Heb je zelf handenvol bramen geplukt (of gekocht) en weet je niet waar je ze moet laten, doe dan net als Yvette van Boven en bak een kruimelcake, óf een van deze 11 zomerzoete recepten met bramen.
Yvette: ‘Zolang ik me kan heugen, pluk ik wilde bramen. Als kind samen met mijn moeder vanuit de auto. Zij achter het stuur, stapvoets rijdend door de bergen van Wicklow. Wij kinderen achterin, hangend uit de ramen van de Austin Maxi, met grote zakken in de ene hand, plukten we met de vrije hand alle bramen die we konden grijpen: ze waren met miljoenen langs élke bergweg.’
Taart, toetjes, siropen en nog meer recepten met bramen
‘Thuisgekomen maakte mijn moeder van de oogst vooral veel jam, maar ook limonadesiroop, taart of toetjes. Je begrijpt mijn blijdschap toen ik een veld vol bramenstruiken ontdekte aan de voet van ons nieuw aangeschafte Ierse huis! Jeu, wat ging ik veel bramenjam maken aan het einde van de zomer. Tot ik doorkreeg hoe snel die struiken groeien. Iedereen die ooit zelf bramen heeft geplukt, weet het: die écht niet-normale doornen! Het veld wilde bramen bleek een ondoordringbare, gemene bramenoceaan die langzaam de rest van de tuin elke dag verder overspoelde. Harde maatregelen waren nodig. Om ze met de hand te verwijderen, was geen beginnen aan.’
Dag bramenstruik
‘Dus vroegen we Mad Jack om hulp. Een ruige man uit het dorp verderop, met wel één hele tand in zijn mond en een graafmachine zo enorm dat we er een beetje van schrokken. Drie volle dagen heeft Mad Jack de boel afgegraven. Dag bramenstruiken, hallo knaller van een nieuw veld. We zaaiden er gras en plantten er fruit- en notenboompjes. Het leuke is: de wilde bramen zijn er nog steeds… maar op veilige afstand, langs alle landwegen rondom ons huis. Zodat ik ze nog gewoon kan plukken en we samen, op ons nieuw ontgonnen veld, in de laat-zomerse middagzon kunnen picknicken met scones, bramenjam en bramenkruimelcake met bramenkaramelsaus. En… met het mooiste uitzicht!’
bramenkruimelcake
Yvette verruilde haar eigen bramenstruik voor de wilde bramen… op veilige afstand van haar Ierse tuin. 'Het leuke is dat ik ze nog gewoon kan plukken, en we samen, op ons nieuw ontgonnen veld, in de laat-zomerse middagzon kunnen picknicken met scones, bramenjam en bramenkruimelcake met bramenkaramelsaus. En… met het mooiste uitzicht!'
bread & butterpudding met bramen en buttermilk-syrup naar recept
bramenshrub met rozemarijn
Mix azijn met fruit, iets zoets en bubbels: voilà, een shrub! Met dit recept voor fris-zure bramenshrub – op basis van fruitsiroop en wat balsamico – maak je heel easy een 0.0 drankje met flair. Voorbereiden: begin liefst 1-3 dagen van tevoren met dit recept.
Rutger bakt voor delicious. mini cheesecakejes met een frisse topping van bramen in muntsiroop. Zoet en toch lekker fris dankzij de munt. Tip van Rutger: Om na het afkoelen en opstijven de papiertjes makkelijker van de cheesecakejes af te halen, zet je ze 15 minuten van tevoren in de vriezer.
Pudding op basis van melk en griesmeel laat zich heel makkelijk storten. Je kunt hiervoor elke vorm gebruiken. Spoel ze altijd vooraf om met koud water, dan gaat het lossen heel eenvoudig.
rijstpudding uit de oven met kweepeergelei & bramen
Diana: ‘Het duurde jaren voor ik echt goed rijstpudding kon maken. Ik probeerde hem steeds te snel te bakken. De goudbruine korst en de dikke, romige rijstkorrels zijn het heerlijke resultaat van langzame garing in de oven’.Ook heel lekker uit de oven: appeltaartjes met sauternes-stroop.
griesmeelbavarois met venkel-boerenjongens en bramensaus
Het griesmeel geeft de bavarois een bijzondere, beetje korrelige structuur. Lekker in combinatie met boerenjongens, rozijnen geweekt in brandewijn en bramensaus. En het venkelzaad geeft er een spannende draai aan. Maak de boerenjongens liefst 1 maand, maar zeker 1 week van tevoren.
Blauw fruit, zoals bosbessen en bramen, is puur natuur al heerlijk, maar als topping maken ze deze kwarkmuffins extra luxe en extra lekker. Gebruik je favoriete delicious. jam ook als vulling voor cake, taart, koekjes en ander gebak!
Mister Kitchen maakt dezen pfannkuchen met een Dutch Oven. De Dutch Oven kun je of ophangen of op een driepoot in de houtskool zetten. Begin bij voorkeur een dag van te voren met dit gerecht dan kan de kruidige siroop goed in de vruchten trekken. Deze pancakes hebben de heerlijke structuur van de beroemde clafoutis!