11 vergeten groenten om terug op je radar te zetten + recepten

11 vergeten groenten om terug op je radar te zetten + recepten

Waarom zijn deze groenten eigenlijk ‘vergeten’? Niet omdat we ze echt niet meer wilden eten, maar omdat de supermarkt ze niet meer verkocht kreeg en boeren stopten met telen. De vraag verdween, en daarmee ook het aanbod. Vergeten groenten zijn dus niet vergeten, maar verdrongen – uit de schappen én van ons bord.

De sleutel tot een goed gerecht is altijd de smaak van de ingrediënten. Wat je kiest om mee te koken, moet vooral lekker zijn. En juist dáárom is het zo waardevol om te kiezen voor vergeten groenten: deze worden vaak lokaal geteeld, op kleine schaal, met aandacht voor smaak in plaats van massa.

Vergeten groenten zijn meestal niet te vinden in de grote schappen van de supermarkt, maar groeien wel volop in onze eigen streek. Denk aan aardpeer, rammenas of schorseneren – groenten die vroeger heel gewoon waren, maar tegenwoordig zeldzaam lijken. Juist omdat ze niet massaal worden geproduceerd, behouden ze hun karakteristieke smaak. Ze worden vaak op een traditionele, langzamere manier geteeld, wat je proeft in het eindresultaat.

Lees ook: eat the rainbow: zo belangrijk is de kleur van groenten voor je gezondheid

Wat ook meespeelt: hoe dichterbij iets groeit, hoe verser je het kunt eten. Groenten uit de buurt hoeven niet over de halve wereld vervoerd te worden, en komen vaak rechtstreeks van het land op je bord. Dat proef je. Waarom zou je slappe wortels uit verre landen eten als er vlakbij heerlijke, knapperige bospeen beschikbaar is?

Seizoensgroenten – en zeker de vergeten varianten – bieden volop keuze en zorgen automatisch voor variatie in je gerechten. Ze helpen je ook om duurzamer te koken. Gebruik daarom gerust een seizoenskalender om te ontdekken wat er nú lokaal te krijgen is. Koken met wat er hier en nu groeit, is niet alleen logischer, maar vooral véél lekkerder.

Rammenas en rettich: vergeten groenten die maar weinig koks gebruiken

Rammenas is een witte, radijsachtige wortel met zwarte schil, te koop op de markt, (Surinaamse) toko’s, natuurwinkels en goed gesorteerde groentewinkels. Gebruik het als pittige smaakmaker in salades, net als bijv. rettich.

Wist je dat de rammenas tot de radijzenfamilie behoort? Die familie telt namelijk ontiegelijk veel broers, neefjes en achternichten. Rond of langwerpig, er zijn naast rode ook rose, witte en zelfs paarse telgen. Ook de grotere en mildere rammenas, rettich en witte Jpaanse daikon zijn lid van de radijsfamilie!

gestoomde thaise zalmcakejes met noedels & rettich-kokossalade
Onze testkok: ‘Een gerecht voor fans van gestoomd eten. Maar je kunt de cakejes natuurlijk ook bakken.’
naar recept
Gestoomde Thaise zalmcakejes met rettich-kokossalade_preview

Snijbiet

Snijbiet is een veelzijdige bladgroente die verwant is aan de biet, maar je eet juist het blad en de kleurrijke stelen. Het heeft een aardse, milde smaak en een prachtige textuur: de bladeren zijn zacht en soepel, terwijl de stelen knapperig blijven, zelfs na bereiding. Snijbiet is ideaal om te roerbakken, te stoven of kort te koken. Gebruik het als vervanger voor spinazie, maar geniet vooral van de extra bite.

Raapstelen

Er is zoveel meer dan raapstelenstamp…

Meiraap

Knolraap, meiknol of meiraap: het is één en dezelfde groente! Uit deze knollen groeien raapstelen, en ze smaken een beetje zoals radijsjes. Fris, knapperig en met een vleugje pit. 

Ga altijd voor meirapen die nog stevig zijn, eventueel met het sappige loof er nog aan, dan zijn ze op hun lekkerst. Oude meirapen zien er niet alleen minder appetijtelijk uit; ze smaken ook nog bitterder. Frisse, verse meirapen zijn rauw heel lekker. Snijd of schaaf ze dan in dunne plakjes en combineer met dressing die een stevige smaak heeft.

Meiraap kun je heel goed combineren met andere verse groenten zoals wortels, aardappelen, kool en prei. Ook past het goed bij gerechten zoals stoofschotels, rosbief en gevogelte, of rokerige vlees van de barbecue!

gepofte meiraap met loof en pompoenpit-koriandertapenade
Het loof van meirapen is heerlijk. Je kunt het fijnsnijden en in stamppot doen of combineren met gekleurde radijs met loof. Of kort blancheren en serveren met een tapenade van hele takjes koriander, inclusief de worteltjes!
naar recept
meiraap - delicious

Postelein

Ken je de twee verschillende varianten al?

Tuinbonen ook een vergeten groente?

Misschien geen vergeten groenten, maar wel altijd ondergeschikt aan doperwten. Zonde, vinden wij.

Koolrabi

Koolrabi is een knolgroente uit de koolfamilie, met een frisse, lichtzoete smaak die doet denken aan radijs en broccoli. Je kunt ‘m rauw eten in dunne plakjes of reepjes, perfect voor salades of als knapperige snack.

Gekookt, geroosterd of gestoomd wordt koolrabi zachter, maar behoudt hij een fijne beet. Juist die stevige, sappige textuur maakt ‘m zo bijzonder: fris en stevig tegelijk. Ook het blad is eetbaar en lekker in soepen of roerbakgerechten. Vergeten groente? Dacht het niet!

snelle souvlaki met koolrabi-yoghurtsalade
Zon, zomer, terras…dat combineren we graag in eigen keuken. Maak deze snelle souvlaki en droom weg naar een Grieks eiland. Oorspronkelijk wordt souvlaki boven een houtskoolvuur gegrild, dus zo heb je ook weer een excuus om de bbq aan te steken!
naar recept
souvlaki met koolrabi-yoghurtsalade | delicious
donker brood met aardappel, spek, mayo en koolrabi
Niks mis met onze boterhammen natuurlijk, maar de Scandinaviërs pakken het toch net iets beter aan. Een geroosterde plak oerbrood belegd met verse ingrediënten. Lijkt misschien op onze Hollandse boterhammetjes, maar veel mooier en vooral lekkerder!
naar recept
brood met aardappel spek mayo koolrabi - delicious
varkenskoteletten met mosterdkorst en koolrabisalade
Lekker, stoer en super smakelijk, deze varkenskoteletten met mosterdkorst en koolrabisalade.
naar recept
varkenskoteletten mosterd

Schorseneren

Schorseneren, ook wel bekend als keukenmeidenverdriet, danken die bijnaam aan hun kleverige schil, die wat gedoe kan zijn om te verwijderen. Maar wie de moeite neemt, wordt beloond: onder dat ruwe jasje zit een zachte, romige groente met een lichte nootachtige smaak.

Na koken of roosteren krijgen ze een heerlijk fluweelzachte textuur met toch wat bite. Perfect in een romige saus, als puree of gewoon simpel gebakken. Ouderwets lekker – en helemaal terug van weggeweest.

schorsenerensoep met bacon en rozemarijn
Genieten van de vernieuwde, creatieve bistrokeuken, de zogenaamde cuisine bistronomique, kan gewoon thuis. Start met Jannekes heerlijke schorsenerensoep!
naar recept
schorseneren-aardappelpuree met beurre noisette en walnoten
Schorseneren worden ook wel huisvrouwenleed genoemd, vanwege het kleverige sap dat vrijkomt bij het schillen. Het zorgde ervoor dat ze in de vergetelheid raakten, want voor de Tweede Wereldoorlog stonden ze bij iedereen op tafel. Wij maken er graag puree van, als winters bijgerecht met een handvol walnoten.
naar recept
schorseneren-delicious
schorseneren met garnalen en peterselieboter
‘Eet bij deze schorseneren met garnalen een heel smeuïge puree van kruimige aardappels met crème fraîche of veel boter: heerlijk.’
naar recept
schorseneren-garnalen-delicious

Aardperen

Aardperen, ook wel topinamboer genoemd, zijn knolletjes met een grillige vorm en een zachte, zoetige smaak die doet denken aan artisjok en noten. Ze worden soms vergeten groenten genoemd, maar verdienen absoluut een comeback.

Je kunt ze koken, roosteren, bakken of pureren. Hun binnenkant wordt romig en zacht, terwijl de buitenkant licht knapperig blijft – een geweldige textuur! Schillen hoeft niet per se, goed schoonboenen is vaak genoeg. Aardperen zijn verrassend veelzijdig en geven elk gerecht iets warms en aards.

spruitjesgratin met aardpeer & bechamel met kaneel en rozemarijn
Spruitjes combineren heel goed met een aardse wintergroente als aardpeer. En als je ze zo bereidt, onder een comfy dekentje van bechamel en rozemarijn, lust iedereen spruitjes! Je zou er zelfs een handje kaas aan kunnen toevoegen.
naar recept
spruitjesgratin
wijting met hazelnotenkruimellaag en aardpeerchips
De Australische chef-kok Dan Hunter maakt verrassende smaakcombinaties, zoals deze wijting met hazelnotenkruimellaag en aardpeerchips.
naar recept
wijting-delicious
gebakken harder met aardpeerpuree en amandel
Harder is een vis die veel voorkomt langs de Nederlandse eilanden. Helaas wordt deze vis nog niet zo veel gegeten, maar daar brengen wij vandaag verandering in! Maak er smeuïge aardpeerpuree bij en serveer met zelfgemaakte ansjovis-tomaatboter en amandelschaafsel.
naar recept
harder
ingelegde gerookte zalm met biet, aardpeer & curry-vinaigrette
Verras je gasten met dit verfijnde voorgerecht! De combinatie van gerookte zalm, zoete biet en nootachtige aardpeer zorgt voor een spannende smaakbeleving. De frisse curry-vinaigrette maakt het geheel af met een subtiele kruidige touch. Perfect voor een feestelijk diner of een bijzondere gelegenheid
naar recept
ingelegde zalm
romige aardpeerpuree
De aardpeer is favoriet op de redactie, met name geroosterd zetten we de oerknolletjes graag op tafel. Aardperen – of topinamboer / Jeruzalem artisjok genoemd – zijn te koop bij natuurwinkels, op de markt en bij steeds meer groentezaken.
naar recept
aardpeerpuree-delicious.

Zuring

Zuring is een frisse, pittige bladgroente met een uitgesproken citroensmaak – perfect om gerechten wat spanning en zuur mee te geven. Het groeit volop in het wild en is soms te vinden bij de groentespeciaalzaak of biologische winkel.

Kun je geen zuring krijgen? Geen ramp: fijngesneden spinazie of snijbiet met een drupje citroensap komt aardig in de buurt. Tip: laat het zuur even meekoken voordat je bijvoorbeeld crème fraîche toevoegt, zo voorkom je schiften.

aardappelsalade met mosselen, zuring & zure room
Volgens chef-kok Matt Wilkinson is het eigenlijk heel simpel: “koop de beste ingrediënten van goede producenten, en je hebt als kok eigenlijk al gewonnen”. Maak zijn aardappelsalade met producten van goede kwaliteit, dan kan het niet missen! 
naar recept
aardappelsalade met mosselen
gemarmerde zuring-aardappelsoep
‘De aardappelsoep!’ riep vormgever Annelies toen we aan de redactie vroegen wat het lievelingsgerecht uit ons Hollandse nummer is. ‘Zo’n zalvige aardappelsoep is precies wat ik lekker vind. Het marmer van die zuring ziet er heul lekker uit. Krijg er nu weer zin in!’
Tip van Eke: Deze soep is het lekkerst van afkokers. Dat zijn heel kruimig aardappels, waar letterlijk stukken van af koken. Neem bijvoorbeeld late eigenheimers of koopmans blauwe.
naar recept
aardappelsoep met zuring en kip | delicious

butterchicken met paksoi – maar doe er gerust een hand zuring doorheen!