Lekker tijdens wintersport, na wintersport om het vakantiegevoel nog even vast te houden óf gewoon na een wandeling aan een Hollands strand of in het bos. Van Tiroler Gröstl tot tarte flambée en van raclette tot erwtensoep… 11 hartverwarmende gerechten uit de Alpenlanden!
Jodel-di-hi! Na een lange dag op de pistes – van blauw naar rood en misschien zelfs een paar zwarte afdalingen – is er meer dan genoeg ruimte in je maag voor stevige Alpenkost. Hoe heerlijk om met je coltrui en nog warme, vermoeide lichaam aan te schuiven in een berghut voor een pan kaasfondue, voor een paar stevige speckknoedels of een royale portie kaiserschmarn om te delen.
Of je nu op ski’s van de berg suist (het wintersportseizoen is weer begonnen!), met een snowboard afdaalt of het wintersportgevoel thuis wilt ervaren: deze recepten brengen je direct terug naar de bergen.
11x wintersportgerechten
fondue van bergkaas met maanzaad
Door bergkazen te gebruiken in de kaasfondue krijgt ie een lekker pittige smaak. Maanzaad wordt veel gebruikt in de Tirolse keuken en is een heerlijk toevoeging in kaasfondue.
Typisch Oostenrijks comfort food: speckknoedel! Je rolt de deegballen met Tiroler speck, prei en provolone en serveert ‘m met salieboter en een frisse salade. De koolsalade is het lekkerst als je die een dag laat intrekken.
Kaiserschmarrn lijken wel wat op pannenkoeken, maar het is toch iets heel anders. Dat komt door het opgeklopte eiwit dat door het beslag wordt gevouwen. Dat maakt kaiserschmarrn zo superluchtig. Na een dag op de
piste gaat er maar weinig boven een royaal bord van deze Oostenrijkse lekkernij!
Of het nu vriest of niet: de lekkerste erwtensoep maak je al een dag van tevoren. Dan is hij extra stevig – lepel rechtop graag – en vol van smaak. Eet jij 'm het liefst met spek, met worst of allebei? Wij gaan voor dat laatste, eetsmakelijk!Liever zonder vlees? Maak dan onze vegan erwtensoep!
Met onder meer gerookte spek, witte kool en champignons is deze tiroler gröstl een echt powermaal. Tiroler Gröstl is een traditioneel Oostenrijks recept en zoals de naam al doet vermoeden, komt het uit de regio Tirol. Tip: de koolsalade is het lekkerst als je ‘m een dag laat intrekken.
Een plat brooddeeg belegd met crème fraiche, zalm en gruyère. Simpel, weinig ingrediënten en een feestelijk resultaat. Ook ideaal om te serveren als hartig hapje bij de borrel.
Janneke Phillipi laat zich graag inspireren door gerechten uit de wintersportgebieden, want dáár weten ze wel hoe je kou verdrijft. Tip: als je geen raclettepannetje hebt, kun je de kaas ook raspen en vervolgens in een bodempje warme witte wijn op laag vuur laten smelten.
Deze risotto gevuld met cannellinibonen en saucijs is het ideale comfort food. Deze variant van Janneke Philippi zet je ook nog eens binnen een half uur op tafel. En ja, om een echt lekkere risotto te maken, is heel veel roeren in de pan essentieel. Maar: dat is stiekem best rustgevend!
Weleens flammkuchen gegegeten? Als je ’t één keer hebt geproefd, ben je verkocht. Flammkuchen of tarte flambé is heerlijk luchtig en hartig. Een soort pizza, maar dan met een romige laag in plaats van tomatensaus. Supersnel gemaakt met kant-en-klaar deeg voor flammkuchen, dus no fuss.
Oostenrijkse spinazieknödel met citroenboter & erwten
Met frisse citroenboter en knapperige erwten worden deze spinazieknödel heerlijk zomers. Begin op tijd óf maak ze eerder en bewaar de knödel in de koelkast of diepvries.