Heb je het over groenten, dan gaat het al snel over broccoli, courgette, paprika… Maar er zijn ook pareltjes die schitteren zonder veel aandacht te krijgen. Snijbiet, met zijn kleurige en knapperige bladeren, is zo’n groente die vaak over het hoofd wordt gezien. Daarom: 12x een snijbiet recept.
Maar niet bij delicious.! Onze culinaire redactie kookte de afgelopen jaren talloze keren met de bladgroente. De blaadjes – variërend van groen tot rood, geel en zelfs paars – zijn niet alleen in verschillende gerechten lekker, ze zijn ook een lust voor het oog. Kook je met snijbiet, dan heb je meteen een kleurrijke maaltijd te pakken.
Is snijbiet gezond?
Jazeker! Het is een bron van vitamine A, C en K en bevat mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium. De bladeren bevatten antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zorgen voor een gezond immuunsysteem.
Hoe maak ik snijbiet klaar in een recept?
Stoven, wokken of zelfs rauw in een salade: bijna alles kan. Snijbiet geeft een lekker bittertje aan je gerecht. Gebruik het bijvoorbeeld in een quiche (zie ook ons recept hieronder), als vulling in ravioli of gewokt als bijgerecht bij een stukje vlees.
Wanneer is snijbiet in het seizoen?
Van de zomer tot en met de winter is snijbiet te koop. Heb je zelf snijbiet in de tuin, dan kun van een vroege teelt oogsten vanaf mei ongeveer. Laat gezaaide planten kun je tot in oktober oogsten. Meestal kun je meerdere keren oogsten van dezelfde plant.
Het is een echte seizoensgroente uit eigen land en nú is het moment om er volop van te genieten.
12x recept met snijbiet
toast met gestoofde snijbiet en crème fraîche
Het is tijd voor de markt. Snijbiet is er weer, een haast vergeten groente die gelukkig steeds meer van eigen bodem komt. Snijbiet is er in verschillende varianten, van witte tot groene, gele en rode stengels. Een combinatie geeft een prachtig bont palet op het bord. Van snijbiet kun je zowel het blad als de steel – ook wel ribben genoemd – eten. Met een stevige, volle smaak die doet denken aan spinazie, is het een heerlijke groente die je bovendien eenvoudig en snel op tafel zet.
tosti’s in Midden-Oosterse stijl met kaas en snijbiet
Ook dol op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Dan zijn deze tosti’s in Midden-Oosterse stijl met kaas en snijbiet iets voor jou. Geef je lunch een upgrade met deze twist op de ‘gewone tosti’.
Zomeravondtip: groentetaart met snijbiet en geroosterde knoflook, versierd met flinterdunne plakjes radijs. Of doe er andere groente in, alles kan! En je kent dat vast wel, een koelkastla vol restjes ‘vergeten’ groenten. Gooi ze niet weg, maar stop ze in goed gevulde groentetaarten. No waste!
salade van snijbiet en zwartoogbonen uit Salad Days
‘Zwartoogbonen worden veel gebruikt in de Cypriotische keuken, maar lijken hier minder populair. Ze zijn ontzettend romig en nootachtig, dus zeker de moeite waard om naar te zoeken. Je kunt ze gedroogd kopen bij de toko of Turkse winkel, of in blik bij veel biologische winkels.
Ik gebruik in deze salade het liefst zwartoogbonen uit blik. Die zijn niet alleen heel goed van kwaliteit, maar ook heel gemakkelijk in gebruik. De bonen van ‘La Bio Idea’ vind ik het lekkerst. Het liefst eet ik dit gerecht met vis uit blik, sardines bijvoorbeeld, en knapperig brood. Als je iets over hebt kun je deze salade heel goed een paar dagen bewaren in de koelkast. ‘ Aldus Ajda Mehmet, auteur van Salad Days – winnaar van de delicious. publieksprijs 2021.
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
vega-pakketjes met snijbiet, burrata & tomatenolie
Romige burrata met kleurrijke groentepakketjes vól smaak en homemade tomatenolie met saffraan. En dat allemaal binnen 30 minuten op tafel.Bekijk ook onze favoriete recepten met burrata.
vegan nachos met chipotle, zwarte bonen & snijbiet
Mooi meegenomen: er komt geen vlees of vis aan dit gerecht te pas en alleen maar plantaardige zuivel. Zet deze nachos lekker stoer in één schaal op tafel en opscheppen maar!
luie fatayer met spinazie, snijbiet, dille & granaatappelmelasse
Merijn Tol kookt uit haar nieuwste boek, Café Mazahar: modern comfortfood uit het mediterrane oosten. ’Je kunt veel kleintjes maken, maar ook één hele grote fatayer. Scheelt werk en is even verrukkelijk. Deze fatayer zit ook vol kruiden, niet klassiek, wel heerlijk.’ Met dit recept maak je 2 fatayers, goed voor 4 personen.
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Ondanks het feit dat Nederland rijk is geworden met handel in specerijen, vind je in de Nederlandse keuken nog nauwelijks echt gekruide, hartige gerechten Het lijkt erop dat we die specerijen lievere verkochten dan ze zelf te souperen. Versterk de kruidnagel smaak in deze kroketten met kaas van Eke door er delicious. mosterd met kruidnagel bij te serveren.
Dit krokante risottotaartje met snijbiet van Janneke maak je al drie weken van tevoren en vries je in. Zo hoef je met kerst enkel nog de taartjes te frituren.