Met voorbedachte rade een plak brood laten verouderen? Doen, want daar maak je de volgende dag de lekkerste wentelteefjes van. Dikke plakken brood zuigen zich vol in een ei-melkbeslag zodat je na het bakken een heerlijk custardkorstje krijgt.
Liever een gezond ontbijtje? Ga voor een van deze recepten.
Waar komt de naam vandaan?
Weet jij waarom een wentelteefje zo heet? In het 18e-eeuwse kookboek De volmaakte Hollandsche keukenmeid wordt het ‘gewend brood’ genoemd, afgeleid van wentel-’t-eventjes. Voor dit zoete ontbijtje haal je oud brood door een mix van ei en melk en bakt het in de koekenpan en bestrooit het met kaneel en suiker. Nóg lekkerder is deze variant: bak klassieke wentelteefjes, maar dan nu van suiker- of krentenbrood en geef er een lekkere lik boeren crème fraîche bij.
Wentelteefjes = no waste
Wie geen brood meer weg wil gooien, bakt french toast, pain perdu of wentelteefjes. Het is de ideale manier om oud brood te verwerken, en dan bedoelen we allerlei soorten brood. Want wat dacht je van een hartige naan-wentelteef, of een wentelteefje van focaccia met extra rozemarijn en kersen- of druivenjam.
Zelfs een pakje open pitabroodjes kun je omtoveren tot een feestelijk ontbijt! Hoewel je de lekkerste variant maakt met dikke plak wit (desem)brood, die zuigt namelijk lekker veel vocht op. Daar wordt het contrast van een hap krokante korst gevolgd door warm, aangenaam zompig brood alleen maar groter door.
De lekkerste toppings voor wentelteefjes
’t Wenden van je brood kan op twee manieren: of je voegt smaakmakers toe aan het beslag, of je voegt ze later toe als topping. Klassieke toppings zijn bijvoorbeeld vers fruit (aardbeien!), ahornsiroop of poedersuiker, en een klontje boter. Maar je kunt het spannender maken door zelfgemalen specerijen, zoals anijs- of venkelzaad toe te voegen aan de suiker, of kardemom en kaneel. Een scheutje vanille-extract doet ook wonderen. Ben je een speculaas-fan, ga dan voor een combinatie van gemalen kruidnagel, foelie, nootmuskaat, gember en kaneel met een beetje citroenzest.
In het februarinummer van delicious. maak Merijn Tol haar hartige, comfort versie: mediterrane wentelteefjes! Een soort croque madame meets wentelteefje uit de Méditerranée. Een fijne snack met kruidig jasje en romig smeltende vulling.
6x recepten voor wentelteefjes
Lees ook: Cake! Onze 23 allerbeste cake recepten voor ieder moment