Waarom zijn deze groenten eigenlijk ‘vergeten’? Niet omdat we ze echt niet meer wilden eten, maar omdat de supermarkt ze niet meer verkocht kreeg en boeren stopten met telen. De vraag verdween, en daarmee ook het aanbod. Vergeten groenten zijn dus niet vergeten, maar verdrongen – uit de schappen én van ons bord.
De sleutel tot een goed gerecht is altijd de smaak van de ingrediënten. Wat je kiest om mee te koken, moet vooral lekker zijn. En juist dáárom is het zo waardevol om te kiezen voor vergeten groenten: deze worden vaak lokaal geteeld, op kleine schaal, met aandacht voor smaak in plaats van massa.
Vergeten groenten zijn meestal niet te vinden in de grote schappen van de supermarkt, maar groeien wel volop in onze eigen streek. Denk aan aardpeer, rammenas of schorseneren – groenten die vroeger heel gewoon waren, maar tegenwoordig zeldzaam lijken. Juist omdat ze niet massaal worden geproduceerd, behouden ze hun karakteristieke smaak. Ze worden vaak op een traditionele, langzamere manier geteeld, wat je proeft in het eindresultaat.
Lees ook: eat the rainbow: zo belangrijk is de kleur van groenten voor je gezondheid
Wat ook meespeelt: hoe dichterbij iets groeit, hoe verser je het kunt eten. Groenten uit de buurt hoeven niet over de halve wereld vervoerd te worden, en komen vaak rechtstreeks van het land op je bord. Dat proef je. Waarom zou je slappe wortels uit verre landen eten als er vlakbij heerlijke, knapperige bospeen beschikbaar is?
Seizoensgroenten – en zeker de vergeten varianten – bieden volop keuze en zorgen automatisch voor variatie in je gerechten. Ze helpen je ook om duurzamer te koken. Gebruik daarom gerust een seizoenskalender om te ontdekken wat er nú lokaal te krijgen is. Koken met wat er hier en nu groeit, is niet alleen logischer, maar vooral véél lekkerder.
Rammenas en rettich: vergeten groenten die maar weinig koks gebruiken
Rammenas is een witte, radijsachtige wortel met zwarte schil, te koop op de markt, (Surinaamse) toko’s, natuurwinkels en goed gesorteerde groentewinkels. Gebruik het als pittige smaakmaker in salades, net als bijv. rettich.
Wist je dat de rammenas tot de radijzenfamilie behoort? Die familie telt namelijk ontiegelijk veel broers, neefjes en achternichten. Rond of langwerpig, er zijn naast rode ook rose, witte en zelfs paarse telgen. Ook de grotere en mildere rammenas, rettich en witte Jpaanse daikon zijn lid van de radijsfamilie!
Snijbiet
Snijbiet is een veelzijdige bladgroente die verwant is aan de biet, maar je eet juist het blad en de kleurrijke stelen. Het heeft een aardse, milde smaak en een prachtige textuur: de bladeren zijn zacht en soepel, terwijl de stelen knapperig blijven, zelfs na bereiding. Snijbiet is ideaal om te roerbakken, te stoven of kort te koken. Gebruik het als vervanger voor spinazie, maar geniet vooral van de extra bite.
Raapstelen
Er is zoveel meer dan raapstelenstamp…
Meiraap
Knolraap, meiknol of meiraap: het is één en dezelfde groente! Uit deze knollen groeien raapstelen, en ze smaken een beetje zoals radijsjes. Fris, knapperig en met een vleugje pit.
Ga altijd voor meirapen die nog stevig zijn, eventueel met het sappige loof er nog aan, dan zijn ze op hun lekkerst. Oude meirapen zien er niet alleen minder appetijtelijk uit; ze smaken ook nog bitterder. Frisse, verse meirapen zijn rauw heel lekker. Snijd of schaaf ze dan in dunne plakjes en combineer met dressing die een stevige smaak heeft.
Meiraap kun je heel goed combineren met andere verse groenten zoals wortels, aardappelen, kool en prei. Ook past het goed bij gerechten zoals stoofschotels, rosbief en gevogelte, of rokerige vlees van de barbecue!
Postelein
Ken je de twee verschillende varianten al?
Tuinbonen ook een vergeten groente?
Misschien geen vergeten groenten, maar wel altijd ondergeschikt aan doperwten. Zonde, vinden wij.
Koolrabi
Koolrabi is een knolgroente uit de koolfamilie, met een frisse, lichtzoete smaak die doet denken aan radijs en broccoli. Je kunt ‘m rauw eten in dunne plakjes of reepjes, perfect voor salades of als knapperige snack.
Gekookt, geroosterd of gestoomd wordt koolrabi zachter, maar behoudt hij een fijne beet. Juist die stevige, sappige textuur maakt ‘m zo bijzonder: fris en stevig tegelijk. Ook het blad is eetbaar en lekker in soepen of roerbakgerechten. Vergeten groente? Dacht het niet!
Schorseneren
Schorseneren, ook wel bekend als keukenmeidenverdriet, danken die bijnaam aan hun kleverige schil, die wat gedoe kan zijn om te verwijderen. Maar wie de moeite neemt, wordt beloond: onder dat ruwe jasje zit een zachte, romige groente met een lichte nootachtige smaak.
Na koken of roosteren krijgen ze een heerlijk fluweelzachte textuur met toch wat bite. Perfect in een romige saus, als puree of gewoon simpel gebakken. Ouderwets lekker – en helemaal terug van weggeweest.
Aardperen
Aardperen, ook wel topinamboer genoemd, zijn knolletjes met een grillige vorm en een zachte, zoetige smaak die doet denken aan artisjok en noten. Ze worden soms vergeten groenten genoemd, maar verdienen absoluut een comeback.
Je kunt ze koken, roosteren, bakken of pureren. Hun binnenkant wordt romig en zacht, terwijl de buitenkant licht knapperig blijft – een geweldige textuur! Schillen hoeft niet per se, goed schoonboenen is vaak genoeg. Aardperen zijn verrassend veelzijdig en geven elk gerecht iets warms en aards.
Zuring
Zuring is een frisse, pittige bladgroente met een uitgesproken citroensmaak – perfect om gerechten wat spanning en zuur mee te geven. Het groeit volop in het wild en is soms te vinden bij de groentespeciaalzaak of biologische winkel.
Kun je geen zuring krijgen? Geen ramp: fijngesneden spinazie of snijbiet met een drupje citroensap komt aardig in de buurt. Tip: laat het zuur even meekoken voordat je bijvoorbeeld crème fraîche toevoegt, zo voorkom je schiften.
butterchicken met paksoi – maar doe er gerust een hand zuring doorheen!