Twee keer opscheppen, want van deze Spaanse gerechten willen we más! Al het lekkers dat Spanje te bieden heeft komt aan bod: aardappeltjes bedolven onder een pittige aioli, albondigas en een riante pan paella. Oftewel, vakantie op je bord in 3, 2, 1…
Trek met ons mee naar het Zuiden, zonder koffer welteverstaan, want we trappen ons avontuur af in eigen keuken met deze Spaanse gerechten. Kies één gerecht, of pak uit en zet de hele tafel vol.
Zet een bordje albondigas klaar als tapas, gevolgd door een dikke plak tortillade patatas, misschien wat gestoofde octopus en mosselen erbij, om als hoofdgerecht een grote pan paella voor al je gasten te serveren.
Maar wacht, er is meer! Ontdek de zonovergoten Spaanse gerechten uit Andalusië, de stevige smaken uit Baskenland en de verleidelijke tapas van Catalonië – en soms, eerlijk is eerlijk, een Spaanse interpretatie zoals de chorizo-bitterballen van Rutger. Elk gerecht, elk hapje, vertelt een ander verhaal, en geloof ons, daar wil je wel naar luisteren!
18x Spaanse gerechten uit het hele land
patatas bravas
Beroemder dan de flamenco? Hmm, nog nét niet, maar ze komen wel heel dichtbij. Deze Spaanse aardappeltjes met tomatensaus en pittige aioli zijn onversmaadbaar als onderdeel van een tapastafel.Zin gekregen in gerechten met Spaanse flair? Bekijk dan ook deze lijst met tapas recepten.
Deze rijkgevulde octopus-bonenschotel is het perfecte gerecht om octopus in te verwerken. Proef het vlees regelmatig; zacht als boter is ‘ie het lekkerst. Heb je geen mandoline? Neem dan blokjes pompoen.
Sherry, saffraan en gerookt paprikapoeder zijn niet genoeg om deze spareribs onze favoriet te maken. Daarom krijgen de ribben na het bakken een opkikker van munt, peterselie, komijn en amandelen. Je gaart de ribben low & slow in een oven van 120º waardoor het vlees heerlijk mals wordt.
albondigas: Spaanse gehaktballetjes met chorizo en amandel
Nadat testkok Carla deze albondigas (Spaanse gehaktballetjes) kookte was haar advies luid en duidelijk: "Als je echte vleeseters hebt, maak dan wat meer. Want ze blijven dooreten van deze lekkere gehaktballetjes met saus."Albondigas zien er feestelijk uit en zijn ideaal om buiten te eten. Wij maken ze in een variant met chorizo en amandel. Naar recept van Janneke Philippi.
Bewaar de rest van de tomatenaioli in de koelkast. Lekker op een sandwich of als dip voor geroosterde groenten. Gebruik vertrouwde producten net even anders. Zo is een dikke plak serranoham ideaal voor knapperige hamreepjes. Ze geven deze spaanse tuinbonen een extra hartige smaak
Met één bakplaat of in één ovenschaal kun je al een complete maaltijd maken, zoals deze overheerlijke zoete aardappels gevuld met chorizo, ui, paprika en peterselie.
Wij zijn dól op mosselen en eten ze het liefst met stokbrood en véél sausjes. Deze keer maken we ze lekker pittig: Spaanse mosselen met een sperziebonensalade.Probeer ook deze mosselen in gele curry.
Handige hack: door de aardappel voor te garen is deze tortilla én een stuk lichter – want normaal gaar je de aardappel enkel in olie – én je bakt hem in de oven. Een waterdicht recept!
Zachte aardappels, geurige knoflook, mosselen en pittige chorizo. Samen met flink wat eieren bak je daar een kruidige Spaanse tortilla van. En de beste wijn daarbij? Droge sherry. Neem de fine, de meest gedronken tapaswijn in Andalusië.
Traditionele recepten voor tortillade patatas bevatten zelden melk, maar dat maakt hem wel nóg smeuïger en dus extra lekker. Tip: Je kunt de tortilla ook tegelijkertijd met de paprika bakken en alles lauwwarm of op kamertemperatuur serveren.