanneer het vlees gaar is en dat neemt veel last-minute stress weg. Met een kernthermometer en dit lijstje kan je braadstuk, kalkoen of rollade bijna niet mislukken. 

KIP EN KALKOEN 70-72°C helemaal gaar
VARKENSVLEES 65-70°C helemaal gaar
RUNDVLEES en LAMSVLEES dat je rood kunt eten, zoals rosbief en bavette: 50°C medium rare of 60°C medium
REE, HERT 50°C rood, 57°C medium
WILDZWIJN 62°C nog een beetje rosé
VIS 45°C medium rare (voor bijv. zalm), 60°C helemaal gaar 

Vlees laten rusten

Elke vleessoort wordt lekkerder van even rusten na het braden. De vleessappen verdelen zich beter en de vezels ontspannen zich, waardoor het vlees malser wordt. Neem vlees na bereiding uit de pan en laat het ingepakt in folie op een warme plek 10-15 min. rusten. Tijdens die rust zal het vlees nog doorgaren.

Neem het dus uit de pan of oven als het nog een paar graden onder de gewenste kerntemperatuur is. Zo heb je meteen tijd om van de sappen in de pan een lekkere saus te maken of om de rest van je gerecht een finishing touch te geven.

Thermometen = weten

Precies hierom zijn keukenthermometers must-haves voor de feestdagen (ook leuk als culinair cadeau!). Met een kernthermometer hoef je niet te gokken, te prikken of te snijden om te zien hoe het staat met de garing van vlees, vis, gevogelte of gebak.

Nooit meer rauwe kalkoen, gortdroge rollade of vanbinnen nog vloeibare cake! Er zijn er zelfs die een seintje geven bij perfecte cuisson. Karamel maken of altijd op de juiste temperatuur frituren? Met een keukenthermometer is het een makkie of ga voor een eenvoudige, analoge variant.

BEELD: ERIC VAN LOKVEN.

kerntemperatuur vlees