deze oude Hollandse smaakmakers mogen écht uit het verdomhoekje, volgens Joris

Maggi en vetsin zitten al jaren in het verdomhoekje van ons keukenkastje. Is het tijd ze daar eens uit te halen? Joris breekt een lans voor deze beruchte smaakmakers.

Ken je deze smaakmaker al? Alles over garum: umami uit een flesje

Joris: ‘Het grootste deel van mijn keukenkastjes vul ik met ingrediënten waarmee ik ‘oomph’ aan mijn gerechten geef. Oomph staat voor vitaliteit in een gerecht, de punch. Dus kip met kappertjes, krabcurry met nigellazaad, risotto met balsamico, steak tartaar met piment d’espelette en groenten met trassi.’

En dat kun jij thuis ook, want in het speciale september-nummer van delicious. delen we vijf recepten met de favoriete smaakmakers van gasthoofdredacteur Joris Bijdendijk. Maar wist je al dat Joris ook fan is van deze smaakmakers?

Vetsin

Oftewel (mononatriumglutamaat , msg of E621), was lang in opspraak. Mensen zouden na het eten van Chinese gerechten soms last krijgen van bijvoorbeeld opvliegers, hoofdpijn en slapeloosheid. Vetsin werd aangewezen als de boosdoener.

Uit onderzoek blijkt nu dat vetsin niet de oorzaak was van deze ongemakken. Misschien te veel eten? Kaas, tomaten en gedroogde paddenstoelen, rauwe ham, zeewier, sojasaus en ansjovis krijgen hun umami-smaak allemaal van de natuurlijke vorm van deze smaakmaker. Dus heeft jouw gerecht net een duwtje in de rug nodig? Voeg gerust een snufje van deze umami-booster toe.

Scheutje Maggi?

De Engelsen hebben worcestershiresaus, de Italianen hebben parmezaan, de Thai vissaus, de Indonesiërs trassi, in Australië zijn ze dol op marmite en in Zweden eten ze surstrümming. Houd je als Hollander van Maggi, kom er dan voor uit!

En eerlijk is eerlijk, je geeft er gerechten wel héél makkelijk een dosis umami en zout mee. Maggi is overigens vegan en dus een perfecte smaakmaker om gerechten die net iets hartigs missen mee op te peppen.

maggi joris bijdendijk