Zullen we gewoon met z’n allen wat vaker kruiden door de sla husselen? Ze kunnen zo uit je tuin of van de balkonbak de kom in, en dat levert toch lekkere salades op! Het is een open deur, maar we trappen ‘m toch in: naast salade kruiden moet je wel nog even een killer dressing kloppen.
Goed koken begint en eindigt met verse kruiden. Of zoals groentekoningin Mari Maris zegt in haar groenten kookboek: ‘koken zonder kruiden kun je net zo goed laten’. Een handje verse blaadjes – belangrijk detail: de verse blaadjes zijn kruiden, alle overige delen zoals zaadjes, stampers, wortels, bessen enz. heten specerijen – kunnen een gerecht moeiteloos veranderen van even snel iets in elkaar flansen, naar de wow-factor.
En dat geldt vooral voor salades, die gebaat zijn bij de frisse oppepper van salade kruiden. Dan hebben we het wel over de zachte kruiden, en dus geen soorten zoals salie, tijm, laurier en rozemarijn die wat houtig zijn. Om je te inspireren zetten we onze favorieten onder elkaar, inclusief tips en tricks.
Alvast tip één: gebruik de bloemen van verse kruiden. Die zijn niet alleen prachtig, maar smaken ook nog eens goed. Voeg ze wel pas als laatste toe aan een salade, want eenmaal nat van de dressing, verwelken ze.
15 salade kruiden
1. Munt
Er zijn net zoveel muntsoorten als smoesjes waarom je de afwasmachine niet kunt uitruimen. Veel dus! Van harig tot glad en subtiel tot fruitig, zoals aardbeienmunt en ananasmunt. Maar er is ook munt die smaakt als een pepermuntje of, en dit is niet ieders favoriet, tandpasta.
Als salade kruid geeft munt vooral een frisse smaak af, denk aan een tabouleh en doperwtjes: zonder munt mist de salade de frisse kick, en ook watermeloen met feta krijgt direct een extra dimensie met een paar blaadjes munt. Let op: zodra je munt de grof snijdt kleuren de blaadjes zwart. Het is beter om ze met een schaar te knippen, scheurt, of echt een scherp mes gebruikt zodat je ze zo min mogelijk kneuzen.
Combineer munt in salades met groene asperges, basilicum, courgette, anijszaad (of likeur in een dressing), chili, koriander, vijgen en komkommers. Hoewel er nog zoveel meer mogelijk is, van meloen en limoen tot aardappelsalades en aardbeien.
2. Oesterblad
Oesterblad is een zeekruid en heeft een milde, zilte smaak die doet denken aan, tja, oesters. In salades voegt het een frisse, maritieme toets toe waardoor het heel goed past bij licht gegrilde of rauwe vis, citrusvruchten en zachte kazen. Combineer het met ingrediënten zoals komkommer, sojasaus, avocado en radijs voor een knapperige Aziatisch-achtige salade.
3. Verveine
Heerlijk in thee, ijs en ook in salades. Verveine, ook bekend als citroenverbena, is een geurige plant die groeit tot ongeveer een meter hoog met slanke, groene bladeren. De bladeren hebben een sterke citroensmaak en -geur, wat ze ideaal maakt als salade kruid.
De blaadjes geven een soort citronella-aroma af, wat het heerlijk maakt in een salade met zongerijpte tomaten, mits je de verse blaadjes gebruikt! Je kunt er ook een olie van maken voor een dressing.
4. Peterselie
Tegenwoordig misschien een beetje ondergewaardeerd vanwege zijn ouderwetse voorkomen als garnituur. Je kent het wel: het plukje peterselie op een biefstuk of een gekookt worteltje. Nu is dat hartstikke zonde, want peterselie geeft salades een diepe kruidige smaak zonder overheersend te zijn. Krul- of platte peterselie is een kwestie van smaak. Platte is iets sterker en de textuur is zachter.
Je kunt het gescheurd toevoegen aan bijna elke salade, of het heel fijn snijden.
5. Venkelloof
Het groen van de venkel kun je heel goed als salade kruiden gebruiken. Het smaakt anijzig, zoals venkel zelf en dille. Snijdt het fijn en voeg het toe aan een pesto, dressing of hussel door een stevige bonensalade.
Zoals je ziet in dit recept is het ook top met vijgen:
6. Oost-Indische kers
Oost-Indische kers is een kleurrijke aanvulling op je tuin én je bord. De bladeren en bloemen hebben een pittige, peperachtige smaak, vergelijkbaar met waterkers, wat ze ideaal maakt voor een salade met een opzwieper.
Pluk de bladeren en bloemen het liefst jong voor de beste smaak en knip ze voorzichtig af om de plant te beschermen. Voeg de bladeren toe aan je salade en gebruik de bloemen als eetbare decoratie. Oost-Indische kers groeit snel en houdt van zonnige plekjes, dus je hebt snel een verse voorraad.
7. Maggikruid (lavas)
Wie was er eerst Maggi in het roodgele flesje, of maggikruid… Volgens Maggi is het kruid ernaar vernoemt omdat het naar de vloeibare smaakmaker zou ruiken. Of dat waar is betwijfelen we, maar het is wel zo dat de smaak van maggikruid bijna net zo geconcentreerd smaakt, naar ingedikte groentesoep. Maar dan frisser en kruidiger. De smaak is een soort perfecte kruising tussen selderij, peterselie en laurier. Heerlijk in een salade met kip, romige dressings, en oude kaas.
8. Koriander
Bij welk team hoor jij? De korianderafficionado’s, of bij de haters die het naar zeep vinden smaken? Daar kan je trouwens niks aan doen, er zijn nou eenmaal mensen die geboren worden met een anti-koriandergen om het maar zo te noemen.
Wij voegen de frisse, dennenachtige citrusblaadjes graag toe in noedelsalades, rijstsalades, maïssalades, of salades met vis.
9. Dille
Wil je een anijsachtige smaak toevoegen aan je salade, dan is dille hét salade kruid voor jou. Het is bij uitstek geschikt om saaie salades op te fleuren. Zonder dille zou tzatziki bijvoorbeeld alleen naar komkommer en knoflook smaken. En wat dacht je van salades met biet of Scandinavische aardappelsalades met dille, mayonaise en augurken. Verder is dille erg lekker in combinatie met avocado, eieren, citroen, munt en zeevruchten.
10. Basilicum
Basilicum is een salade kruid met veel gedaantes, van zacht en bijna zoet tot pittig, met bladeren die variëren van lichtgroen tot diep paars. Je hebt bijvoorbeeld Griekse struikjes met kleine blaadjes en Italiaanse soorten met bladeren zo groot als een kinderhand. Ook de Thaise basilicum kent meerdere varianten, elk met een unieke smaak. Deze Thaise varianten zijn vaak sterker van smaak, en neigen naar anijs en drop. Daar heb je minder van nodig.
Wat alle soorten basilicum (behalve de Thaise) gemeen hebben, is dat hun smaak vluchtig is en na langer verwarmen bijna verdwijnt. Daarom gebruik je basilicum het best als een ’toekruid’; voeg het in de laatste 5 minuten van de bereiding toe of strooi de blaadjes op het eind over je gerecht. Oftewel: perfect om in een salade te husselen.
Basilicum en kruidnagel delen eenzelfde stofje waardoor basilicum qua smaak dichtbij specerijen komt. Het heeft wat weg van kaneel, anijs, dragon en kruidnagel, maar ook iets muntachtigs. De zoete smaak kan ander smaken – tomaten bijvoorbeeld – accentueren, en is subtiel genoeg om bijvoorbeeld courgette te kruiden zonder te overheersen. Je kunt basilicum vrij royaal gebruiken zonder dat het de andere smaken overschaduwt.
11. Bieslook
Favoriet onder de knoflook-grootgebruikers: bieslook is al eeuwenoud en vond uiteindelijk via de Romeinen zijn weg naar onze keukens. Van deze ranke sprieten uit de uienfamilie gebruiken we zowel de stengels als de prachtige paarse bloemen. Gebruik bieslook zoals je knoflook zou gebruiken in salades.
12. Zuring
Zuring is echt flink zuur. Ideaal om een salade net wat frisser te maken. De zure smaak komt van de oxaalzuur die van nature in de bladeren aanwezig is. Zuring kan daardoor soms bijna pikant aanvoelen op de tong, vergelijkbaar met de smaak van een lichte groene appel of rabarber.
13. Kervel
Kervel is een soort dille light, want het smaakt ook naar anijs, maar dan een stuk subtieler. Vis met kervel is een klassieker (kervel maakt vette smaken lichter), maar het past ook geweldig goed bij romige salades op mayonaise of yoghurtbasis. Meng het ook eens door een linzensalade of bij peultjes.
Nog een lekkere salade met peultjes
14. Dragon
Als een fris dropje kan dragon je salade in een Franse, elegante restaurantsalade veranderen. Verrukkelijk in een mosterddressing en hemels bij fruit in je salade, zoals meloen, aardbeien of appel. Kip, dragon en cranberries is een andere populaire salade uit Amerika. Probeer zeker dit recept:
15. Citroenmelisse
Het Engelse lemon balm klinkt zo verzachtend, terwijl citroenmelisse vrij kruidig is, met de frisheid van citroen. Erg lekker in desserts, fruitsalades én als salade kruid in hartige granensalades zoals tabouleh, couscous of in de mix met linzen. Gebruik niet te veel citroenmelisse, anders wordt het overheersend.