Met voorbedachte rade een plak brood laten verouderen? Doen, want daar maak je de volgende dag de lekkerste wentelteefjes van. Dikke plakken brood zuigen zich vol in een ei-melkbeslag zodat je na het bakken een heerlijk custardkorstje krijgt.
Liever een gezond ontbijtje? Ga voor een van deze recepten.
Waar komt de naam vandaan?
Weet jij waarom een wentelteefje zo heet? In het 18e-eeuwse kookboek De volmaakte Hollandsche keukenmeid wordt het ‘gewend brood’ genoemd, afgeleid van wentel-’t-eventjes. Voor dit zoete ontbijtje haal je oud brood door een mix van ei en melk en bakt het in de koekenpan en bestrooit het met kaneel en suiker.
Nóg lekkerder is deze variant: bak klassieke wentelteefjes, maar dan nu van suiker- of krentenbrood en geef er een lekkere lik boeren crème fraîche bij.
Wentelteefjes = no waste
Wie geen brood meer weg wil gooien, bakt french toast, pain perdu of wentelteefjes. Het is de ideale manier om oud brood te verwerken, en dan bedoelen we allerlei soorten brood. Want wat dacht je van een hartige naan-wentelteef, of een wentelteefje van focaccia met extra rozemarijn en kersen- of druivenjam.
Zelfs een pakje open pitabroodjes kun je omtoveren tot een feestelijk ontbijt! Hoewel je de lekkerste variant maakt met dikke plak wit (desem)brood, die zuigt namelijk lekker veel vocht op. Daar wordt het contrast van een hap krokante korst gevolgd door warm, aangenaam zompig brood alleen maar groter door.
De lekkerste toppings voor wentelteefjes
’t Wenden van je brood kan op twee manieren: of je voegt smaakmakers toe aan het beslag, of je voegt ze later toe als topping. Klassieke toppings zijn bijvoorbeeld vers fruit (aardbeien!), ahornsiroop of poedersuiker, en een klontje boter.
Maar je kunt het spannender maken door zelfgemalen specerijen, zoals anijs- of venkelzaad toe te voegen aan de suiker, of kardemom en kaneel. Een scheutje vanille-extract doet ook wonderen. Ben je een speculaas-fan, ga dan voor een combinatie van gemalen kruidnagel, foelie, nootmuskaat, gember en kaneel met een beetje citroenzest.
6x recepten voor wentelteefjes
Als je zin hebt om het voorjaar eens goed te vieren, vervult dit gerecht al je behoeften. En wie is er niet gek op wentelteefjes? We maken ze lekker extra luxe met zoete, warme aardbeien uit de oven, smeltend ijs en geurige tijm.
naar receptOuderwetse wentelteefjes worden helemaal hip door gekaramelliseerde vijgen en extra karamelsiroop.Probeer meteen deze heerlijke wentelteefjes met perzik en hazelnoot.
naar receptZo makkelijk, zo heerlijk en zo nostalgisch. De lekkerste wentelteefjes zijn nog een beetje zompig vanbinnen maar wel lekker knapperig van buiten. Serveer wentelteefjes met fruit en hazelnoot voor een frisse twist!
naar receptEen van onze favoriete toetjes is wentelteefjes. Chef Mike McEarney uit Sidney maakt ze nog fantastischer met zoete pruimenjam.
naar receptBelgen, broers én beroemd: Kristof en Stefan Boxy waren in 2008 1 maand onze gastchefs. Ze kookten op hun prachtlocatie in Deurle voor delicious. 5 pure gerechten mét Belgische producten. Een leuk, makkelijk en origineel recept is het dat voor deze wentelteefjes. De warme chocolade smaakt verrukkelijk met de rijpe, sappige peren, terwijl de wrongel of kwark voor een heerlijk friszuur smaakcontrast zorgt. En dan die peperkoek. Ooooh…genieten!
naar receptDit hartige wentelteefje wordt door de zalm, gepocheerd eieren en de hollandaise in één klap een royaal ontbijt. Dat is nog eens een feestelijk begin van de dag!De hollandaisesaus kun je vooraf maken en warm houden in een voorverwarmde thermoskan. De eieren kun je evt. een halfuurtje van tevoren pocheren. Houd ze dan warm in een lauwe oven van 50°C.Eieren pocheren helemaal onder de knie met behulp van onze tips & tricks? Maak dan ook eens deze croissant met gepocheerd ei, rivierkreeftjes en dille-hollandaise.
naar receptReceptschrijver Mike: 'Ik ben dol op matsutake met hun aardse smaak. Bak ze kort in een hete pan en laat ze karamelliseren.'Matsutake zijn wereldwijd vaak de lievelingen van chefkoks. Het zijn prijzige paddenstoelen die bij regenachtig weer onder dennenbomen groeien in Scandinavië, Azië en Amerika. Ze hebben saffraangele steeltjes en hoeden met plaatjes van 5-25 cm Ø. Heerlijk om te roerbakken met peterselie, knoflook en room voor door de pappardelle.Je kunt eventueel ook shiitakes gebruiken voor dit recept.
naar receptLees ook: Cake! Onze 23 allerbeste cake recepten voor ieder moment






